Nem elment, hanem meghalt. Menni csak az élők tudnak

2018. augusztus 23. 16:52

Kifejezetten sértőnek találom a halálnak ezt az eufemizálását. Mintha elvennének valamit a halottól általa.

2018. augusztus 23. 16:52
Papp Réka Kinga
fuckyeahpapprekakinga

„Nem elment, hanem meghalt. Menni csak az élők tudnak.

Tudom, apróság, de őszintén felháborít, sőt, kifejezetten sértőnek találom a halálnak ezt az eufemizálását. Mintha elvennének valamit a halottól általa. Kisgyerekeknek még érteném, ha így puhítják fel a dolgot, de felnőttek legyünk már annyira tisztességesek, hogy vesszük a bátorságot és kimondjuk azt, ami valójában a halottnak volt sokkal nehezebb.

Meghalt. Nem távozott közülünk. Nem ment el. Nem búcsúzott. Végképp nem távozott az örök vadászmezőkre, és nem tért meg a teremtőjéhez, hacsak nem temették rögvest az anyja mellé. Meghalt, és ami fájdalom ezzel jár, azzal meg kell tudnunk birkózni. (...)

Engem igazából az zavar, hogy aki eufemizál, az mindig saját maga felől beszéli el a dolgot. Igen, az is, aki azt mondja: itthagyott bennünket - de ez utóbbi legalább egy őszinte, felvállalt beszélői pozíció. Aki finomkodik, az a saját halandóságával való szembesülést odázza el, ami önzés. Egy szeretett embernek, nagyra tartott művésznek vagy másnak a halála sem kellene azokról szóljon, akik most hozzászólnak. A hideg kiráz azoktól a halálhírekkor megosztott személyes sztoriktól is, amelyekben a megszólalók a saját érintettségüket fitogtatják. Valaki más halála nem a te történeted, takarodj onnan! (Lásd még: Hogyan nem találkoztam Kodály Zoltánnal.)

A halál mindig figyelmeztet a saját halálunkra, és ezt meg kell dolgozni. Azzal, hogy ezt elfinomkodjuk vagy szappanhab-memoárba öntjük, a tiszteletet is eltagadjuk és a valódi feladatunkat is elmulasztjuk.

Na, ezek persze az én érzéseim, nem egy lexikon-szócikk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Picuj
2018. augusztus 25. 16:05
fuckyeah... Uram segíts...
Burmin
2018. augusztus 24. 17:11
Hát Ok kedves PRK. De nekem ne mondd hogy elülső lukad van a pc jegyében hanem, pinád, nunid, puncid stb. Mint a jópofa Nagy Kriszta Tyereskova akinek még illatos is.
crydog
2018. augusztus 24. 12:54
Azért szép ez a magyar nyelv “kedves” Kinga, mert olyan érzelmi árnyalatokat tudunk adni a szavainknak ami lehetövé teszi hogy például egy halott emberröl kegyeletteljesebben emlékezzünk meg, - ha ismered egyáltalán ezt a szót hogy kegyelet - így verbálisan is TISZTELETET MUTATVA az elhunyt és családja felé. Mert láthatóan a te tiszteletre nevelésed látványosan elmaradt.
Sulammit
2018. augusztus 24. 12:29
Na, akkor ezt most ismételd meg szemtől szembe Székhelyi József családjának, Mártonnak a fiának, - ha mered - hogy nem kellett volna azt a közleményébe írnia, hogy az édesapja "békében távozott''. Te érzéketlen, mások fájdalmába bele okoskodó troll.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!