Ki szereti Kínát?

2021. január 20. 10:10

A teljes népességen belüli arányukhoz képest szintén a Kína-barát csoportba tartoznak a DK és az MSZP szavazói.

2021. január 20. 10:10
Matura Tamás
Mérce.hu

„Kína felemelkedése korunk egyik legmeghatározóbb nemzetközi politikai és gazdasági folyamata. De nem csupán a világpolitika színpadán hoz jelentős változásokat a kelet-ázsiai ország folyamatosan növekvő hatalma és befolyása, hanem a mindennapokban is egyre több területen érezteti hatását az a feszültség, ami a fennálló világrend és Peking céljai között növekszik.

A magyar kormány a nyugati áramlatokkal, az Egyesült Államok, illetve az Európai Unió Kína kapcsán egyre kritikusabb hangvételével szemben már-már politikai szövetségesként, esetenként példaképként kezeli a Kínai Népköztársaságot.

Az Egyesült Királyság lakóinak kétharmada számolt be arról, hogy rosszabb színben tűnik fel előttük Kína, mint korábban, és hasonló folyamatok mentek végbe Svédországban, Franciaországban és Németországban is.

A visegrádi országok esetén nem ennyire markáns a változás, de itt is egyértelmű a negatív irányú elmozdulás.

A csehek 40 százaléka, a lengyelek 33 százaléka, a magyarok 31 százaléka, míg a szlovákok 25 százaléka számolt be arról, hogy romlott a véleménye Kínáról, miközben alig 10-15 százalékuk esetében javult Peking megítélése. E számok persze azt is jelzik, hogy a közép-európai országok lakossága több mint felének nem változott a véleménye Kína kapcsán az elmúlt három évben, vagy egyszerűen nem rendelkezik elég ismerettel a nagyvilág eseményeiről, hogy egyértelműen állást tudjon foglalni.

A teljes népességen belüli arányukhoz képest szintén a Kína-barát csoportba tartoznak a DK és az MSZP szavazói, míg az összes többi párt a Kínával szemben ellenségesek táborát gyarapítja. Különösen igaz ez a Jobbik és a Momentum szavazóira, akik között a legerősebb a negatív érzelmek felülreprezentációja a pártpreferenciával rendelkezők között. A legnagyobb kiugrást mégis a kiábrándultak csoportja mutatja, akik nem szavaznának egy most vasárnapi szavazáson. Esetükben a teljes népességen belüli 17,8 százalékos arányt látványosan meghaladja a Kínával ellenszenvezők közötti 22 százalékos arányuk, amelynek okait a következő hetekben tárjuk majd fel”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2021. január 21. 09:02
Nincs kommunista, aki ezt nem imádná: A kínai kommunista vezető, Mao Ce-tung 1957. november 14-én elvtársainak kifejtette: "Képzeljük el hányan halnának meg ha (atom)háború törne ki. A világon jelenleg 2.7 milliárd ember él és a harmada megsemmisülne. Vagy, ha több, akkor a fele.... Azt mondom, ha a legrosszabb történik és a fele elpusztul, még mindig a fele megmaradna, viszont az imperializmus megsemmisülne és az egész világ szocialistává válna. Aztán néhány év után megint 2.7 milliárd ember élne a földön." Forrás: Frank Dikötter: Mao's Great Famine, the history of China's most devastating catastrophe, 1958-1962, Walker Publishing Company, New York, 2010, 13. old. (Mao nagy éhinsége, Kína történetének legrombolóbb katasztrófája) Látható, hogy a kommunista tervgazdálkodáshoz hűen, a hullahegyek is előre meg lettek tervezve.
123321
2021. január 20. 14:59
"A magyar kormány a nyugati áramlatokkal, az Egyesült Államok, illetve az Európai Unió Kína kapcsán egyre kritikusabb hangvételével szemben már-már politikai szövetségesként, esetenként példaképként kezeli a Kínai Népköztársaságot." szuper. Szerintem az átrendeződést jól ismerte fel Orbán, ez még jól jöhet nekünk a jövében. Kína egyértelműen jön fel, a nyugat pedig hanyatlik a devianciába és a lustaságba. Kína űrszondát küld a Holdra, míg a pedofil Biden és fasiszta verőlegényei a legvadabb elmebetegségeket kényszerítik az iskolákra. A coviddal együtt szépen kinyírnak egy generációt. Pusztuljon a nyugat meg az EU, az oroszok pedig összefoghatnának Kínával. Kína már így is valszeg a világ legnagyobb hadseregével rendelkezik, míg a demens biden ilyen ökör faszságokkal van elfoglalva: https://www.breitbart.com/politics/2021/01/19/biden-pentagon-pick-lloyd-austin-vows-rid-military-racists-extremists/ Kína hamarosan a Marsra is megérkezik ha minden jól megy. Nekik van jövőképük / terveik. Az EUnak vagy bidennek mi? Migri általi lassú halál? Big tech véleménydiktatúra? "Unity and healing?" Felejtsük el ezt az EU / nyugat faszságot, szép volt jó volt, elég volt.
Hájas Gerzson a buzik megríkatója
2021. január 20. 11:53
Szereted, nem szereted, Kína belátható időn belül a világ vezető hatalma lesz és baltával fogja szétverni a status quo-t, ezért is retteg tőle annyira a sok amerika seggéből kuksoló atlantista. Érdekes módon, a deklaráltan egypártrendszer, proletárdiktatúra nem annyira hatja meg az emberjogi aktivistákat mint pár csapzott muszlim a tengerparton vagy a gyöngyöspatai cigányok, dehát ez van.
Gentry69
2021. január 20. 10:51
Hová lett a gyökér Juszt féle poszt? Nagyon gyorsan levették, tudtok róla valamit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!