Mulasztás

2019. február 06. 19:06

Állítólag nem szabad éhesen vásárolni, meg dühből cikket írni, de: mi ez a két év hathónapos, feltételesen szabadlábra helyezhető istennyila?

2019. február 06. 19:06
Latte
Latte

„Gyónom a mindenható Istennek, hogy sokszor és sokat vétkeztem, gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással.
Melyek között legnagyobb a mulasztás. Ezt már csak magam teszem hozzá a hétfői eseményeken gondolkodva. Világiasan szólva, az ember nem azt bánja a legjobban, amit megtett, hanem amit nem tett meg.

Magyarország történetének eddigi legnagyobb ipari katasztrófája 10 ember életét követelte közvetlenül. Közvetetten pedig százakét: azokét, akik egy élet munkáját veszítették el a vörösiszap-áradásban. Vádat csak 2012 szeptemberében, két évvel a történtek után emeltek. A kérdés az volt, hogy a tározót üzemeltető cég vezetősége hibázott-e vagy pedig eleve rosszul tervezték és építették meg a kiszakadt tározórészt.

Ítélet először 2016-ban született: a 15 vádlott közül senkit sem talált bűnösnek a bíróság. Az ügyészség fellebbezett: a megismételt elsőfokú tárgyaláson a bíró ezúttal a 2016-os ítélethez képest a Mal Zrt-nek számos mulasztást rótt fel.

Például, hogy a cégnek nem volt válságkezelési terve, vagy azt, hogy a víz a megengedettnél lúgosabb volt, amit a cég vezetői elhazudtak az ellenőrzések során. Hogy a szabályos 400 ezer köbméter helyett a tározóban ennél kétszer több lúgos víz hömpölygött.  És mulasztást követtek el akkor is, amikor megtévesztették a hatóságokat és azt mondták: csak az esővizet eresztik le. Az elsőrendű vádlott esetében megállapították, hogy a katasztrófa után szándékosan félrevezető nyilatkozott adott a kiömlött anyag veszélyességéről, annak ellenére, hogy az igazság segíthette volna a katasztrófa következményeinek enyhítését.

Most, 8 év után, 2019. február 4-én a Győri Törvényszék a céget a szocialistáktól privatizáló Mal Zrt. két igazgatóját 2 év 6 hónap, valamint 2 év letöltendő fegyházbüntetésre ítélte elsőfokon.

Állítólag nem szabad éhesen vásárolni, meg dühből cikket írni, most mégis, engedtessék meg nekem, hogy testületileg felálljak a puskaporos hordó tetejére, és tisztelettel megkérdezzem: mi ez a két év hathónapos, feltételesen szabadlábra helyezhető istennyila? Ennyit ér három falu és ennyit érnek emberéletek? Ennyit ér egy nyereségvágyból, vagy Isten tudja, mi okból elkövetett mulasztássorozat? Ennyi, amikor lassan kilenc éve nincs felelős? Ha ennyi, akkor leszállok és kijelentem, hogy mindannyian megérettünk a pusztulásra és öntse el az egész világot a vörösiszap.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2019. február 07. 19:25
Azért két év egyáltalán nem kevés. Nem akart gyilkolni, hanem megtörtént. A 9 év meg főleg a vádlottaknak lehet k. szar, föl is vagyok háborodva rajta. Elítélték volna 2012-ben, már rég valami hasznosat csinálnának, amivel enyhíthetik minimálisan az okozott károkat. Ráadásul még most sem jogerős...
atila68
2019. február 07. 07:28
Hogy lehetett egyáltalán kérdés, hogy a cég vezetősége hibázott?
Kanóc
2019. február 06. 22:06
Kéne valami össznépi gigatüntetés. Mert ez az ügy talán egy nemzeti minimum. És nem mellesleg az ellenzéki tábor mindeközben akár leugathatná gyurcsányt is.
oswott
2019. február 06. 21:39
Megint olyan pofázik, aki az életben ki nem nyitotta a btk-t...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!