Multivezetőknél több László nevű van, mint nő

2020. március 06. 16:42

Az állam funkcióit ellátó gondoskodó munkákat, amiket többnyire nők végeznek, egyszerűen nem becsüljük meg.

2020. március 06. 16:42
Jámbor András
Jámbor András
Facebook

„Még mielőtt beindul a nőnapi »egyenlő munkáért egyenlő bért« kórus, jelezzük, a férfiak és a nők bérkülönbségében messze nem ez a legnagyobb probléma. Mármint nem azzal van legtöbbször a gond, hogy a multivezető nő kevesebbet keres, mint a multivezető férfi, vagy a szociális munkás nő, mint a szociális munkás férfi.

Míg multivezetőknél több László nevű van, mint nő, addig szociális munkások, tanárok, ápolók, titkársági vezetők között több nő van, mint férfi. Nem meglepő módon pedig a multivezetők többet keresnek, mint a szociális munkások, tanárok, ápolók, vagy titkársági alkalmazottak.

A nők és férfiak közötti bérkülönbség pedig ebből keletkezik. Abból, hogy azokat a társadalom tagjainak segítséget nyújtó, az állam funkcióit ellátó gondoskodó munkákat, amiket többnyire nők végeznek, egyszerűen nem becsüljük meg.

A több László, mint nő pedig nem vicc. 2016-ban számoltam ki, hogy akkor a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjai között több László nevű ember volt, mint nő.

A probléma másik fele ugyanis, hogy valamiért a nők még mindig nem jutnak el a ranglétra csúcsára. Ennek bizonyításához pedig elég csak körbenézni a tudomány, a politika vagy éppen a saját munkahelyed háza táján. Azt is tudjuk, hogy a pályakezdők és az alacsony végzettségűek között a legalacsonyabb a bérkülönbség, és ahogy haladunk időben előre, vagy végzettségben fel, egyre nagyobbá nyílik az olló.

Ráadásul egy iskolaigazgatónak hiába van például nagyobb felelőssége, mint egy multi középvezetőnek, mégis utóbbi fog sokkal többet keresni. Ezekben a szakmákban nincs igazából pénzügyi előrelépés olyan mértékben, mint a piaci szakmákban. De máshol se rózsásabb a helyzet, sokan egy női vezetőre még mindig úgy tekintenek, mint aki biztosan alkalmatlan. A gondoskodó szakmák nélkül, a rászorultak, a betegek, a gyerekeink gondozása nélkül konkrétan megállna az élet az országban.

Úgyhogy amikor nőnap kapcsán egyenlőséget követelünk a nőknek, egyrészt azt követeljük, hogy a magyar állam szolgáltatásait végzőket, a magyar állampolgárokat szolgáló hihetetlenül fontos hivatást végző embereket becsüljék meg jobban! Azt követeljük, legyen jobb oktatás, egészségügyi és szociális ellátás, Magyarországon és a világon mindenhol!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
borsika
2020. március 08. 19:05
Na persze. Nektek az lenne a normális, ha több lenne a László nevű nő.
Morton
2020. március 08. 10:13
Jámbor megnézte, hogy az akadémikusok közt sok a férfi, így természetesen sok László is van köztük, tehát igazságtalanság tombol! Ezt nyilván kvótákkal kell helyrehozni. Eszébe sem jut, hogy mindez azért lehet, mert a férfiak közt több a kiemelkedő intellektus, ugyanakkor több az elmebeteg is. A nőknél nincs ekkora hullámzás. Tehát mondhatjuk, hogy az elmegyógyintézetekben több az András, mint a nő!
Libakergető
2020. március 07. 23:16
Ez a jámbor fajta, tényleg ennyire hülye?
kalhana
2020. március 07. 19:14
Nem nagyon figyelem már a focit, de biztos vagyok benne, hogy a Real Madridban több Juan játszik, mint sánta, púpos, vak, lábatlan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!