Adjunk szavazati jogot a 16 éveseknek!

2017. október 11. 18:24

Ha a 16 évet betöltött középiskolások választópolgárok lennének, a kormány varázsütésszerűen többet foglalkozna az érdekeikkel.

2017. október 11. 18:24
Császár Simon Gergely
Reflektor

„Az oktatás kérdése

Talán nem vagyok egyedül azzal a gondolattal, hogy a nyugdíjrendszer reformja mindig is jobban foglalkoztatja és foglalkoztatta a honatyákat és honanyákat, mint az oktatás, kiváltképp a közoktatás kérdése. Az önálló Oktatásügyi Minisztériumot nemes egyszerűséggel megszüntették, most már csak Emberi Erőforrások vagyunk. Míg az ausztráliai magyar nyugdíjasok Erzsébet-utalványt kaptak, addig a közoktatás központosítást, állami tankönyveket, túlzsúfolt tantervet, leterhelt tanárokat, kréta- és papírhiányt.

Meggyőződésem, hogy ha a 16 évet betöltött középiskolások választópolgárok lennének, a kormány varázsütésszerűen többet foglalkozna az érdekeikkel. A fiatalok érdeke pedig mindannyiunk érdeke is – az oktatás rendbetétele a jövőbe való befektetés. Annak záloga, hogy egy fenntartható, sikeres, és megújuló Magyarországot építhessünk.

A nemzetközi példák

A 16 éves választói korhatár ötlete nem új, és nem is egyedi – 1988 óta Brazília alkotmánya lehetőséget biztosít a 16 évet betöltötteknek a választásra, míg 18 és 70 év között kötelezővé teszi azt az állampolgárok számára. Dél-Amerikában egyébként is népszerű az ötlet: Argentína, Kuba, Ecuador és Nicaragua is 16 éves kortól választ.

Ha Európát nézzük, itt sem mi lennénk az elsők, akik ezt bevezetik: Németország négy tartománya a tartományi választásokon, míg 10 az önkormányzati választásokon biztosít lehetőséget a fiatalok akaratának politikai kifejezésére. Észtországban és Máltán szintén 16 év a korhatár az önkormányzati választásokon, Görögországban 17 éves kortól jár az általános választójog minden választásra, Szerbiában, Montenegróban és Boszniában pedig akkor jogosult valaki 16 éves korától az urnákhoz járulni, ha bejelentett munkaviszonya van.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nuttika
2017. október 13. 00:08
Nincs még 10 éve, hogy 16 voltam, így még rendesen át tudom gondolni, hogy NEM, EZ ISTENTELENÜL NAGY BAROMSÁG. 16 évesen kb. semmit nem láttam át a politikai helyzetből, pedig messze tájékozottabb voltam ilyen téren, mint az osztálytársaim. Pedig még csak nem is egy utolsó szakiskolába jártam, hanem egy normális gimnáziumba. Hülyeséggel könnyű megvezetni egy diákot, de most ezen bukjanak fontos ügyek is? Azok a dolgok, amik változnának, pont nem a kis diák középiskolai éveiben fognak változni, tehát neki hála szétbarmolnak dolgokat, amik hozzá úgy sem érnek el. Ennyi erővel szavazhasson már a 12 éves is.
orion
2017. október 12. 15:53
Inkább emeljük föl pár évvel.
áfonya
2017. október 12. 11:43
18 év alatt semmiesetre se.
DFK
2017. október 12. 10:37
Pont fordítva kéne: 24 évre felemelni a korhatárt. Meg adó- és iskolázottsági cenzust bevezetni. Valamint büntetlen előélethez kötni a szavazati jogot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!