Íme az SZFE-hallgatók véleménye a történésekről

2021. február 14. 09:27

A hallgatók szerint ők azért lépnek föl, mert el akarják taposni őket, és remélik, hogy az ország többi „jogfosztott polgára” is kiáll majd a jogaiért.

2021. február 14. 09:27
null

A Telex az SZFE hallgatóit kérdezte az eddigi történésekről és a jövőbeli tervekről:

„Erasmus+ programmal érkeztem Marosvásárhelyről, hogy az őszi félévet cserediákként az SZFE-n töltsem. Hivatalosan csak egy félévre lehet pályázni nálunk, ami esetekben meghosszabbítható. Próbáltam is hosszabbítani a második félévre, viszont az SZFE új vezetésétől azt az információt kaptam, hogy sajnos nem tudnak cserediákokat fogadni a tavaszi félévre, és időközben az Erasmus-szerződésem is lejárt, szóval nekem ez sajnos csak egyetlen félév volt. Egészen néhány nappal ezelőttig abban a félelemben tartottak, hogy nem fogják megadni a kreditjeimet időben, ezzel kockáztatva, hogy vissza kell fizetnem egészen nagy mennyiségű Erasmus-támogatást. Szerencsére ez rendeződött.

Már az Erasmus-jelentkezésnél tudtam arról, hogy valami történni fog az SZFE körül. Tudtam a modellváltás belengetéséről, arról, hogy zajlanak a demonstrációk. Mindezek ellenére úgy gondoltam, hogy érdemes bátornak lenni, és idejönni, bármi történjen. Eleinte keveset voltam bent az egyetemen, csak az óráimra jártam be, aztán egyre több emberrel ismerkedtem meg, októberre teljesen beszippantott, és teljesen a saját ügyemnek éreztem és érzem ma is azt, hogy kiálljunk egymásért, az alkotói szabadságért, kiálljunk az ellen, ha el akarnak taposni.

Az SZFE-vel kapcsolatban pusztán az új oktatók szakmai programjára, oktatási tervére vagyok kíváncsi, amire folyamatosan hivatkoznak, amire az ígéreteket alapozzák, hogy ennek mentén sokkal jobb lesz az oktatás, hiszen mégsem egy épülettől tanul a diák, és nem minden jó szakember jó pedagógus. A Freeszfe Egyesület pedig egy valódi új kezdet. Egyelőre még a tűzoltás zajlik, a károk felmérése és az építkezés előkészítése, amit persze minden eszközzel el akarnak majd lehetetleníteni. De a közösséget ismerve nagyon bizakodó vagyok, hogy ez néhány év múlva egy virágzó, gyümölcsöző, kulturális intézménnyé válik.” (Cseke Tamás, 22)

„Nem passziváltatok, és meg sem fordult a fejemben ilyesmi. Az SZFE-n most zűrzavar van, a magyar színházi szakmán belül pedig kettészakadtság. Ezek problémák, amiket meg kell oldanunk, és a megoldás talán a mi kezünkben, fiatal színházi nemzedék kezében van. Együtt kell alkotunk – mert alkotni mindig lehet – a tőlünk telhető legjobbat és legőszintébbet. Meg kell mutatnunk, hogy a tiszta tehetség és alkotási vágy olyan, mint a tavirózsa: a legzavarosabb vízen keresztül is utat tör magának és kinyílik. Ha egymás felcímkézése foglal le minden energiát, a színházra aligha maradnak szabad gyökök.

Ez a konfliktus politikával átitatott kultúrháborúvá nőtte ki magát, ezen persze nem segít az otthonra kényszerülés, ami az alkotásnak nem igazán táptalaja, az ítélkezésnek annál inkább. Ebből az elfajult helyzetből nem látok olyan kiutat, ami nem károsítja rettenetesen az egyetem diákközösségét, de remélem, hogy hamarosan kiderül, csak én voltam túl korlátolt, hogy elképzeljem. Igyekszem nem hinni a pesszimista gondolataimnak, és azt remélem, hogy legalább a legifjabb színházi generáció nem szakad ketté vagy többfelé. Remélem, hogy a Free SZFE mozgalom nem válik megközelíthetetlen elefántcsonttoronnyá, és amit a legőszintébben remélek, hogy nem eszi be magát közénk, fiatal alkotók közé alattomosan és végérvényesen a gyűlölet.” (Ferenczy-Nagy Boglárka, 20)

„Az utolsó félévemet aktív státuszban fogom tölteni, de hogy végső soron a diplomámat szeretném-e az illegitim vezetők aláírásával kézhez kapni, abban már nem vagyok olyan biztos. Valószínűleg nem. Minden nagyon sűrű és indulatokkal teli volt ebben az időszakban, de már kezdek lenyugodni. A reményt már elvesztettem, hogy visszaadják a szabadságunkat, és az egész szakmát igencsak féltem ettől a hatalomtól, akik elvek helyett csakis további hatalomért küzdenek. Reménykedni tudok csak, hogy a példánkból mások is tanulnak, és nemet mondanak a jogszerűtlen beavatkozásokra és az elnyomásra, de azért hiszek benne, hogy így lesz, és pár év múlva az országunkban kiállnak magukért a jogfosztott polgárok. Én ki fogok.” (Veszelovszki Janka)

„Én már aktiváltam a félévemet a tavaszi szemeszterben – ez lenne az utolsó félévem, nyáron diplomázom. Ha diplomát szeretnék, sajnos nincs más lehetőségem, mint az SZFE kötelékében maradni. Azokkal a tanárokkal szeretném befejezni a képzésemet, akikkel elkezdtem, és akikkel másfél éve dolgozom. Mi már elkezdtük a közös munkát az osztállyal, dolgozunk a diplomamunkáinkon és a szakdolgozaton. Szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem most kezdtem a tanulmányaimat, és elvileg csak fél évem van hátra ebben az intézményben. A mostani gólyáknak nem lehet könnyű.

Mindig azt mondjuk, hogy az átalakítás miatt kialakult helyzet amilyen rossz és méltatlan, legalább annyira jó és felemelő is, mert egy széles körű összefogás jött létre az egyetem polgárai között, amiben iszonyatosan jó érzés létezni. A járványhelyzet nem könnyíti meg az életünket, de igyekszünk kihasználni a lehetőségeinket. Látványtervezőként én az ellenállás alatt elsősorban az arculat munkacsoportban vállaltam szerepet – ez most is így van. Személy szerint nekem nagyon hiányzik a Vas utcában való személyes találkozás és alkotás, a külső ingerek és a közös munka, de próbáljuk ezt megoldani és megteremteni virtuálisan is. Abban a helyzetben vagyok, hogy papíron az SZFE diákja maradok, azonban ez már nem az az SZFE, ahova én anno jelentkeztem, és ahol elkezdtem tanulni. A Freeszfe Egyesület létrejötte reményteli számomra, én ebben az egyesületben képzelem el majd a jövőmet, nagyon hiszek benne, és szeretném építeni. Amivel tudom, továbbra is segíteni fogom a közösséget, és remélem, hogy az igazi SZFE szellemisége megmarad számunkra.” (Artim Rebeka, 30)

„Nekem ez az utolsó félévem, ezért sok szempontot kellett megvizsgálnom, például azt, hogy át akarom-e venni a papíromat a jelenlegi »vezetőségtől«. Nagy vonalakban két lehetőséget látok magam előtt: bennmaradok az egyetemen és megkapom azt a papírt, amiért végigjártam a képzésemet, vagy hivatalos papírt nem kapva a Freeszfe szellemiségét viszem tovább. Én az utóbbit választottam. Mindenki az élethelyzetének és a lelkiismeretének kedvezőbb utat fogja választani. Megosztottság lesz, de nem a szó rossz értelmében. Tiszteletben fogjuk tartani egymás döntését, és senki nem lesz presszionálva egyik vagy másik irányba. Ez most egy olyan döntéshelyzet, ami hosszabb vagy rövidebb távon mindenképpen hatással lesz a jövőnkre. Az ellenállás továbbra is gőzerővel folyik. A követeléseink nem teljesültek, lehet, nem is fognak, de nem adjuk fel, alternatíváink vannak, és lesznek is, mint például a Freeszfe Egyesület és annak új székhelye a Damjanich utcában. Rengeteg kitartó munka van ezek mögött a folyamatok mögött.” (Darányi-F. Hanna, 20)

Kép forrása: Freeszfe Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Porkoláb Zsuzsa
2021. február 18. 14:51
ŐK IS VOLTAK ANNO VALAKIK, MERRE TOVÁBB SZFE? Én úgy látom, Nemcsák Károlynak abban van igaza, hogy ő előrelátó és kivinné e társadalmat ölésbe belerögzült kommunistáknak itt maradt unokái keze közül. Mely szintén ölésbe belerögzülő, mint anno nagyapjaik, de ezt SZFE RÉGI VEZETÉS NEM LÁTJA, MERT ŐK AZ ÖLÉSBE BELERÖGZÜLŐK. NEM MÚLT EL A KOMMUNIZMUS! Előre elvtársak/bajtársak/bajtársnők/ciceró/vegyesfelvágott!? NA EZT FOGTA FEL DEMCSÁK KÁROLY. Ő EZÉRT ÉL, MINT MI 56-OS ELTAPOSOTTAK. EZT HAGYJA A NÉP? Ezért kellett felmenni új SZFE-nek Budára, ott több a jellem, ők ott elfelejthetnék, nem ölni kell, emelni népet, FÉNYThozni e szent kis hazába, mert e nép szent és istentől megáldott, nem arra van kitalálva, hogy eltapossa belvárosban élve, öreg róka-fogta-csuka nemzettiprók tanári kar, meg régi vezetőitek, SZFE-sek. Ezért jött Vidnyánszky, Szarka, Palkovics, Koltay Lajos, Sára Balázs, Szarvas József és a többiek, jó erők. EZÉRT SZÓLT HOZZÁD NÉP, DEMCSÁK és budai Porkoláb Zsuzsa, hogy fordulj vissza SZFE VEZETÉS, RÉGIEK, NE MENJ RÁ NÉPRE. Még egy szó e népről, nem ölésbe rögzült ő, benn maradt, ölő famíliáikra feltekintve él. Na ez a baj, O. V., hogy te ezt így meghagytad egybe, vegyesfelvágottá lett nép, ittmaradt komcsi vezetők fogják le törvényeid kezét.
Porkoláb Zsuzsa
2021. február 17. 12:33
Őnekik a lelkeikben az él, hogy elvesztik a becsületüket, amit már anno 56-tól kezdve ők elvesztettek. Isten se látta meg, mert nem SZFE, meg Niedermülleri jóságok, meg örömök: de eltették ők örökké élt szüleiket láb alól, mert még 56-ban erre kiképezve lett ölésbe belerögzült fősátáni nagyszüleik. Ők a leszármazók, ebbe biztos lehetsz. NEM KELL KORMÁNY ELLEN MENNETEK, KIT ISTEN ÉS NÉPE TÁMOGAT, ELISMER, SZERET.
savrena
2021. február 15. 10:55
Kibaszott egy bolsevik tempó ez. Ha a csókosoknak kell valami, körülnézünk hogy honnan tudjuk elvenni. Lehetőség szerint az egyháztól, konzervatív emberektől (hívjuk kuláknak), de jó lesz egy zeneiskola is. U.i. A "kibaszott" szóból ki akartam csillagozni egy-két betút. De a blogmotor nem engedi.
Karczy
2021. február 15. 10:34
Azt hiszem, lemaradtam az elejéről. Nem értem az egészet, mi a gond? Amikor én jártam egyetemre eszembe sem jutott azon háborogni, hogy ki a dékán vagy bármelyik vezető. Az a probléma, hogy nem a tanárikar választott vezetőt, hanem az állam nyúlt bele felülről? Megköszönném, ha valaki felvilágosítana.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!