Mit ehet és mit kerüljön a szoptatós anya?

2017. február 07. 23:50

Nem mindegy tehát, mit eszik, iszik, mit vesz be a szoptatós anyuka. Mit ehet a szoptatós anyuka és mit ne egyen?

2017. február 07. 23:50
dr. Csáki Csilla
Webbeteg

A szoptatás alatt az anyatejben az anyuka által elfogyasztott élelmiszerek, tápanyagok fehérjéi kis mennyiségben kiválasztódnak, így mire eljön a hozzátáplálás, addigra a szoptatott baba szervezete is sok mindennel találkozik már. A táplálékfehérjéken kívül az élelmiszerek adalékanyagai, a bennük levő vegyszermaradványok, és az anyuka által bevett gyógyszerek is megjelenhetnek az anyatejben. Nem mindegy tehát, mit eszik, iszik, mit vesz be a szoptatós anyuka.

Mit ehet a szoptatós anyuka és mit ne egyen?

Egészséges szoptatós anyuka elvileg mindent ehet, de javasolt a magas allergénaktivitású fehérjék, pl. tej, tojás, hal mennyiségének korlátozása (napi 2 dl tej, heti 3 tojás, heti 1x hal).  Ugyanakkor a kifejezetten allergénkerülő, tejmentes, halmentes, földimogyoró-mentes stb. anyai diéta allergiát megelőző hatása nem bizonyított, ezért egészséges baba esetében nem indokolt. Amennyiben viszont a szoptatott babánál táplálékallergia lehetséges tünetei jelennek meg, pl. erős hasfájás, komolyabb ekcéma, véres széklet, meg kell kísérelni az erős allergéneket, pl. a tehéntejet és tejtermékeket teljesen kiiktatni a szoptató anyuka étrendjéből. Ebben az esetben a szoptató anyuka kalcium- és vitaminpótlását külön vitaminokkal kell megoldani!

Megelőzhető-e a baba hasfájása a szoptatás alatti diétával? 

Bizonyos élelmiszerek ugyan allergiát nem okoznak, viszont ezekből a baba számára kellemetlen, puffasztó hatású, hasfájást okozó anyagok juthatnak át az anyatejbe. Ilyen, gázképződést kiváltó élelmiszerek a hüvelyesek, bab, borsó, lencse, káposztafélék, vastag héjas gyümölcsök, pl. a szőlő. Puffasztó hatásúak lehetnek még a szénsavas italok, rostos gyümölcslevek is. Erős fűszerek, pirospaprika, bors szintén kerülendők, mert bőrirritációt okozhatnak. 

Fogyaszthat-e élvezeti cikkeket az anyuka szoptatás alatt? 

A dohányzás teljes tilalmát javasoljuk, beleértve a passzív dohányzást is, mert egyértelműen bizonyított, hogy a terhesség és szoptatás alatti aktív és passzív dohányzás is jelentősen növeli a baba későbbi hajlamát az asztmás betegségekre.  

Tehát: ne legyen dohányfüst a baba körül a szoba levegőjében és az anyuka vérében sem! Koffeintartalmú italok, kávé, tea mértékkel fogyaszthatók, napi 1-2 feketekávé korábban is kávézó anyáknál megengedett.

(...) 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!