Mi legyen az aluljáró népével?

2018. július 23. 13:34

Személyre szabott megoldások nélkül ez egy szélmalomharc. Interjú.

2018. július 23. 13:34
Vecsei Miklós
Válasz

„Egyvalamit nem értek, a 2014-es alkotmánymódosítás és a jelenlegi törvény alapján is elvihetnék a rendőrök a hajléktalanokat az aluljárókból. Mégsem teszik. Miért nem?

Mert személyre szabott megoldások nélkül ez egy szélmalomharc. Nagyon nehéz kényszeríteni azt, akinek nincs mit veszítenie. Ha mégis, elviszik a szennyes matracát, motyóját, lebontják a kalyibáját. Ezért a bíróságok rendre kártérítést ítéltek meg számukra, azzal érvelve, hogy ez az az ő tulajdonuk.

Nyugat-Európában is van olyan, hogy a rendőr elviszi, a lakosság megnyugszik. Üres az aluljáró, és azt lehet hinni, milyen jól dolgoznak a politikusok. 

Sok nagyvárosban ezt csinálják, rengeteg a rendőr és hatósági úton »tartják tisztán« a turisztikai szempontból fontos területeket. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy »kergetőznek« velük.

Mi hát a megoldás? 

Hosszú távú programokat indítani, mert azok az államok tűnnek sikeresnek, amelyek megoldották az olcsó, sokak számára elérhető lakhatást. Ahol a kora gyermekkori ellátások a legszegényebbek körében is magas színvonalúak, és mindenki számára használható tudást ad az oktatás. De októberig, a törvény hatálybalépéséig van még idő, hogy jó irányba fordítsuk a folyamatokat. Tüneti kezelést is lehet professzionálisan végezni. Fontos lenne, hogy a férőhelyeket intézeten kívüli helyekkel bővítsük. Fontos a szigorú és rendszerszintű együttműködés a rendőrök, közterület-felügyelők, mentők, utcai szociális munkások között. A pontos diagnózisnak kell eldöntenie, hogy közülük ki lép először. Ha sikerül a hajléktalanságból kivezetni embereket, az ő megüresedő férőhelyeiket, ha drága pénzen is, át kell alakítani, hogy pszichiátriai és alkoholbetegeket is tudjunk fogadni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2018. július 24. 20:47
Vecsei Miklós hiteles ember.
Akitlosz
2018. július 24. 15:41
"azok az államok tűnnek sikeresnek, amelyek megoldották az olcsó, sokak számára elérhető lakhatást." Melyek is ezek? Valahogyan nem sikerült hosszan sorolnia a példákat. Sőt röviden sem.
Akitlosz
2018. július 24. 15:40
Egy személyen lehet segíteni, - ha ő is akarja és tesz érte - de az összes személyen nem. Tehát a probléma marad.
karakán
2018. július 24. 09:16
Érdekes dolgokat feszeget a cikk,egyet hiànyolok:az egyéni felelősségről miért nem beszélünk?A többség jogairól esetleg???"az egyén joga addig tart,amig a többség jogait nem zavarja..stb....hajléktalanok kb95%-a piàs ,sajàt maga taszította ki önmagàt a civilizàlt létből..nem is AKARJÀK,hogy segítsünk rajtuk...és ezért nem is kell
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!