A család fészek, szentesített helyzet

2018. július 03. 08:38

Meg kéne fogalmazniuk az életük értelmét, hogy mi végre élnek, mi a dolguk a világban, merre tartsanak és hogyan éljenek, hogy igazán szeressék és tovább is vigyék az életet. Interjú.

2018. július 03. 08:38
Bagdy Emőke
Magyar Hírlap

„Mit eredményezhet a házassági szövetség változása rövid és hosszú távon? 

Benda József A szakadék szélén című könyvében 2016-ban leírta, a családok nagy része ma a házasság szentsége nélküli kötésben él, a gyerekek tizenhét százaléka már ilyen »családba« születik. Növekszik a szinglik aránya is, a huszonöt-harminc év közötti fiatalok negyven százaléka még nem élt párkapcsolatban, s tíz éven belül a nők közel kétharmada házasság nélkül fogja leélni az életét. 

Mennyire befolyásolja a népesedés ügyét, a nemzetlétet a nemi szerepek és a család erodálódása?

Annak megértéséhez, hogy idehaza milyen károkat okozott már korábban is, vissza kell mennünk a Rákosi-korszakig, amikor a gyárakban, földeken agyondolgoztatott, anyaszerepéből kényszerűen kimozdított nők kapcsolata együttléthiányossá vált gyermekeikkel. Ezáltal az alapvető, biológiailag megalapozódó kötődési, idegrendszeri minta sérülhetett a gyerekekben. Akinek bizonytalan a kötődési alapprogramja, sokkal nehezebben tud később ragaszkodni, szeretni, elköteleződni, hűségesnek lenni. A másik véglet a Ratkó-korszak volt, amikor sok gyermek született, de ugyancsak hiányoztak az anyasági szerepfeltételek. Ezen csak a hároméves gyes enyhített valamit később. Nehezen, vagy nem is pótolható, amit a korai szakaszban nem kap meg a gyermek. Konrad Lorenz, a klasszikus összehasonlító magatartáskutatás úttörője írta le az öröklött, úgynevezett kiváltott mechanizmust, amelynek lényege, hogy a fejlődésnek több szenzitív fejlődési szakaszában életre szóló mély bevésődéseknek, imprintingeknek kell keletkeznie az agyban. Ha nincs meg a kulcsinger, akkor egy genetikai potenciál, képletesen szólva nem lesz felébresztve Csipkerózsika-álmából. Vagyis, ha azt akarjuk, hogy gyermekeink szülők legyenek, a felnövekedés időszakában meg kell kapniuk a jövendő, megfelelő viselkedés kibontakozásához szükséges anyai, apai, szülői kulcsingereket és viselkedési mintákat.

Köztudott, hogy mélyen hívő. Milyen segítséget nyújthatnának az egyházak a fiataloknak, hogy családot alapítsanak? 

Az egyházak le vannak maradva a segítségnyújtásban, a kommunikációs felkészültség terén. A fiatalok nyelvén kellene kommunikálniuk, az általuk használt internetes fórumokon, sőt kizárólag velük foglalkozó eseményeket rendezni, emellett olyan lehetőségeket teremteni, ahol a fiatalok kulturáltan megismerkedhetnének. Szükséges volna segíteni őket a felnőttségre felkészülésben. Itt visszatérnék arra amiről korábban is beszéltem, tizenöt-húsz éves kor között elengedhetetlen kialakítani a fiataloknak a jövőre vonatkozó terveit, céljait. Meg kéne fogalmazniuk az életük értelmét, hogy mi végre élnek, mi a dolguk a világban, merre tartsanak és hogyan éljenek, hogy igazán szeressék és tovább is vigyék az életet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2018. július 03. 16:58
"Annak megértéséhez, hogy idehaza milyen károkat okozott már korábban is, vissza kell mennünk a Rákosi-korszakig, amikor a gyárakban, földeken agyondolgoztatott, anyaszerepéből kényszerűen kimozdított nők kapcsolata együttléthiányossá vált gyermekeikkel. Ezáltal az alapvető, biológiailag megalapozódó kötődési, idegrendszeri minta sérülhetett a gyerekekben." Ennek megváltoztatásához nem biztos, hogy a minél előbb vissza a munkába, és a még több bölcsődét program a helyes.
annamanna
2018. július 03. 16:27
"–  Mennyire befolyásolja a népesedés ügyét, a nemzetlétet a nemi szerepek és a család erodálódása? –  Annak megértéséhez, hogy idehaza milyen károkat okozott már korábban is, vissza kell mennünk a Rákosi-korszakig, amikor a gyárakban, földeken agyondolgoztatott, anyaszerepéből kényszerűen kimozdított nők kapcsolata együttléthiányossá vált gyermekeikkel." Föltesznek neki egy kérdést, és valami teljesen mással válaszol. Hogy következik a házasságok felbomlásából az, hogy a Ratkó korszakban nem volt gyes? Mi köze a kettőnek egymáshoz? Ez a nő nekem nagyon sötétnek tűnik, akárhogy is nézem. Igen sajnálatos, hogy a Ranschburg-Popper-Csernus-Müller-Pál Feri-Feldmár stb, korábbi "sztár" pszichológusok halála, visszavonulása vagy lejáratódása miatt keletkezett űrt egy ilyen sötéten ostoba nőszemély tölti be, aki leginkább királynő szeretne lenni. A pszichológia Megyeri Adriennje. (Ja, bocsánat, Megyeri Csilla és Drotár Adrienn).
annamanna
2018. július 03. 16:13
"Egy nő ma is inkább férfi teljesítmény értékekben mérődik, és nem abban pél­dául, hogy képes gyermeknek életet adni, holott nőisége értékét királyi magaslatra kellene emelni, mert ő az, aki továbbviszi az életet." Az igaz, hogy a nőt a maga nőies értékeiért kellene megbecsülni (és ezeket a tevékenységeket megfizetni); na de az egyáltalán nem vall normális, józan észre, ha valaki ezzel kapcsolatban már megint a királyi magaslatot emlegeti. Pláne diplomás pszichológusként, és nem valami elmegyógyintézet ápoltjaként.
annamanna
2018. július 03. 16:07
"Miért ne legyen a férfi a teremtés koronája, ha a párja őt érdeme szerint megkoronázza, és a nő természetesen királynő a koronás fő mellett." Nem a nő koronázza meg a férfit, hanem a saját munkája, tehetsége; mindaz, amit az életbe beleadott. Minden ember csakis a saját lelkiismerete szerint lehet elégedett vagy elégedetlen önmagával, ezt bármi másnak a HÍZELGÉSE NEM HELYETTESÍTHETI. Ez nagyon csábítóan, kurvásan hangzik! (Papamaci, te vagy a legjobb!) Abszolút nem normális, mint ahogyan az sem, hogy a férfi a nőre királynőként tekintsen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!