Hallgatni arany

2016. november 21. 08:20

Nem a középkorban élünk, ahol a tanulás kiváltság volt – fogalmazott Bradánovics Bendegúz. Az Országos Diákparlament szakmai előkészítő bizottságának tagja, a városházi összejövetel levezető elnöke félbeszakította a beszédet. Mint a Csinibaba hatvanas évekbeli jelenetében, amikor a lottósorsoláson kihúzott 56-os számot nem mondták be a hangosba.

2016. november 21. 08:20
György Zsombor
Magyar Nemzet
„Sokan sok butaságot beszélnek, miközben a bátrakra, igazmondókra néha nem figyelünk. Vagy leintjük őket. Vagy azt súgjuk a fülükbe, igazad van, barátom, de én ezt nem mondhatom el nyilvánosan. »Félek a retorzióktól, tudod, ott a család, meg kell értened, de veled vagyok ám.« És ehhez hasonlók, amivel sokkal előrébb nem megy a világ. Hallgatni arany – milyen szerencse, hogy ezt a furcsa bölcsességet azért még nem csak a buta, ám annál harsányabb emberek hagyják figyelmen kívül. Hanem például az a kaposvári gimnazista fiatalember, aki a minap tiszteletre méltó bátorsággal emelkedett szóra a diákparlament helyi ülésén, és foglalta össze mindazt a rettenetet, ami az oktatásügy körül az elmúlt években történt. (Nem csak az elmúlt hat évben…) Beszélt például arról, hogy miközben a diákok idejéből túl sok időt vesz el az iskola, olyan fontos célra, mint a nyelvtanulás, sok helyen nem fordítanak elegendő figyelmet. Felrótta, hogy a súlyos döntések meghozatalakor nem kérik ki a szakma véleményét; hogy 18-ról 16 évre szállították a tankötelezettség korhatárát; hogy rosszak a tankönyvek; és hogy csökkentik a férőhelyeket a felsőoktatásban.

– Pedig nem a középkorban élünk, ahol a tanulás kiváltság volt – fogalmazott a derék nebuló. Neve is van: Bradánovics Bendegúz.

Nem csupán szavai tartalmi részére érdemes odafigyelni, hanem a körülményekre is, arra, hogy a beszéd fogadtatása mennyire árulkodik korunkról. Történt ugyanis, hogy az Országos Diákparlament szakmai előkészítő bizottságának tagja, a városházi összejövetel levezető elnöke félbeszakította a beszédet, mondván, az túl sértő és személyeskedő. A valódi szöveget, illetve annak egy részét így végül a sajtón keresztül ismerhettük meg; a fórumon, ahol éppen az oktatás, diákok és tanárok helyzetének megvitatása lett volna a lényeg, nem hangozhatott el; illetve végül csak cenzúrázva. A megismert szöveg olyannyira nem személyeskedő, hogy abban mindössze két nevet fedeztünk fel, Herman Ottóét, akiről az országos tiltakozásokat részben elindító miskolci gimnáziumot elnevezték, illetve Klebelsberg Kunóét, aki a diák szerint »forogna a sírjában, ha tudná, mi történik jelenleg a nevével«.

A jelen lévő illetékes elvtárs azonban jobbnak látta, ha közbeavatkozik, ha másért nem, hát azért, hogy tudjon majd mivel védekezni. Mint a Csinibaba hatvanas évekbeli jelenetében, amikor a lottósorsoláson kihúzott 56-os számot – biztos, ami biztos – nem mondták be a hangosba, inkább írja csak meg a Népszabadság. Önmagában ártatlan szám, de jobb az óvatosság. Önmagában ártatlan gondolatok, de jobb a régi reflexekkel reagálni.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sztd
2016. november 21. 14:06
A fiatalember sok butaságot mondott. Egy jól képzett, megfelelő ember még azt is elmagyarázta volna neki, hogy miért jó, ha ül a szobában és a köztévéből érti meg a világ működését. Itt azonban senki nem volt, aki az egyébként esetleg elmagyarázza neki, hogy miért mondott butaságokat, mik egyes kritizált intézkedések egyébként elfogadható okai. Bede Mártontól idézek 2009-ből: "Milyen szellemi szinten mozog az a hatalom, amelyik még azt sem tudja elfogadtatni a saját választóival, (...) ami valójában jó neki?"
noMores
2016. november 21. 12:34
Nagyon durván arat a kádárizmus. Gerinctelen, szervilis seggnyalók országa lettünk. És mellett még kiválóan tudunk lopni is. Kurvajó tulajdonságok. A szolgalelkűség és a korrupció hungarikummá váltak.
Lolka-Bolka
2016. november 21. 12:21
valszeg annak a kis fasszoponak is libsi szulei vannak akik arra nevelek a kis gorenyt , hogy addig amig neki van igaza addig minden heppiiiiiiiii , utana mag csak a NACIzmus van ... a kurva aedesanyjat akis farturu buziszecskavagonak .
opht
2016. november 21. 09:51
Ugyan. Elolvastam az Indexen (!), mit húztak ki a beszédből, mely pontok miatt nem tarthatta meg végül. Mind tipikus politikai bullshit volt, tények, érvek nélküli, indulati, érzelmeket felkorbácsoló állítások. Nincs szabadság, a kormány nem hagyja, elnyomja, erőszakkal befolyásolja stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!