100 igen, 200 nem

2020. június 04. 16:32

A szintidő 150 év.

2020. június 04. 16:32
Bencsik András
Bencsik András
Demokrata

„A szintidő 150 év. Ezt mondja erről a magyarbarátsággal aligha vádolható Wikipédia: »A török hódoltság a Kárpát-medence területének az Oszmán Birodalom uralma alatt álló része volt Buda 1541-es elfoglalásától több mint másfél évszázadig, a terület Habsburg-irányítás alatt történt felszabadításáig (1686–1699). A török hódoltsági terület a mai Magyarország területének zömét, valamint a mai Horvátország és Szerbia északi részét foglalta magában (Délvidék). A Temesköz (a mai Szerbia és Románia területén) hol a török hódoltsághoz, hol az Erdélyi Fejedelemséghez tartozott

Imádni való stílus: a »mai Horvátország és Szerbia északi része«, valamint a »mai Szerbia és Románia területe« édesen megdolgoztatja az ember vérnyomását. A fiúk ott a Wikipédiánál nem sokat bíbelődhetnek a hazaszeretet problémakörével. Vajon tudják-e, milyen nyelven beszéltek hajdan az »Erdélyi Fejedelemségben«? Bár mindegy, tudják, nem tudják, egyre megy.

Különös megszállás volt. Miközben elnéptelenedett az ország közepe, minek következtében sváb telepesekkel kellett részben benépesíteni, a közös emlékezetből hamar kihullottak a rossz emlékek. Maradt egy gyermekdalocska, a gólya, gólya gilice, aminek török gyerek vágta meg a lábát, és magyar gyerek gyógyította, vagy a hétpettyes katicabogarat (hol van az már!) riogató ének arról, hogy ha nem száll el idejében, akkor jönnek a törökök, sós kútba teszik, onnan is kiveszik, kerék alá teszik, onnan is kiveszik… Meg a török, Mehemed, aki sosem látott tehenet… Különös a népemlékezet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2020. június 07. 20:45
Tessék dolgozni és kijavíttatni ezeket a wikipédiás szarságokat!
packó_
2020. június 05. 00:43
Fossteinre, meg az itt író szarokra senki nem emlékezik 5 percre sem.
packó_
2020. június 05. 00:42
Ez egy nagyon jó írás.
balbako_
2020. június 04. 19:27
Áder János is beszédjében elmondta Magyarország nem volt, hanem lesz! És újra nagy lesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!