Nagypénteki ámokfutás

2020. április 17. 09:12

Sajnálatos, hogy a végrehajtó hatalom arra törekszik, hogy a munkavállalók ellentmondás nélkül teljesítsék a munkáltatók utasításait.

2020. április 17. 09:12

„Április 10-én megjelent egy rövid jogszabály, amely jelentős elmozdulást hozott a munkahelyi szintű erőviszonyok terén. Az új regula ugyanis megengedi, hogy a cégek egyoldalúan – a dolgozók beleegyezése nélkül – elrendelhessék a 24 hónapos munkaidőkeret alkalmazását. Az intézkedés bevezetéséhez nincs szükség kollektív szerződésre, így a jelenlegi hat havi munkáltatói szabad rendelkezési jog egyezkedés és egyetértés nélkül is huszonnégy havira bővíthető. Az új jogi norma érvényes – munkaidőre vonatkozó –, munkahelyi szintű kollektív szerződéseket is felülírhat, ezáltal a korábbinál is kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek az alkalmazottak.

Ma már tudjuk, hogy »A Kormány 104/2020. (IV. 10.) Korm. rendelete a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet munkajogi szabályainak a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében történő kiegészítéséről« szóló jogi norma tovább csökkenti a vállalati szintű szakszervezeti befolyást, és rontja a munkavállalók alkupozícióit. Sajnálatos, hogy a végrehajtó hatalom még most sem abban érdekelt, hogy javítsa a munkahelyi légkört, hanem inkább arra törekszik, hogy a munkavállalók ellentmondás nélkül és teljes kiszolgáltatottságban tejesítsék a munkáltatók utasításait. Ebben a feszült helyzetben az államnak - az indulatokat megértő, de azokat semmiképpen nem gerjesztő – közvetítő és segítségnyújtó magatartást kellene tanúsítania.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tintapaca
2020. április 18. 08:29
Feri! Gatyát váltottál? A VOSZ-ban a Demján jobbkeze voltál, (amivel a ... törli),kőkemény kapitalista érdekérvényesítő. A mentorod halála után kirúgtak, most sivalkodsz a dolgozók érdekében? Csak egy dumamarci voltál és maradtál.
brekker
2020. április 17. 20:31
Undorító féreg ez a csávó, nemrég még mindenféle munkáltatói korlátozás és minimálbér emelés ellen nyilatkozott.
u.cserkész
2020. április 17. 18:41
Felháborító, a munkáltatók azt követelik, hogy a munkavállalók hajtsák végre az utasításaikat. Ez már a vég, elvtársak!
tölgy
2020. április 17. 16:47
Ez a kártevő úgy gondolta, hogy a VOSZ-ban már nem tud eléggé hatékonyan károkat okozni, ezért onnan lelépett és igazi szellemi társát megtalálva a böszmében belépett a DáKóba, hogy a romlás virágait ott nevelgethesse, növeszthesse tovább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!