Sorsdöntő kérdések, amik az új kormányra várnak

2018. április 24. 10:27

A kormány nem áldozott érdemi adósságcsökkentésre, eközben gyűltek a halasztások és mulasztások.

2018. április 24. 10:27
Bod Péter Ákos
Bod Péter Ákos
Heti Válasz

„Ám a világ fordul, egy új szakaszban elvileg jobb lapokat húzhatunk. Így a jövő esélyei felől kell néznünk az elmúlt nyolc évet, meg ami előttünk áll. Fontos felidézni, hogy 2010-től az orbáni válságkezelő politika miként terítette szét a terheket. Jutott belőlük a tőketulajdonosoknak bankadó, válságadók formájában; túlélték. Csak épp a hitelezés és a tőkebeáramlás gyengélkedése, beruházások elhalasztása lett az ára. Jutott a társadalom alsó felének, amely nem nyert a leszállított személyi jövedelemadón, miközben fizeti Európa legmagasabb áfakulcsát. De legfőképpen az új nemzedékre rótta a terheket, kezdve a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások besöprésével: a kormány a teljes állami nyugdíjrendszer fenntartását a mai és jövőbeli munkavállalókra terhelte. A rendszer most recseg, de még nem ropog, ha csak tovább nem gyorsul a kivándorlás. Ám már mától jönnek az elhanyagolt egészségügy, az elfelejtett vidékek, az elmulasztott NATO-kötelezettségek számlái.

Nem aggályoskodó ez az elszámolás? Hiszen kicsi a deficit, az államadósság hányada némileg csökkent. Ez igaz, de a hitelminősítők nem ok nélkül sorolják a magyar állampapírok kockázatát öt fokozattal a csehek, néggyel a szlovákok alá: adósságarányunk messze a legnagyobb a térség országai között.

Az utóbbi évek gazdasági ciklusának hozamából a kormány nem áldozott érdemi adósságcsökkentésre, presztízsberuházásra viszont sok ment, eközben gyűltek a halasztások és mulasztások. Szemben viszont 1989-cel – amikor az állampártnak eltűnt a gazdasági mozgástere – most nincs akut gond. Az adósságfinanszírozás nem külső hitelezőkön fog múlni, hanem a társadalmunk teherviselő képességén és hajlandóságán. Az ismert és még felbukkanó deficitek az előttünk álló évekre vetnek fenyegető árnyat, főként az uniós pénzbeáramlás lassulásakor.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsírgyík
2018. május 02. 09:56
Szemét áruló!
szervita
2018. április 25. 10:13
Fanyalgó lúzer, egyeztess a Bloomberg-gel esetleg Piketty-vel mielőtt elsírod magad!
egy genetikusanalattvaló
2018. április 24. 22:33
Szánalmas Bod Péter Ákost olvasni. Folyamatos fanyalgás. Amikor neki lehetősége volt a tettek mezején bizonyítani, az bizony nagyon haloványra sikeredett mind miniszterként mind MNB elnökként. Az elemzése meglehetősen szemellenzős. Valószínűleg ezt várja el tőle a gazdi. Elfelejti megemlíteni pl., hogy azoknak az állami presztízsberuházásoknak nagyon jelentős a gazdaságélénkítő hatása.
strkbwv
2018. április 24. 22:15
botpéder a pénzért hazaáruló hazug mocsok bazdmeganyád te gazember
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!