Jogos harag mint ön- és ellenségismeret

2017. május 29. 18:48

Titkosszolgálatok kifárasztására játszó magányosan gyilkoló dzsihadisták mindig előnyben lesznek, ha álságos humanizmussal és a hatóságok állandó kontrolljának kritikájával akarjuk megvédeni a békét.

2017. május 29. 18:48
Böcskei Balázs
Szombat

„Haragszunk azokra, akik a nevén nevezés jogától fosztják meg a világ gyászoló polgárait. Aki az Iszlám Állam zászlaja alatt öl, az radikális iszlamista. És pont.

Haragszunk azokra is, akik a manchesterihez hasonló gyilkolászógépek kapcsán vallásfilozófiai szemináriumokat tartanak a radikális iszlámból, addig bolygatva gondolataikat és magukat, mígnem kiderítik, hogy felfegyverzett lutheránusok a reformáció 500 éves ünnepét örömködve üzenték a múlt héten gyerekeknek: sorsod itt bevégeztetett!

Jobb, ha elfogadjuk, míg nem késő: háborúban állunk, ellenségünk és nem ellenfelünk van. Ez az ellenség a radikális iszlám. Hogy ki és hogyan kerül kontrollja alá, hogyan találja őt meg, bonyolultabb dolog, mint a szavaim. De a politikai cselekvésnek egy ponton túl már tettnek kell lennie, nem pedig végtelen megértési szándéknak.

A megértés a jövőre is irányul, de a jövő csak akkor lesz, ha a jelent kontrolláljuk. A jelen kontrollja pedig hadviselést jelent. Titkosszolgálatok kifárasztására játszó magányosan gyilkoló dzsihadisták mindig előnyben lesznek, ha álságos humanizmussal és a hatóságok állandó kontrolljának kritikájával akarjuk megvédeni a békét.

Szun-ce tanácsai között olvashatjuk:

„Aki megérti, hogy mikor lehet harcolni, és mikor nem, az győzni fog.” (…) Aki ismeri az ellenséget, és ismeri önmagát, az száz csatában sem kerül veszélybe. Aki nem ismeri az ellenséget, ám ismeri önmagát, egyszer győz, másszor kudarcot vall. Aki sem az ellenséget, sem önmagát nem ismeri, minden csatában vereséget szenved.”

Mai jegyzetem végére jó tanácsom így csak annyi: ismerjük meg önmagunkat, ismerjük meg és fel az ellenségünket, így pedig megvédjük magunkat és gyermekeinket.

Egyszóval: a holnapot!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. május 30. 10:31
Az már nagy szó, ha felismerjük és beazonosítjuk a betegséget. Akkor már csak a hatékony gyógymódot kell megkeresni. Ritkán értek egyet Böcskeivel, de ebben a kérdésben maradéktalanul.
quiet
2017. május 30. 08:22
Ez mára mind hangzatos, szép mese. Mindenki szihológushoz jár, a tudatalattijának a legrejtettebb zugáról is mindent tud. Nem ez a probléma. A probléma a hazugság. Hogy mikor valaki " megismeri önmagát" akkor hazudik, csal a megfogalmazásnál... az igazság nem mindig kellemes... Ma ez a megoldás: Keresd és szeresd az igazságot és csak az igazságot. Nem divat.
zolizolizoltan
2017. május 30. 08:19
Kedves Böcskei Balázs! Jó. Ismerjük meg jobban önmagunkat. Keveset beszélünk arról, hogy a németek az olcsó arab munkaerő becsábításától várta a német gazdaság kikecmergését a munkaerő hiányától. Továbbá ismerjük meg jobban magunkat: a németeknél 400 ezer újonnan beérkezett arab dolgozik feketemunkán. Nem igaz, hogy az arab munkaerő mind használhatatlan. Ismerjük meg jobban magunkat. Európa a német profitéhség áldozata. Lássunk át az álszenteskedéseken. Ismerjük meg barátainkat. Jób: "a barátaimtól védj meg Uram engem, az ellenségeimmel elbánok magam is." Nem minden barát maradéktalanul a jóakarónk is. Jobban figyeljünk oda, ha egy külső barátunk álszenteskedve kér tőlünk valamit.
balbako_
2017. május 30. 05:38
Azért tisztázzunk dolgokat Nem radikális iszlám nincs! Amikor amnéziások megszépítik a múltat és elmagyarázzák milyen szépen együtt éltek muszlimok más vallásúakkal az tévedés, de inkább hazugság! Európában Spanyolországban, Máltán, Görögországban, a Balkánon, Örményországban és nálunk találkoztunk az iszlámmal. Magyarország lakossága 4 millióról 1,5 millióra csökkent 150 év alatt. De a többi ország is beszámolhat hasonló létszámcsökkenésről. Az iszlám terjed, de nem hittérítés, hanem erőszak hatására. Legújabban a koptok sorsa világít rá, hogy milyen "együttélést" kell elképzelnünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!