Kierkegaard nászéjszakája

2018. január 04. 20:49

Amikor az áldozathibáztatók a férfiuralmat legitimáló romantikához ragaszkodnak, az intim kapcsolatok normáinak újrameghatározását akadályozzák.

2018. január 04. 20:49
Pető Andrea
Magyar Narancs

„Természetesen van különbség a nemi erőszak és a között, hogy Vizyné Édes Anna munkavégzését becsmérli. De sem a zaklató, sem a zaklatás elszenvedője nem érdekelt a jog formalizált elbeszélésének létrejöttében, annak tárgyilagos rögzítésében, hogy ki mikor mit tett. Az elkövetőnek csak a hallgatás terében maradhat meg a kiváltsága a zaklatáshoz, az áldozat pedig nemcsak a jogszolgáltatás minősége miatt aggódhat, hanem saját további életéért is, hiszen egy-egy ilyen normaváltó esetnek hosszú árnyéka tud lenni. (Ha Édes Anna nem konyhakéssel vesz elégtételt, a Vizyné által a cselédkönyvébe írt bejegyzés egész munkavállalói karrierjén végigkíséri.) Ebből adódóan ezt az elkövetőnek kedvező hallgatási paktumot a zaklató amíg lehet, fenn fogja tartani: a pofátlan tagadástól kezdve a peren kívüli egyezségig, melyben kártérítésért titoktartást kap cserébe. A nyilvánosságnak tudniillik normaváltó hatása lenne, és ez a többi lehetséges elkövetőt is veszélyeztetné. De most épp azt látjuk, hogy a precedensek hatására egyre többen mernek előállni a saját történetükkel, ha bírósághoz nem is fordulnak – ezért fontos a #metoo-kampány.

A normaváltással párhuzamosan azonban – amelynek célja tehát egyrészt az intim viszonyok egyenlőségen alapuló kodifikációja, másrészt a meglevő szabályok alkalmazása – megjelent a liberális megközelítés kritikája is. Az újpuritanizmus szerint az egyént egy elképzelt, még megteremtendő közösség védené meg – de nem az univerzalizált individualizmus keretében létrejött liberális jogalkotás segédletével. Sőt. A hegemóniára törekvő ellenmozgalom és ideológusai Steve Bannontól Bayer Zsoltig éppenséggel ádáz ellenfelei a 60-as években megkezdődött normaváltozásnak, azt akarják visszafordítani, és az emberi méltóság fogalmát nem az egyéni, hanem a közösségi szinten határoznák meg. Ez a kísérlet erős kihívás a női jogokért és méltóságért küzdőknek. Egyrészt azért, mert a liberális értékeknek megfelelően a női jogokért harcolók az intimitást normatívan szabályozó törekvésekkel szemben határozzák meg magukat, ugyanakkor alappal követelnek bizonyos jogi védelmet. Másrészt azt sem szabad elfelejtenünk, hogy Magyarországon a munkahelyi zaklatás elleni első törvényt a Nyilaskeresztes Párt nyújtotta be. A nyilasok az Országgyűlésben a kiszolgáltatott magyar munkavállalók, az Édes Annák védelmében a nemzetközi, globális zsidó tőkét és magyarországi képviselőit ostorozták, s az elképzelt közösség érdekeire hivatkozva, szigorúan a magyar munkavállaló nők védelmében követeltek kirekesztést. Ami csak arra tanulság, hogy a normaváltás bonyolult és kétséges kifejlettel bírhat.

A mai Magyarországon is ezer és egy réteg rakódik egymásra, amikor az intimitás szabályairól és újraszabályozásáról beszélünk: az elhallgatott sérelmektől a kívülről jött, döcögősen kodifikált és még döcögősebben alkalmazott jogszabályokon át a megvalósított normaváltás feminista vagy újpuritán kritikájáig. Amikor az áldozathibáztatók a férfiuralmat legitimáló romantikához ragaszkodnak, az intim kapcsolatok normáinak újrameghatározását akadályozzák. Ugyanakkor az erősödő újpuritanizmus, mely közösségi értékek alapján ítéli meg a bűnöst, és várja el a bűnösök nyilvános vezeklését, majd a megbocsátást, a régi idők szellemét idézi. Az emberi méltóság gyakorlatainak megvalósításához, annak a meghatározásához, hogy mit kell tennie egy fiatalembernek a nászéjszakáján, a Kierkegaard által hiányolt hegeli magyarázathoz időre, türelemre, párbeszédre és körültekintésre van szükség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2018. január 05. 19:53
Ezzel a zaklatással túllőttek a célon, a bicikli túltolása már lópikula ahhoz képet, hogy "túltolják..." manapság az egész rumli túltesz a kanizsai gyorsvonat túltolásával. Már két nőt halottam, hogy miért nem őt?-itt a tv-ben! Régen azon röhögtünk, hogy a pirulós medika anatómia vizsgán azt találta csicseregni, hogy a férfi nemiszerv merevedését csont okozza.-Mire professzor úr pikírten beszólt(molesztált):azt csak képzelte kollegina! De Mariska!Valaha ezt tudták, merték, tették,-és kuss volt!.Most is csak azért nem csináltak nagyobb feneket az ügynek mert rájöttek, hogy az útjukban levő-és történetesen zsidó vetélytársukat nem lehet lefasisztázni, lenácizni, le antiszemitázni!Ma már az álszentség az eget verdesi! Pedig babám, ez ellen legjobb a tanya......
degeczivan
2018. január 05. 18:12
Az baszna be, ha az én intim kapcsolataim normáit egy feminista próbálná újraszabályozni:) Értem én, valamiből meg kell élni, de az alsógatyámból lehet kitakarodni, de nagyon sürgősen.
syphax
2018. január 05. 17:53
Gazdagítják a tudásomat ezek a szexbotránysorozatban megszólaló--állitólag zaklatott-megalázott-- hölgyek. Például a a HIRTV előszilveszteri buliműsorában szereplő BOMBA-hölgykoszorú egy tagja piszokul fölokositott, amikor azt mondta-- 'par excellance szószerint idézem-- hogyasszongya: "EZEK A SZEXUÁLISSAN ZAKLATÓ PÁSIK AZÉÉ' MOLESZTÁLNAK BENNÜNKET SZUPERCSAJOKAT ILYETÉNKÉPPEN, MER' KICSI(!?) A FÜTYIJÜK!!!" No, ez marhajó! Ugyanis, én soha egyetlen hölgyet sem zaklattam világéletembe' soha, de soha, sőt eszem ágába sem jut(ott)--volna-- ilyesmi soha..Ergo. Akkor meg--esetleg--nálam ellenkezője lehet a helyzet, vagy mifene? A "Szabadfogású" szupercsaj (P.J.) logikája szerint.
illesl
2018. január 05. 16:40
Ez egy hibbant ostoba leszbika lúd. Isten óvd meg a következő generációkat az ilyen hülye, kielégítetlen nőszemélyektől. Nem evilágra valók. Ami pedig e lúd feltett ostoba kérdését illeti: mit kell tegyen a fiatalembernek a nászéjszakáján??? A válasz egyszerű, vég nélkül kielégíteni. Épp ezért hívják nászéjszakának......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!