Őszintén a koronavírusról: megelőzés vagy pánik?

2020. március 12. 16:59

Mint nagycsaládos édesanya szeretném felhívni a figyelmet arra, mennyire fontos a felelősségteljes és nyugodt viselkedés.

2020. március 12. 16:59
Király Nóra
Ficsak blog

„Ötgyermekes édesanyaként aggódással figyelem a koronavírus járvány terjedését. Az elmúlt időszakban nem éreztem szükségesség, hogy írjak a téma kapcsán, de tegnap rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet elrendelését jelentette be a kormány a koronavírus-helyzet miatt annak érdekében, hogy mindent meg lehessen tenni a megelőzésért!
Mint nagycsaládos édesanya szeretném felhívni a figyelmet arra, mennyire fontos a felelősségteljes és nyugodt viselkedés. Fontos tájékozódni, miként előzhetjük meg a vírus terjedését és hogyan védekezhetünk pánik vagy pánikkeltés nélkül!

Szülőként természetes, hogy féltjük a gyermekeinket, a családunkat, a szeretteinket. Jómagam a vírus megjelenése előtt is nagyon fontosnak tartottam a higiéniát és azt, hogy megtanítsam a gyermekeimet a rendszeres és alapos kézmosás fontosságára, valamint a helyes zsebkendőhasználatra. Olyan alapvető szabályokat, mint, hogy ne menjünk betegen közösségbe, betegen és lázasan maradjunk otthon, nagyon fontos volt mindig is, hiszen felelősséggel tartozunk a környezetünkben élők egészségéért is! Saját és környezetünk egészsége érdekében is fontos, hogy ne bagatellizáljuk el a mostani helyzetet! A www.koronavirus.gov.hu weboldalon hiteles és naprakész ismereteket szerezhetünk a járványról.

Amint a hatóságok elmondták, a betegség leggyakoribb tünetei a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés és légszomj. Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan jelentkeznek. Vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet és nem érzik magukat betegnek.

Nagyon fontos tudni, hogy ha még meg is fertőződik valaki, a legtöbb esetben - az influenzához hasonló tünetekkel - enyhe lefolyású a betegség. A legtöbben (nagyjából 80%) bármely speciális kezelés nélkül felépülnek a betegségből!
A koronavírus-fertőzés kifejezetten az idős emberekre, krónikus betegekre veszélyes. Rájuk kell legjobban vigyáznunk! Minden 6. fertőzöttből nagyjából 1-nél alakul ki súlyos betegség és légzési nehézség. Azoknál valószínűbb ezeknek a kialakulása, akiknek már olyan meglévő egészségügyi problémáik vannak, mint a magas vérnyomás, szívproblémák, vagy cukorbetegség, valamint az idősebbeknél. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint eddig a fertőzés nagyjából 2%-a volt halálos kimenetelű.

Mint édesanya, azt gondolom, hogy csak a felelős és higgadt viselkedés vezethet eredményre. Mondjuk el gyermekeinek a sűrű és alapos kézmosás fontosságát! Mutassunk példát nekik és mossunk kezet szappannal vagy fertőtlenítővel! Orrfújásnál használjunk papírzsebkendőt és lehetőleg ne menjünk betegen közösségbe!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Miller
2020. március 13. 07:28
úgy bizony
legkisebbek közül
2020. március 12. 20:53
Lassítani kell a terjedést, erre kell koncentrálnunk, miközben biztosítani kell az állam működőképességét. Felelős gondolkodásra van szükség a társadalom részéről, de látnunk kell a realitásokat, ha ezt kijelentjük, attól sokan még nem fognak változtatni dolgaikon. A kormányzati lépéseknek, kommunikációknak jelentőségük van. Ha lassítani tudjuk a terjedést, esélyt tudunk adni annak, hogy mind laposabb legyen az idő-megbetegedettek száma függvény, amely azt eredményezheti, hogy az ország egészségügyi kapacitásai, teherbírása fölé nem vagy minimálisan kerül a görbe, ha viszont nem tudjuk lassítani, akkor az olasz valósággal kell szembesülnünk. Nem a megbetegedések száma az elsődleges önmagában, hanem az, hogy a számosság milyen idő intervallumhoz tartozik. Ettől függ nem kis részben, hogy a halálozási arány milyen mértékű lesz.
patkánynak sem nevezhető férgek
2020. március 12. 20:11
Nem mond hülyeséget, de ki ez a csaj, hogy szemlézni kell?
legkisebbek közül
2020. március 12. 19:55
A helyzet drámai. Más szó nincs erre https://index.hu/kulfold/2020/03/09/olaszorszag_korhaz_egeszsegugy_koronavirus_hatasok/ Nem pánikolni kell, de sokkal komolyabban kell venni azt, mint sokan tesszük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!