Szeretetteli szegregáció nem létezik

2016. december 19. 11:00

A vita nemzetközi szinten már el is halványult, olyannyira egyértel­­műek a deszegregált iskolák eredményei. De ha így haladunk tovább, hamarosan ismert lesz: 2016-ban kiderült, hogy a magyar diákok 27,5 százaléka funkcionális analfabéta.

2016. december 19. 11:00
Braun Anna
168 Óra

„Ha egy társadalom nem szünteti meg a szegregált oktatást, annak súlyos ára lesz: az egyenlőtlenség növekedése és az általános elszegényedés. A deszegregáció viszont stabilabb munka és tanulás iránti elköteleződéssel, jobb teljesítménnyel kecsegtet.

Ez a vita nemzetközi szinten már el is halványult, olyannyira egyértel­­műek a deszegregált iskolák eredményei. De ha így haladunk tovább, hamarosan ismert lesz: 2016-ban kiderült, hogy a magyar diákok 27,5 százaléka nem rendelkezik az elvárható minimális szövegértési képességekkel sem, azaz funkcionális analfabéta, és Európában a magyar oktatási rendszer a legegyenlőtlenebb, azaz itt tud az iskola a legkevesebbet változtatni a hozott hátrányokon.

A jó példák azt mutatják, tíz-tizenöt év elég lehet ahhoz, hogy számottevően javuljon az oktatás színvonala. Csakhogy a hegy túloldalán szakadék is lehet – ott, ahol a döntéshozók nem tanulnak, a mélybe lehet zuhanni. És akkor már mindegy is, hogy egyszerű ostobaság vagy politikai stratégia következtében zuhanunk-e – a végeredmény ugyanaz lesz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 188 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kovacs Nocraft Jozsefne
2016. december 20. 13:27
"2016-ban kiderült, hogy a magyar diákok 27,5 százaléka nem rendelkezik az elvárható minimális szövegértési képességekkel sem, azaz funkcionális analfabéta" Nem a magyar diákok 27.5%!-a, hanem a cigány diákok közel 100%-a. A cigányok magyar állampolgárok ugyan, de nem magyarok. A cigányok az elsők, akik kikérik maguknak, hogy magyaroknak nevezzék őket. Ők a magyarokat parasztoknak nevezik, vagyis földtúróknak, míg ők a felsőbbrendű, büszke cigányok. Tudok, több cigánytól hallottam már, ahog a magyarokat parasztoknak nevezik.
Karbantartó9
2016. december 20. 12:03
Mért nem hallgatsz már el te istenbarma! Különféle képességűek különféle iskolába kell járjanak, lásd egyetem, főiskola, művészeti, stb. Te seggfej! Használd a fejed!
enes
2016. december 20. 09:15
Úgy látszik, jogszabályban kellene rögzíteni az elkülönülés és az elkülönítés fogalmát.
yes_we_can
2016. december 20. 02:19
A "funkcionális analfabéta" kifejezést először az amerikaiakra vonatkoztatva hallottam először.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!