Egyetlen embernek sem szabadna megfagynia

2017. december 07. 20:24

Haláluk a magyar állam kudarca is egyben: annak a csalhatatlan jele, hogy az állam képtelen legalább minimálisan is gondoskodni azokról, akiknek szüksége lenne erre.

2017. december 07. 20:24
Diószegi-Horváth Nóra
Diószegi-Horváth Nóra
Mérce

„Igen, fontos, hogy emlékeztessük rá magunkat újra meg újra: emberek halnak meg ma Magyarországon, minden télen, pusztán azért, mert hideg van. Az ő haláluk a magyar állam kudarca is egyben: annak a csalhatatlan jele, hogy az állam képtelen legalább minimálisan is gondoskodni azokról, akiknek szüksége lenne erre. Hogy a hátrányos helyzetbe ma csak belecsúszni lehet, de onnan kitörni lehetetlen, hogy azt, akinek semmije nincs, az állam sem segíti megfelelően.

Attól, hogy még csak számadatot sem közölnek róluk, épp azt veszik el ezektől az elhunytaktól, ami legalább még járna nekik: annak az elismerését, hogy haláluk megelőzhető lett volna egy jól működő, az emberi életet és méltóságot tiszteletben tartó és óvó szociálpolitikával. Odafigyeléssel, a szociális védőháló befoltozásával. Ha emberek százezrei nem élhetnének lakcímkártya és egészségügyi ellátás nélkül, ha lenne egyáltalán arra kapacitás, hogy valaki rájuk nézzen, és odafigyeljen arra, hogy ne hűljenek ki. A támogatottak körének és a támogatások mértékének szélesítésével, és így tovább.

A szegénységnek ezer arca van, és ha elfordítjuk a sajátunkat, nagyon könnyű úgy tenni, mintha ezek nem léteznének. Nyilván nem a tünetek kezelésével lehet megoldani ezeket a problémákat, és nem is lehet eltüntetni egy csapásra őket. Viszont az sem elfogadható, ha a tüneti kezelések sem képesek betölteni a funkciójukat: erre pedig az egyik legfájdalmasabban kézzel fogható példa tényleg a kihűléses halál.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. december 08. 11:00
Drága Nóra! A hajléktalanszállók jó kérharmados kihasználtsággal üzemelnek. Tudtad?
békalepcse
2017. december 08. 09:51
A mosoly azért lefagyhatna a hazug "embervédők" pofájáról.
Nuttika
2017. december 08. 08:40
Mert az MSZP-SZDSZ kormány alatt nem fagytak halálra emberek. Mert szegénység csak patásorbán óta van. Amúgy mutass már olyan országot, ahol nem halnak meg emberek elhagyatva.
smarton
2017. december 08. 08:40
". Ha emberek százezrei nem élhetnének lakcímkártya és egészségügyi ellátás nélkül, " Hát igen. Kellene mindenkinek lakcímkártya, meg tb kártya... És kellene egy munkakerülési törvény is. Akinek nincs piaci munkája, legyen kötelező közmunkája (a cigány asszonyoknak is, mert ők a cigányság gyerekkori züllésének okozói). Még elég mocskos az ország, van hol sepregetni. Nagyon kéne az a kis megszokott korai szoci diktatúra. Ugye, hogy ugye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!