Tájékoztatás tények nélkül: a sietség hitelteleníti a szakképzési reformot

2019. október 03. 10:47

A tájékozatlanságot fokozza, hogy a szakképzés az utóbbi évtizedekben számtalan lényegi változáson ment át.

2019. október 03. 10:47
Juhász Ágnes
Mérce

„A szakképzés nagy átalakítás előtt áll. Bár a változások már azokat is érinteni fogják, akik most járnak az általános iskola 8. osztályába, hatalmas a tájékozatlanság a tervezett intézkedésekkel kapcsolatban. A médiában csak hírmorzsák jelennek meg, a hivatalos tájékoztatás előadásokra, nyilatkozatokra szorítkozik, az érintett szülők, diákok,  tanárok, sőt, a pályaorientációs szakemberek sem ismerik a reform lényegét, részleteit.

Abban, hogy a közvélemény »nincs képben« a szakképzéssel kapcsolatban, nincs semmi szokatlan.  Annak ellenére, hogy a középfokon tanulók mintegy kétharmada a szakképző iskolába jár, a szakképzés hírei nem szokták átlépni az ingerküszöböt. Ennek a legfontosabb oka, hogy a közvélemény irányítóinak – az újságíróknak, a politikusoknak, sőt, az oktatási szakemberek nagy részének is – kevés személyes élménye van erről a területről. Szinte mindannyian gimnáziumba jártak, gyerekeiket is gimnáziumba íratták, és ugyanígy voltak, vannak a barátaik is. A szakképzésben érintettek társadalmi státusza alacsonyabb a gimnazistákénál, ezért aztán érdekérvényesítési képességük is sokkal kisebb.

A tájékozatlanságot fokozza, hogy a szakképzés az utóbbi évtizedekben számtalan lényegi változáson ment át. Míg a gimnázium fogalma mindenkor nagyjából ugyanazt jelentette, a 3 éves szakmunkásképzőből 4 éves, OKJ-végzettséget adó szakiskola, majd újra 3 éves szakiskola lett, amit hamarosan – eufemikusan, érdemi változtatások nélkül – átneveztek szakközépiskolává. Az érettségit adó technikumból 4, majd 5 éves szakközépiskola lett, amelyet végül szakgimnáziumnak tituláltak, és most küszöbön állnak az újabb névváltozások.

Sajnos, az sem az első eset, hogy az érintettek is csak az utolsó pillanatban ismerik meg a rájuk vonatkozó változtatásokat. Volt rá példa, hogy a kötelezően használandó tanterveket csak a tanév kezdete után ismerték meg a tanárok, előfordult, hogy a jelentkezési határidő előtti napokban derült ki, hogy az iskolák nem indíthatják a tervezett szakképzéseket, a szakmai érettségi jelentősen megváltozott témaköreit csak pár hónappal az érettségi előtt hozták nyilvánosságra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
józan paraszti ész
2019. október 03. 11:45
Bezzeg a köldöknézegető könyvtár büfé szakok utánpótlása az rendben van. Arra jutott energia. De ez nem a politika, hanem a "szakma" szégyene.
JMoflicheque
2019. október 03. 11:24
Az oktatásban minden változatlan. Úgy szar az egész, ahogy van! A szakképzést egyszerűen az ipar igényeihez kellene igazítani, nem valamelyik "íróasztalhős" agyszüleményét áterőltetni. A zsidesz előtt, már az maszop is ezzel kampányolt, az eredmény ismert!
vendelin
2019. október 03. 10:59
A szakképzés leginkább a budai fotelfilozófusok és megélhetési szociológusok számára ismeretlen. Ők azok, akik lenézik, az "összeszerelő üzemek biorobotjainak" tartják a szakmunkásokat. Tanulatlan vidékieknek, akik a "rezsimet" hatalomban tartják.
balbako_
2019. október 03. 10:57
Azért nemzetközi tanulmányi versenyeket nyernek a szakiskolák is, tehát a rendszer jó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!