Mintha egy Forma-1-es autóban ülnék

2019. december 21. 12:17

Az hogy minden falunak legyen papja, az nem reális. Interjú.

2019. december 21. 12:17
Marton Zsolt
777

Mekkora a baj?

Kevés a papunk, persze ez országos probléma. Mindig egy adott társadalom adja azokat a fiatalembereket, akikből aztán papok lesznek. Ahol az általános világnézet keresztény-gondolkodású – és sok jó család van – ott sokkal esélyesebb, hogy bőven lesz hivatás. A második világháború előtt ez volt a helyzet, de most egy más világban élünk, egész Európa átalakult, missziós országgá váltunk. Az hogy minden falunak legyen papja, az nem reális, ezért arra kell koncentrálni, hogy neki leginkább a lelkiségi feladatokra kelljen figyelnie, és kiváló munkatársai legyenek, akik komolyabb felelősséget vállalnak a közösség építésében.

Ha már korábban említette a miniszteri példát: mennyire tudta megszokni azt a hatalmas változást, ami az Ön életében bekövetkezett?

Még kétségkívül szokom, de jó úton haladok! A püspök közszereplő, ez pedig számomra újdonság, a héten például a többi püspök társammal voltunk a köztársasági elnök úrnál ebéden. Ezek a programok a tisztséggel együtt járnak. Hogy egy másik hasonlattal éljek, kicsit olyan, mintha eddig egy jó minőségű személyautóm lett volna, amivel lehet gyorsan menni, most pedig mintha egy Forma-1-es versenyautóba ültettek volna, amivel csak gyorsan lehet menni, és időnként lehet kiállni a boxutcába.

Amikor kiáll a boxutcába, akkor van ideje és lehetősége átgondolni, feldolgozni, hogy püspök lett Önből?

Ez eleinte volt nagyon érdekes, de most is néha szembesülök azzal az érzéssel, hogy vajon ébren vagyok, vagy álmodok? Ez az ajándék, ez a bizalom – és ez a felelősség! Komolyan átérzem, hogy kapok természetfeletti segítséget, ez anélkül nem is mehetne. Ha csak arra gondolnék, hogy én rajtam múlik 222 plébánia 150 papjának, 50 diakónusnak, 400 akolitusnak, 300 hitoktatónak a sorsa – egy olyan egyházmegyében ahol 650 ezer katolikusnak keresztelt ember van! Megrendítő számok ezek. Óriási belső biztonságot ad, hogy én csak egy szolga vagyok, aki a megbízatást kapta. Nem az enyém az egyházmegye, hanem Krisztusé.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsoltkom2
2019. december 22. 13:44
Mit jelent, hogy... "Ahol az általános világnézet keresztény-gondolkodású – és sok jó család van"??
Sulammit
2019. december 22. 10:14
Azt sajnáltam, hogy nincs már a szemináriumban, nincs az Egyetemi templomban, a püspöki kinevezésének viszont nagyon őrültem, kedves Marton atya. Biztos, hogy szeretik az új helyén is és nem fogják szigorúnak hanem következetesnek tartani. Gratulálok a jó ötleteihez, így kell közösséget, szervezni a papokból. Én tegnap láttam a Star Warsot.
Vidėken újrakezdő
2019. december 22. 10:03
Valóban nem reális 1 falu / 1 pap. Gyakran látogatok egy Tisza-tó melletti pici faluba, papíron 200 fő lakja. 2 temploma van mégis, egy katolikus, egy református. Régebben hol ebbe, hol abba jött ki egy-egy pap, jóideje már ez sincs. Régebben egy családon belül több gyermek szüetett, a fiúk közül egy jutott az egyháznak, a lányok közül is egy-kettő.
péterx
2019. december 22. 07:53
A paphiánynak vannak negatív következményei, de van előnye is: a korábban túlklerikalizált egyház egyre inkább észreveszi és kiaknázza Isten Népének hatalmas karizma-potenciálját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!