Momentum: szórakozik a fiatal burzsoázia

2020. október 20. 07:20

Ha ma nem mész el hülyeorbánozni és rendőröket dobálni a Kossuth térre, nem vagy jó fej.

2020. október 20. 07:20
Deme Dániel
Deme Dániel
Magyar Nemzet

„Ők azok, akik a messiásszindrómában szenvedő oligarchák adományaitól roskadozó európai alapítványok pénzével határozatlan időre képesek meghosszabbítani tanulmányaikat. Az egyetem gazdasági túlélése érdekében azt is meg kell nekik engedni, hogy társaiknak előadják az őket pénzelő intézmények genderelméleteit és a multikulturalizmus egyedülálló létjogosultságáról szóló dogmáit. Ezután pedig mindannyian együtt, irány a rendszeres kormányellenes tüntetésekre a Vencel téren, márkás kis szerelésükben diszkréten divatozva, csúcsmodell telefonjukkal a kezükben ígérik büszke szüleiknek, hogy vacsorára már otthon lesznek. A szülők pedig tudják, hogy idealista csemetéik egy kormányellenes tüntetésnél biztonságosabb helyen talán nem is lehetnének.

Professzorom elbeszélésében legjobban az az észrevétele fogott meg, miszerint ezekből a tüntetésekből és miniforradalmacskákból épp az hiányzik, ami az ilyen eseményeknek értelmet adott: a tét, a veszély, a rizikó. Az 1968-as prágai tavasz utáni úgynevezett csehszlovák normalizációban felnőtt generáció számára a tiltakozás és ellenállás minden formája komoly személyes következményeket vont maga után, az egyetemről vagy munkahelyről való elbocsátástól a sokéves börtönbüntetésekig.

A pankráci börtöncellák tele voltak fiatal szamizdatosztogató, konyhaszemináriumon politizálgató fiatalokkal. Még az általam is látogatott első, 1989-es tüntetéseket sem azért vették körül a rohamsisakos rendőrök, hogy esetleg a kapitalizmus jogtiprásaitól feldühödött diáktömeg elől védjék a McDonald’s vagy Tommy Hilfiger kirakatait. Sőt a diaszpórában élő magyarságot ma politikai lábtörlőként használó momentumos fia­talságnak az is teljesen elképzelhetetlen fogalom, mi az beállni egy bosszúvággyal és fanatizmussal teli ultranacionalista tömeg közepére tinédzserfejjel, és számonkérni az öklüket rázóktól magyarellenes szlogenjeiket. Ha ma nem mész el hülyeorbánozni és rendőröket dobálni a Kossuth térre, nem vagy jó fej.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agrippa
2020. október 21. 09:36
"épp az hiányzik, ami az ilyen eseményeknek értelmet adott: a tét, a veszély, a rizikó." És legfőképpen a tartalom. '56-ban, '68-ban, '89-ben volt mi ellen és volt miért lázadni, firradalmat csinálni és igen, nagyon komoly veszélye is volt. A mostani facebook-forradalmár generáció, konformista háttérrel nagyon vágyna saját revolutiojára, de csak nem jön össze.
egripeti77
2020. október 21. 07:24
56-ban - kevés kivételtől eltekintve - összetojták volna a gatyájukat és visítva szaladtak volna a szovjet testvérekhez bocsánatot kérni.
BőröndÖdön
2020. október 20. 18:36
Ócska cseléd-tollnok...
Élő Éva
2020. október 20. 16:41
Patrick Bateman inkarnációk. /Bret Easton Ellyis: Amerikai psycho/ Ha más nem, majd a természets szelekció ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!