Mit gondolnak a magyar fiatalok az Európai Unióról?

2019. május 07. 09:45

Kevésbé érzik fontosnak, hogy az EU kiálljon a környezetvédelemért, és az emberi jogok védelmét sem gondolják kiemelt EU-prioritásnak.

2019. május 07. 09:45
Gyurkó Szilvia
WMN

„Más országokhoz képest a magyar fiatalok kevésbé érzik fontosnak, hogy az EU kiálljon a környezetvédelemért, és az emberi jogok védelmét sem gondolják kiemelt EU-prioritásnak.

Cserébe viszont nagyon érdekes, hogy az oktatás minőségének javítása, a szegénység és a munkanélküliség elleni fellépés, vagy az egészség és a jóllét területén sokkal komolyabb EU-feladatvállalást tartanának jónak a magyar fiatalok.

Egyik oldalról tehát azt várják, hogy a nemzeti problémák megoldásában, ami a foglalkoztatással és a jólléttel összefügg, az EU vállaljon nagyobb felelősséget. Másik oldalról viszont pont azok az alapértékek, amelyek a mentén maga az EU szerveződött, és amelyek Magyarország csatlakozásakor kiemelten  fontosak voltak (demokrácia, emberi jogok érvényesülése, a globális ügyekért vállalt közös felelősség, stb.), mára háttérbe szorultak.

Tizenöt évvel ezelőtt csatlakoztunk az unióhoz. Akkor azt gondoltuk, hogy az EU nemcsak gazdasági érdekközösség, hanem a közös európai értékeink megőrzője és táplálója is.

Nagyon izgalmas, hogy mára ebből egy sokkal pragmatistább meggyőződés lett a fiatalok körében is. Kérdés, hogy ez mennyiben a világ változását tükrözi, és mennyiben a magyarországi közéletet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2019. május 07. 17:17
Valami nem stimmel elvtársnő!! Tizenöt évvel ezelőtt aki elment szavazni az kivétel nélkül azért tette mert BÍZOTT benne,hogy gazdaságilag és életminőségben megközelítjük a nyugatot. A lózungok csak másodlagosak voltak.Illetve ha az elsők teljesülnek a másodlagosak is automatikusan. Miután első lépésként elrabolta még azt a keveset is a nyugat amit a prolidiktatúrában összeszedtünk, szertefoszlott nagy álom és itt maradtunk meztelen seggel! Így aztán ne csodálkozzon ha a fiatalok is egy csalódással élnek együtt.Olyan is a véleményük!!!!!
kulalak
2019. május 07. 16:52
Hány éves voltál 2004-ben firkász? Mindenki az EGK- hoz akart csatlakozni. Ezt az alattomos EP-hizlaló ostoba utat senki sem gondolta volna az elmúlt tizenöt évben.
gacsat
2019. május 07. 15:27
" amelyek Magyarország csatlakozásakor kiemelten fontosak voltak (demokrácia, emberi jogok érvényesülése, a globális ügyekért vállalt közös felelősség, stb.), mára háttérbe szorultak." Egy faszt. Mi a Közös Piachoz akartunk csatlakozni, és úgy élni, mint a németek. A nyitott határokat se Afrika felé gondoltuk.
zakar zoltán béla
2019. május 07. 12:54
++++++++++++íyjxkcmvlf,lvdmckvmdkcmnv kcmn kn
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!