Kemény munka, megalázó bérért – nem könnyű dajkának lenni Magyarországon

2016. november 29. 11:14

Munkájuk tiszteletreméltó, megbecsültségük viszont elkeserítő. A helyzet tarthatatlan – de úgy tűnik, ez a kormányt a legkevésbé sem érdekli.

2016. november 29. 11:14

„A 60 feletti Rita pedagógiai asszisztensként dolgozik, szintén óvodában. Korábban dajka volt, de miután ebben a munkakörben valóban szinte alig találkozott a gyerekekkel, viszont a fizikai megterhelés nagy volt, egy OKJ-s képzés elvégzése után kategóriát lépett (dajkaként legfeljebb érettségivel lehet elhelyezkedni, a pedagógiai asszisztensi munkához már főiskolai végzettséget is elfogadnak, így magasabb fizetési kategóriába esik az ember). Így nagyjából 120 ezer forintra tornázta fel a fizetését.

»Tisztában vagyok vele, hogy egy óvodapedagógusnak jóval több munkája van, mint nekünk. Rettenetes adminisztrációs terheik vannak, emellett a felelősségük is nagyobb. Ráadásul egyre több a valamilyen problémával küzdő gyerek, akikre külön is oda kell tudni figyelni. Én még így is azt gondolom, hogy kevesen vagyunk a gyerekek mellett. Pedagógiai asszisztensre például az előírás szerint 3 csoportonként egyre van szükség. És mivel az óvónők fizetése emelkedett – de még mindig messze van a szükségestől –, most óriási a szakadék köztük, és a többi, a gyerekek mellett dolgozó dajka, pedagógiai asszisztens között. Ami nem normális, bár nyilván figyelembe kell venni a munkakörből fakadó különbségeket is« – magyarázza.

Nem csoda tehát, hogy rengeteg helyen keresnek jelenleg is dajkákat. Ilyen fizetésért, ekkora terhek mellett valóban nem kifejezetten vonzó pálya ez. Miközben maga a munka, a gyerekekkel való foglalkozás, a fejlődésük segítése fontos, emellett szép hivatás is. Kár, hogy ezt az erőfeszítést a közalkalmazotti bértábla megálmodói egyáltalán nem értékelik. Többezer emberről beszélünk. Akik nap mint nap keményen dolgoznak azért, hogy az apró gyerekek megfelelő környezetben nevelkedjenek. Munkájuk tiszteletreméltó, megbecsültségük viszont elkeserítő. A helyzet tarthatatlan – de úgy tűnik, ez a kormányt a legkevésbé sem érdekli.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krakken96
2016. december 11. 10:52
dajkálhatná a sajátjait is,mindenki jól járna. neki lenne örök élete és kaphatna támogatást is ami még mindig kevés.szerintem az anyaság az egyik legfontosabb meló akár az orvosoké,meg aztán a sok beteg gyerek nem hiába születik:a fehér nők öregen (ha)szülnek mintha vérfertőzést k0vetnének el akár a muszlimok meg a cigányok,ezért a sok agyalágyult már bocs ha nyersen mondom de az igazság fáj.
2016. december 09. 18:43
Azt azért lássuk be, hogy dajkának lenni nem éppen kőkemény meló, sőt! Épelméjű nőnek nem lehet gond gyerekekkel foglalkozni. Akit ez fáraszt, az jobb, ha nem is kezd családalapításba...
BPasternak
2016. december 03. 14:45
A Nagy Októberi Pedagógus Forradalom bukásával átnyergeltek a dajkákra?
Agnieszka
2016. november 29. 19:38
Ez egy olyan probléma, ami még visszanyúlik a "rendszerváltás" előttre. Volt akkor sok más, józan ésszel meg nem magyarázható rossz, nemcsak ez. A kicsi gyerek, a bölcsődés, a legkiszolgáltatottabb az otthonon kívüli ellátási, nevelési láncban. Belőlük még minden lehet, a családok legféltettebb kincsei ők. Ezen az alapon bizony a bölcsődei ellátásban dolgozókat legalább úgy kellene fizetni, mint az óvodaiban dolgozókat. És egyáltalában, kifejezetten jól, mindnyájukat, mert a munka lehet, h. nem kíván nagy szakképzettséget, viszont a felelősség NAGYON NAGY.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!