Az államtól a versenypiacig

2017. október 27. 07:43

Kevesen tették volna le a garast 2010-ben például amellett, hogy mára gyakorlatilag elérjük a teljes foglalkoztatottságot.

2017. október 27. 07:43
Putsay Gábor
Magyar Hírlap

„Magyarország esetében szerencsére pozitív irányba lendült a mutató, hiszen 2010-hez képest egy tengődő, lesajnált, kevesek által komolyan vett, a végletekig eladósodott és kiszolgáltatott országból Európa jelenleg leggyorsabban fejlődő térségének – nevezhetjük a V4-nek vagy egyszerűen csak közép-kelet-európai régiónak – meghatározó állama lett: nemcsak politikailag, hanem gazdaságilag is. Kevesen tették volna le a garast 2010-ben például amellett, hogy mára gyakorlatilag elérjük a teljes foglalkoztatottságot, és tíz év alatt egymillió új munkahelyet lehet létrehozni egy tízmilliós országban. Időarányosan ez sikerült, hiszen 741 ezerrel dolgoznak többen a munkaerőpiacon, mint 2010-ben. Akkor a három leghátrányosabb magyarországi – Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád – megyében a munkanélküliségi ráta elérte a 18 százalékot. Vagyis majdnem minden ötödik aktív, munkát vállalni tudó ember nem tudott elhelyezkedni, ami elképesztően rossz arány. Ha tartósan fennmaradt volna ez a helyzet, esély sem lenne arra, hogy egy régió, illetve egy ilyen kis ország elkezdjen felfelé kapaszkodni. Vagyis csak álmodozhatnánk arról, hogy Magyarországot a régión belül is sikerállamként jegyezzék a nemzetközi porondon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2017. október 27. 22:31
Okádni kell ekkora kommunista szervilizmustól! A teljes foglalkoztatottság utoljára a szocializmusban volt cél. Sikerült elüldözni 600.000-et, a maradék félmillió munkanélkülit meg közmunkával el lehet intézni a statisztikákban. Az, hogy erre évi 3-500 milliárd megy el, a minőségi munkaerő külföldön van, ukránok dolgoznak az építkezéseken, az oktatásunk szétcseszése hosszútávon pedig garantáltan lecsúszó pályára állítja az országot, már nem számít az agyhalott békemenetelőknek és a kádárista seggnyalóknak. Gyomrom felfordul
Pinter68
2017. október 27. 21:00
Ja. A kivándorlással, a közmunkával és a regisztrált munkanélküli státusz 3 hónapra rövidítésével. Ez kb. olyan mintha a Kádár a kmk intézményével dicsekedett volna.
Bástyaelvtárs
2017. október 27. 15:37
Mennyit fizetnek neked ezért a propaganda szövegért? Milyen színű teljes foglalkoztatottságról beszélsz, jóember? Olcsó statisztikai trükkökkel levittétek az munkanélküli indexet 4%ra, h lehessen mutogatni a birkának, h hejj de jól él. A valóság meg 7-8%-os strukturális munkanélküliség ami azt jelenti, h soha nem is fognak elhelyezkedni ezek az emberek mert iskolázatlanok és azok is maradnak mert a továbbképzésekre szánt pénzeket a közfoglalkoztatási programra fordíTOTTátok. Ami ugyan nem értékteremtő adózó munka viszont szépen lehet vele fényezni a satisztikákat
koronaszepe
2017. október 27. 09:24
Nem rossz, egészen jó írói vénád van, Putsay elvt., miért nem írsz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!