Ha gazdag, akkor nem lehet hülye

2017. május 25. 18:47

Trump sokszor hivatkozott arra, hogy sikeres üzletember, és emiatt valamit tudnia kell. Pedig sokszor elég jókor lenni jó helyen. Interjú.

2017. május 25. 18:47
Jeffrey Pfeffer
Index

„De miért keresünk ilyen mentségeket a gazdagoknak?

Mert az emberek szeretnek abban hinni, hogy a világ egy tisztességes és igazságos hely. Ez ugyanis azt az illúziót adja nekik, hogy kontrollálják az életüket. Ennek következményeként, ha valaki gazdag, akkor valahogy igazolni akarjuk a gazdasági sikerét, különben a világ igazságtalan lenne. Kényelmetlen érzés a világ igazságtalanságára gondolni, és szomorúvá tesz minket, ezért egyszerűbb arra gondolni, hogy bármid van, azt megérdemled. Ennek pszichológiai alapja a konzisztenciára, következetességre való törekvés, ami rengetegféle viselkedésünket irányítja, itt pedig inkonzisztens lenne a világképünkben az, hogy rossz emberek is lehetnek sikeresek. Nagyon szép példája ennek a jelenségnek Donald Trump megválasztása, mert miután elnök lett, rengeteg ember, aki korábban ellene volt, hirtelen úgy érezte, hogy talán nem is lesz olyan rossz elnök, talán érdemes mellé állni.

A győzelem minden alól felment?

Igen, az ilyesmi jól látszik a sportban is, legalábbis az USA-ban. Számos edző megszegi a toborzási, igazolási szabályokat, több játékos szexuális zaklatási ügyét elhallgatják, de amíg nyernek, addig az mindig jó kifogás lesz.

Hasonló ez ahhoz, amikor valami gazdag, híres ember vagy igen sikeres vállalat vezetője elképesztő hülyeségeket magyaráz, és utána az emberek azért elgondolkoznak azon, hogy »oké, ez hülyeségnek hangzik, de valami mégis kell, hogy legyen abban, amit mond«?

Igen, hiszen gazdag, tehát okosnak is kell lennie. Még akkor is így tartjuk, ha valaki megnyeri a lottót. Pedig valljuk be, a high-tech iparágakban rengetegszer előfordul, hogy elég jókor lenni jó helyen. Mondjuk, aki korán beszállt a Google-be, annak onnantól kezdve bármi, ami elhagyja a száját, igaznak kell lennie. Ezt a politikusok is felhasználják a kampányukban, különösen most például Trump, aki sikeres üzletembernek állította be magát, majd utána sokszor hivatkozott arra, hogy valamit tudnia kell, ha egyszer sikeres üzletember.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. május 25. 21:03
.
Rugo
2017. május 25. 20:30
No és jó helyre születne - shalom.
di maggio
2017. május 25. 19:13
A Boszméről is sokan elhitték,azért mert gazdag,okos is.
KannibálTatárÚr
2017. május 25. 19:10
A gazdagok nem okosak. Inkíbb csörtetők. Az okosak viszont nem sokszor hazdagodnak meg. Az emberi haladást a feltalálóknak köszönhetjük. Hányan gazdagodtak meg? Nikola Tesla, a történelem legokosabb embere pedig szegényházba jutott. A társadalomnak a feltalálókat kellene úgy elismerni, mint ma pl. az írókat: egy regényből - amiből a társadalomnak semmi haszna sincs - meggazdagodnak. A feltalálókat kellene ilyen módon gazdaggá tenni találmányukért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!