Hamarosan az Országos Széchényi Könyvtár sem lesz többé

2019. június 13. 10:17

A „konzervatív-nemzeti-keresztény” barbárok egy kiszolgált, lepusztult, szűk és nedves pincéjű laktanyába kívánják deportálni a teljes állományt.

2019. június 13. 10:17
Gábor György
Gábor György
Facebook

„Kedves Gyerekek!
Ma a kedvenc budapesti könyvtáraimról mondok egy rövid mesét. 
Egyetemista koromtól kezdve négy könyvtárnak voltam a rendszeres látogatója: az Egyetemi Könyvtáré, ahol sok leendő kollégámmal, görög és latin patrisztikával, medievisztikával vagy judaisztikával foglalkozó szakemberrel ismerkedtem meg, s itt legeltethettem a szemem olyan hatalmasságokon, mint Dán Róbert, vagy az olykor-olykor emitt is felbukkanó Szilágyi János György. 
Dán Róbert és Szilágyi János György már nincs közöttünk.
Ugyancsak sokat jártam az Országgyűlési Könyvtárba, ahol az egyetemekről kitiltott, zseniális Szabó Miklós, a Repülő egyetem állandó előadója tartotta »szakszemináriumait« 1956-ról, fasizmusról, a Horthy-korszak ideológiatörténetéről, vagy éppen a szovjet kommunista párt történetéről. A hetvenes-nyolcvanas években minden év október 23-án a megszokott, kopott farmerdzseki és farmernadrág helyett öltönyben érkezett, egész nap kint ült a dohányzóban, s azt hajtogatta: ma ünnep van, ma nem dolgozunk! Minden egyéb napon vele nyitott és vele zárt a könyvtár.
Szabó Miklós már nincs közöttünk.
A legtöbbet az MTA Könyvtárába jártam, még a régibe, ahol valóságos bálványok között üldögélhettem, s hallgathattam a fantasztikus vitákat a dohányzóban és a büfében. Itt dolgozott a nagy példaképem, későbbi kollégám és egyik mesterem, Altrichter Ferenc, itt dolgozott a másik nagy példaképem, szintén későbbi kollégám és mesterem, Vidrányi Katalin, itt dolgozott Mária Ludassy kolléganőm, akinek minden sorát és minden fordítását faltam, s aki, ha a ház falára firkált volna krikszkrakszokat, azokat is elolvastam volna, itt dolgozott Bence György és Kis János, akik még egy kéziratomat is elolvasták, mi több, véleményezték is azt! S itt volt könyvtáros Vekerdi László, no meg itt volt az olvasószolgálat vezetője Szabóné Garai Judit, aki – most már bevallhatom – számtalanszor engedélyezte, hogy a Migne Patrologia Graeca vagy a Patrologia Latina sorozatból hétvégére akár egy tucat kötetet is hazavigyek.
Ma már Vidrányi Kati, Bence Gyuri és Vekerdi László nincs közöttünk. S – tartok tőle – amint az egész MTA-t beszántják és sóval behintik, a páratlan gyűjteménnyel rendelkező könyvtár sorsa sem fogja izgatni a »konzervatív-nemzeti-keresztény« barbárokat.
S végül sokat jártam az Országos Széchényi Könyvtárba: egyetemista koromban még a Nemzeti Múzeum épületébe, a nyolcvanas évek közepétől a Budavári Palota F épületébe, ahol a betérőt a »hungarikum«-gyűjtemény várta, meg néha-néha olyan bálványok, mint Szűcs Jenő vagy Hanák Péter.
Szűcs Jenő és Hanák Péter sincs már közöttünk.
És hamarosan az Országos Széchényi Könyvtár sem lesz többé: a »konzervatív-nemzeti-keresztény« barbárok egy kiszolgált, lepusztult, szűk és nedves pincéjű laktanyába kívánják deportálni a teljes állományt, pusztuljanak a könyvek, a kéziratok, a kódexek, pusztuljon az egész, szűnjenek meg végre a szakemberek, s legfőképp rohadjon meg a sok olvasó, hadd hülyüljön tovább az egész nemzet a »konzervatív-nemzeti-keresztény« barbárok képére és hasonlatosságára.
És semmi ok az aggodalomra: naná, hogy hülyülni fog, végzetesen, visszafordíthatatlanul.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szorgos Lajhár
2019. június 17. 14:47
Mindegy, a Kilián egyelőre tovább pusztul. Majd akkor térjünk vissza erre a témára, ha nekilátnak a felújításához és kiebrudalják belőle az ott székelő cégecskéket.
Onurisz
2019. június 15. 08:07
Az ember csak ámul rajtuk. Az életük egy szűk térben zajlik, csak a hasonszőrűekkel állnak kapcsolatban, kizárólag az Indexet és a hasonló független és mértékadó "hírcsatornákat" olvassák és ájuldoznak, hogy 'mi folyik ebben az országban'. És elhiszik, hogy "ezek" még arra is képesek, hogy egy koszos, penészes laktanyába telepítsék a várból az ország első könyvtárát. És nem értik, hogy szavazhatnak rájuk ennyien. Nyilvánvalóan vagy csalnak, vagy függésben és rettegésben tartják az embereket vagy ez a magyar egy genetikailag szolganép. Hogy lehetne másképp? Fáj a hülyeségetek fiúk. De hát a ti hülyeségetek, elvenni nem tudjuk tőletek.
villogókékfog
2019. június 14. 13:45
Én annyira nem aggódom, mert Gábor György évszázadokkal fogja megelőzni az OSZKt - megszűnésben.
1000bocs
2019. június 14. 12:11
"És semmi ok az aggodalomra: naná, hogy hülyülni fog, végzetesen, visszafordíthatatlanul." Hát persze hogy fog, ha rajtatok múlik. Hisz mostanra az kap Nobel díjat aki gyerek létére iskolába járás helyett kiszolgálja a ballib oldal politikai érdekeit. Valamint a ballib mindhol ahol hatalomra jut, igyekszik az oktatási követelményeket a béka segge alá letolni, és előszeretettel reklámozza a SEMMI kultúráját. Régen tanulnod kellett ahhoz, hogy tudj valamit, és hogy egyre többet megtanulj, felfedezz a világból. Így jöhettél rá olyan dolgokra, amit majd másoknak is érdemes megtanulnia. Ma a balos azzal eteti a gyerekeket, hogy a tanulás és számonkérés rendszere gáz, hisz a lexikális tudás kora lejárt, mindenre ott a Google. Hsz úgy készül a "tudásalapú társadalom", hogy minden erőfeszítést leveszünk a gyerek válláról...attól lesz ugyanis erős és felkészült, ha nem készül és nem méreti meg magát. Ne csodálkozzatok ha senki sem érti. Ez a progresszió, ahol a dolgoknak nem feltétlen kell higy értelme is legyen. Te nagyonnemprogresszív Gábor Görgy: lemaradtál egy brossurával. A sajátjaid szerint nincs szükség a könyvtárra. "Mindenre ott a google." A lexikális tudás tagadásával és az információl állandó online elérhetőségével akarod könyvtárba vinni a gyerekeket? Ki is hülyíti a gyerekeket? Kinek köszönhetőek a "snowflake" generációk, akik semmmit sem tudnak, semmire nincsenek felkészülve, e a "jogaik" alapján elvárásaik vannak, és ha valaki visszakérdez hogy mire fel, akkor "safe space-ért kiáltanak? Ideje lenne a balosoknak összefésülniük az érvrendszerüket, mert minden nap hülyét csinálnak magukból. A kereszténységtől nincs miért félteni a mai kor emberét. Na de a baloldal.... Kurva keményen tolja a nyugati civilizáció leépítését. És még képes úgy tenni ez a marha, mint ha a tudás színvonaláért aggódna! van ám bőr...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!