Üss vissza! – Balassagyarmat, a legbátrabb város

2019. január 30. 08:05

Rosszul festett Magyarország száz esztendővel ezelőtt.

2019. január 30. 08:05
Máthé Áron
Máthé Áron
Mozgástér

A román, szerb és cseh fegyveresek hol fosztogatva és erőszakosan nyomultak egyre beljebb, hol pedig az impotens és szerencsétlenkedő magyar hatóságok segítségével békésen. A tökkelütött budapesti kormány pedig hol fegyverek átadásával segítette a román nemzetőrség megalakulását, hol meg éppen jegyzőkönyveket vett fel az egyes városok, területek megszállásáról. Hogy jegyzőkönyvek helyett katonákat kellene állítani a határra, ettől a se-nem-polgári, se-nem-demokratikus budapesti kormányzat úgy ódzkodott, mint ördög a tömjénfüsttől.

Január 27-én azonban gyűlést tartottak a vármegyeházán, ahol nemcsak jelképes, de nagyon is történelmi összefogásra került sor: Pongrácz György vármegyei főjegyző és a szociáldemokrata Schuch István mozdonyvezető kézszorítása a helyben megvalósuló nemzeti egységet jelképezte.

A balassagyarmati események kapcsán felmerül a »mi lett volna ha« kérdése. Talán helyesebb úgy feltenni a kérdést: lett volna-e esélyünk legalább valamennyit megvédeni a történelmi területeinkből? Idő és alkalom lett volna rá, de hát Károlyiék meg sem próbálták, így a választ sem fogjuk erre a kérdésre megtudni most már soha. Egyvalami viszont egészen biztos. Ady Endre tévedett, amikor azt írta: »Nekünk Mohács kell«. Nem, ilyesmire nincs szükségünk. Mohácsi hősökre, sőt, inkább balassagyarmati hősökre annál inkább. És mellettük olyan elitre és politikai vezetésre, amely képes a nemzet mozgósítására baj esetén.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2019. január 30. 20:59
Éljenen a balassagyarmati hősök! Kár, hogy csak egy ilyen eseményünk volt...
Tiszafa
2019. január 30. 20:52
"Talán helyesebb úgy feltenni a kérdést: lett volna-e esélyünk legalább valamennyit megvédeni a történelmi területeinkből? " Jó kérdés, amire nincs konkrét válasz. Talán ha gróf Tisza István komolyan vette volna a fenyegetettségét és elhagyja Pestet, és ezzel biztosította volna az életben maradását... Talán ő képes lett volna egy honvédő fegyveres ellenállást megszervezni. hiszen mégis csak kb 800 ezer katona jött vissza a frontokról. És az antant erők is már jelentősen ki voltak zsigerelve. Lett volna jó esély a harcra is és a tárgyalásokra is. Neki meg volt a tekintélye az antant hatalmaknál is, tehát jó eséllyel tárgyalhatott volna a határok hollétéről. Talán ő, de hát benne volt a magyar virtus és inkább dacból megölette magát, minthogy megfutamodjon. És senki nem volt a közelében, aki jól megrázta volna, hogy nem félelemből kell menekülnie Pestről, hanem a hazával szembeni kötelessége okán, mert neki még elvégzendő feladata van. A törököknek volt egy vezérük, aki tette a dolgát. Nekünk nem, és 1000 év könnye és vére fölöslegesen hullt.
ato boldizsár
2019. január 30. 19:47
"a szociáldemokrata Schuch István mozdonyvezető" - ilyen, nemzeti baloldalra lenne szükség és vlszleg kereslet is. Persze a jelenlegi garnitúra ilyet képességek hiányában nem tud ajánlani (gerincoszlop-deficit stb.)
nyugalom
2019. január 30. 11:40
A tegnap vetített filmet - Balassagyarmat a legbátrabb város - sajnálatos módon este 10-kor vetítették. Ezt a filmet minden diáknak, magyarnak látnia kell! Ez több, mint egy történelemóra, különösen akkor, ha a tanár nem áll hivatása magaslatán! Még mindig nem akarjuk a fiatalokat, diákokat, a magyarokat szembesíteni a valósággal, felvilágosítani????? Miden középiskolában ott a helye a filmnek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!