Ahol az oktatás rendben van, ott ne nyúljon bele se az állam, se az önkormányzat

2020. július 20. 14:53

Azt mondtuk, oda kell menni megnézni közelről, miért nem működik. Interjú.

2020. július 20. 14:53
Vecsei Miklós
444.hu

„Egyet hadd mutassak, mert el fogom felejteni. Kiss Dávid kollégám sokáig Monoron dolgozott a telepen, most a Poket sorozatban újra megjelent a Cigánytelep nyolctól négyig című könyve. Elég nyers és igaz. Van hozzá egy póló is. Szerintem nagyon szép, az van ráírva, hogy »Mid van, amit nem kaptál?« Azt gondolom, hogy amíg a társadalom szerencsésebb része nem tudja jól megválaszolni ezt a kérdést, addig nem lesz igazából változás. Szívesen adok belőle, annyi a feltétel, hogy hordani kell.

Ön hordja?

Igen, és ahova megyek, mindig viszek magammal.

Politikusoknak is adott már?

Igen, akivel találkozom.

És van, aki hordja?

Volt, akivel összefutottam később, és rajta volt.

Elárulja, kicsoda?

Hát, se jófejet nem akarok csinálni belőle, se... Szerintem nem érdekes. Inkább az, hogy... tudom, kicsit naivnak tűnik, főleg ebben a rettenetesen megosztott világban, de azt gondolom, hogy az emberek, főleg, akik gondolkodónak tartják magukat, képesek megugrani ezeket a kérdéseket, ami a pólón is szerepel. Mert nem bonyolult. Hat gyermekem van, nekem mindennél fontosabb, hogy jól válaszolják meg ezt a kérdést. Ettől lesznek számomra igazán érett személyiségek.

2010-ben, amikor megalakult az új országgyűlés, a Máltai Szeretetszolgálat minden képviselőnek írt egy levelet arról, hogy a szociálpolitikának a következő években arról kell szólnia, hogy segítse a nyomorban élőket, akiket összeroppantott a szegénység. Eltelt tíz év. Mennyire teljesültek az akkori várakozásai?

Lehet, egyszer majd írok egy könyvet arról, mit láttam ezekben az években. Most azt tudom elmondani, ami velünk történt. Amikor Balog Zoltán 2010-ben államtitkár lett, egyből meghívott, és azt kérte tőlünk, hogy nyolc kistérségben mi – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – koordináljuk a Gyerekesély programot. Az EU-s program szakmai kísérése volt a feladat. Nem mondom, hogy ezek mindent visz-típusú, sikeres programok voltak, de arra mindenképpen jók voltak, hogy belelássunk a nyolc kistérség hétköznapjaiba. Aztán 2015-től ez mind a 31 járásra, 750 településre kiterjedt.

Úgy láttuk, hogy bizonyos helyeken a segítség inkább hátrafelé vitte a dolgokat, mint előre, ezért ott más típusú beavatkozásokra volt szükség. Azt mondtuk, oda kell menni megnézni közelről, miért nem működik.

A kormány lehetőséget adott, hogy Tiszabőn és Tiszaburán megmutassuk, szerintünk hogyan kellene egy ilyen programot megvalósítani, és ehhez eszközöket is kaptunk. Rosszul kezdődött, mert egyből költségvetést kértek, pedig pont az a lényeg, hogy ezen a területen nem tudunk előre költségvetést alkotni. Diagnózisok alapján lépésről lépésre kell haladni a végső megoldás felé, és akkor, amikor arra szükség van. Nem egy év múlva, nem akkor, amikor kiírják a pályázatot. Valahogy úgy, ahogyan az egészségügyben gyógyítanak. Ez egyelőre a szociális ellátásban elképzelhetetlen, nekünk azonban sikerült elfogadtatni.

Ennek a folyamatnak a vége, hogy én most itt vagyok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. július 21. 08:21
Van hozzá egy póló is. Szerintem nagyon szép, az van ráírva, hogy "Mid van, amit nem kaptál?" ahelyett, hogy az lenne ráírva: Mid van amiért megdolgoztál? elég volt már ebből a sajnálatnak álcázott haszonszerzésből, amibe évtizedek óta burkolják az érdekeiket a sorosok, gyurcsányok, libsik, kékek, zöldek, vörösök. Valójában ezzel uszítják a négereket, cigányokat, homokosokat ellenünk. Ebből lesz a gyilkos BLM, Niedermüller rémisztő képződménye, a Momentumos Kádár ocsmány öreggyalázása stb. Mi meg bocsánatkérően térdepelhetünk előttük. Lehetőleg a szabad ég alatt, mert a templomok már lángolnak. A libsipápa meg a szeretetről szónokol....
kovsa
2020. július 20. 18:33
Mi van? Jól értem? Megjelent egy cikk a 444-en ami, ha nem is dicséri, de legalább nem szidja a kormányt és annak szegényekkel kapcsolatos politikáját? Ezt most hova kell felírni? Kéménybe? Korommal.
istvanpeter
2020. július 20. 15:57
Pedig csak ki kellene takarítani a lakást, rendbe tenni az udvart, megmosakodni, kimosni a ruhát, aztán elmenni dolgozni, vagy tanulni. Ilyen egyszerű, de a cigányok nem képesek meghozni a normális emberi döntéseket és szinte állandó devianciában és közösségellenes konfigurációkban élnek.
nyugatiszél
2020. július 20. 15:25
"Mid van, amit nem kaptál?" Szerintem inkább: "Mid nincs, ami lehetne, de a cigányok elvették tőled?" Uborka, paradicsom, tüzifának kivágott gyümölcsös, nagyanyád háza, amit széthordtak és bontott anyagként eladták, az adó és járulék, amit minden hónapban befizetsz, és az ellenségeidet neveli belőle az állam, a nyugalmad, a hétvégi csend (bevonulóbuli, szabadulóbuli), hogy a szülőfaludban, ahol a te idődben a szülők a 4 évest kicsapták nyáron az utcára, közeli erdőbe, patakpartra "majd hazajön ha éhes" felkiáltással, már nem mered elengedni futni a feleségedet, nagylányodat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!