Senkit nem zár ki a felsőoktatásból a nyelvvizsga megkövetelése

2019. március 26. 14:41

A némileg magasabb ponthatár és a nyelvvizsga megkövetelése nem zár majd ki senkit a felsőfokú tanulmányokból, aki arra egyébként képességei alapján alkalmas volna.

2019. március 26. 14:41
Krómer István
Magyar Nemzet

„Amikor egyesek – akár jó szándékkal, egy sajátos esélyegyenlőségi megfontolásból – a követelményszint leszállításával próbálják megnyitni a magasabb szintű tanulás (s ezzel a remélt társadalmi érvényesülés) lehetőségét olyanok előtt, akik, bár részben önhibájukon kívül, de (még) alkalmatlanok annak megszerzésére, nemcsak pártfogoltjaikat csapják be, de általában is rossz szolgálatot tesznek a nemzeti versenyképesség ügyének.

Becsapják azokat, akiknek segítenének, mert hiába kerülnek be a küszöb alatt beosonva a felsőoktatásba, majd ott ütköznek olyan akadályokba, amelyek átugrásához éppen a magasabb felvételi követelmény által ösztönzött teljesítmény képesíthetné őket. Érdemi segítséget csak az nyújthatna számukra, ha abban kapnának támogatást, hogy eljussanak a tudás olyan szintjére, amely birtokában nem kudarcok sorozata és végül lemorzsolódás várja őket.

A némileg magasabb ponthatár és a nyelvvizsga megkövetelése nem zár majd ki senkit a felsőfokú tanulmányokból, aki arra egyébként képességei alapján alkalmas volna, hanem olyan tudás megszerzésére ösztönzi, amelynek birtokában joggal remélhetjük, hogy nem fog a hallgatók harmada menet közben lemorzsolódni, mert ma ez történik. Akinek elsőre nem sikerül, majd újra, komolyabban nekirugaszkodik. A szocializmus idején voltak szép számmal, akiket származásuk és/vagy hitvallásuk miatt az állam megpróbált távol tartani az egyetemi képzéstől.

E fiatalok nagy része végül mégis beverekedte magát az egyetemekre, s azokat kiváló eredménnyel elvégezve többségük komoly szakmai sikereket ért el. És ennek egyik fő oka, hogy tudták, csak maximális teljesítményt elérve van esélyük a bekerülésre, ezért elszántan, újból, harmadszorra, sokadszorra nekirugaszkodtak a felvételinek, kemény munkával felkészülve arra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2019. november 07. 14:04
Úgy tűnik, eljött a népszerű döntések ideje...
lististerc
2019. március 26. 20:31
A legtöbb szakgimnáziumból - kivéve az elit közgék,műszakik- ezek után képtelenség lesz bejutni a felsőoktatásba. Hozzáteszem, aki innen jön, annak bent maradnia ma is nagyon nehéz pl. a Műegyetemen vagy a Corvinuson. (matematikából véreznek el főleg.)Aki ilyen intézményben tanít, annak ez evidens évek óta, ahogy az is, a szakgimnázium tévút volt.
Burmin
2019. március 26. 19:32
Mondjuk felsőfokú csecsemőápoló szakon minek a pld. német nyelvvizsga ? Ja kint( Ausztria, Németország ) jobban el lehet helyezkedni.
Fregoli
2019. március 26. 19:21
Pedig igen. Nem minden iskola nyújt olyan képzést, ami a nyelvvizsgára felkészít. A különtanár pedig nem érhető el mindenkinek. Sok hivatáshoz pedig nem is kell igazán idegen nyelv, mert magyarul elérhető szakirodalma van. Egy ovónőnek, de a tanárok egy részének pl. felesleges. Max. nem követi a legújabb trendeket ... A kivándorlást is elősegítjük ezzel. Nem is értem...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!