Talán mégis létezik egy ellenzéki minimum

2017. december 17. 09:42

Felkérést kaptam, hogy szólaljak fel a pénteki, Jobbik mellett zajló tüntetésen. Az alábbi beszédet mondtam el.

2017. december 17. 09:42
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Facebook

„Felkérést kaptam, hogy szólaljak fel a pénteki, Jobbik mellett zajló tüntetésen. Az alábbi beszédet mondtam el:

»Jó estét! Ránézek ennek a tüntetésnek a résztvevőire, és az a vicc jut eszembe, amiben összeáll a skinhead, a cigány meg a rabbi, hogy megmentsék a jogállamot. Szürreális ez a koalíció: Heller Ágnes, a marxista prófétanő, Schilling Árpád, a metoo és a genderideológia apostola, a liberális ikon, Konrád György, a Ron Werber vezette LMP, az Orbán-hasonmás elnökével kampányoló Momentum, a Betyársereg alapító, végvári kapitányt játszó Toroczkai László meg a többi nemrég még zsidózó, cigányozó, Putyinért rajongó jobbikos politikus, akik a hátukon Orbán korbácsát érezve hirtelen megszerették a demokráciát, továbbá Vona Gábor, aki épp ugyanazzal a lelkesedéssel és eltökéltséggel szolgálta ki a rasszizmust, a militarizmust és a Horthy-nosztalgiát, amellyel most a Spinoza Házban előadja a demokrácia angyalát. Ez egy szürreális koalíció. Inkább illik egy Tim Burton-filmbe, mint a Lendvay utca tövébe.

De vajon nem szürreális-e az a koalíció, amely az imént felsoroltakkal szemben Orbán Viktor hatalmát védelmezi? Ahol a Hit Gyülekezete által gyártott ATV és Németh Szilárd rezsibiztos a migránsokra mutogatva versenyt riogat? Ahol Köves Slomó rabbinak csak a jobbikosok zsidózásával van baja, az Echo TV-ről és Bayer Zsolt közírói munkásságáról pedig jótékonyan elfelejtkezik? Bár ami igaz, az igaz: Bayer Zsolt nem kedveskedik hanuka-üdvözlettel. Nem szürreális vajon az a koalíció, ahol az egykori munkásőr MAZSIHISZ-főnök összeáll egy másik volt kommunistával, aki a Népszabadság Pártélet-rovata után szélsőjobbos újságot szerkeszt? Ez ne volna egy szürreális koalíció, amely egy piperkőc, kokainista milliárdostól egy állatokat gyilkoló kamukeresztényen át egy diplomahamisító sportdiplomatáig terjed? És akkor még ott vannak a szocialisták, akiknek a fél pártvezetése már Orbán Viktor zsebéből kémleli a magyar jövőt. Ez a koalíció ne volna szürreality – az Echo TV Sajtóklubjától a Hit Gyülekezetén át az MSZP-ig?

És vajon nem szürreality az az ország, ahol Orbán Viktor 44%-kal akár istencsászárrá is koronázhatná magát? Nem szürreality az, hogy a nemzeti kultúrára állandóan hivatkozó kormány legfontosabb kommunikációs platformja a Blikk, a Bors és a Ripost? Nem szürreálisak a ragyogó stadionok és az omladozó kórházak? Nem szürreális, hogy egy felcsúti gázszerelő gyorsabban gazdagszik, mint Mark Zuckerberg vagy Elon Musk? Nem szürreális az, ahogy az ország szolgaibb fele a KGB-s cáratyuska felé pislog, s büszkén köpi le 1848 és 1956 emlékét?

Orbán Viktort azért nem lehet legyőzni, mert ő nem finnyás: bárkivel összefog a hatalomért. A magyar társadalom pedig még a jogállamért, a demokráciáért és az európai identitásért sem képes összefogni. Nekünk, magyaroknak óriási rutinunk van abban, hogy észrevegyük, mi választ el bennünket, mi az, amiért a másikat kirekeszthetjük akár a magyarságból, akár Európából. A társadalom polarizációját és Orbán Viktort egy és ugyanaz állíthatja meg: ha képesek leszünk bizonyos politikai és kulturális minimumokat megfogalmazni, és nem nézni a másiknak sem a múltját, sem a származását – mert bizonyos ügyekben igenis együtt kell működni. Ezt diktálja a logika, ezt diktálja az életösztön, és ezt diktálja az a tény, hogy mindannyiunk anyanyelve a magyar. Ezt diktálja az a tény, hogy nem vagyunk hajlandóak választani Szörényi és Bródy között, mert amire vevők vagyunk, az épp kettőjük közös igazsága – az az igazság, amit a ruszki kaviárt zabáló, szotyit köpködő pszichopaták már nem értenek.

Ez most egy fontos pillanat. Az itt jelen lévő személyek és pártok precedenst teremtettek: talán mégis létezik egy ellenzéki minimum. Ha ezt a precedenst még párszor megismételjük, ha ez valóban társadalmi élménnyé válik, akkor Orbán Viktor és rendszere megbukik – mert a polgári kultúra el fogja söpörni a despota feudalizmusát. Ez a világtörvény: a kő üti az ollót, Márai Sándor üti Bayer Zsoltot, a polgári demokrácia üti azt a rezsimet, melynek lelke a korrupció. De csakis ez. A kisstílűség, a törzsi gyűlölet, a megbocsájtásra, az önvizsgálatra, a változásra való képtelenség fenntartja az elnyomást. Akárhogy is, itt és most egy nagyon értékes tapasztalattal gazdagodunk: egy volt gárdista valamiben egyetért egy volt SZDSZ-essel, és nem szakad le az ég – legfeljebb a Sándor-palota. Köszönöm a figyelmet!«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 265 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2017. december 19. 10:27
"kb. 15 uszkve 20 000 hektár..." - akkor mit beszélsz hülyeségeket?
atila68
2017. december 18. 10:47
Valami konstruktív javaslat Robi?
kombinátor
2017. december 18. 08:47
az ország azért szürreális, mert szürreális alakok mondanak beszédeket ... az egész egyébként ott bukik meg, hogy Orbán "bárkivel összefog a hatalomért" ... nocsak ... mire, kire gondolt itt a szürreális hablatyoló, aki Vona meghívására még Vonát is seggbe kúrja a hívei előtt, akik nagy barom mamlaszként nem is értették az egészet ...
szancso
2017. december 18. 03:53
Azt hiszem Puzsér egy álomvilágban él, mint Aliz csodaországban. Szerintem neki tök mindegy ki van kormányon, az mindig csak "szar" lehet. Már az ELTÉN tartott vitában alúl maradt Bayerral szemben, mert a felsorolt tényekkel szemben ugyan ezt a panel dumát nyomta, mint itt. Hogy felszólalt ezen a "tüntikén" is bízonyítja, nem látja a fáktól az erdőt. Egy "tiszta" kormányzást kívánó egyénnek semmi keresni valója nincs egy törvényt sértő párt megmozdulásán. Az az érzésem," Hofival élve", hogy azért kiabál állandóan korrupcióról, mert kihagyták belőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!