Biztos, hogy jól megleszünk a külföldi kiskereskedelmi láncok nélkül?

2021. március 26. 18:26

Ki kell mondani, a Lidl, az Aldi, a Spar, a Tesco Magyarországon nem csupán cégek, hanem olyan piaci szereplők, akiknek nagyobb népjóléti szerepük van, mint bármilyen politikai erőnek.

2021. március 26. 18:26
Tibi atya
Tibi atya blogja

„Lázár János után Nagy István földművelésügyi miniszter is bejelentette, ki kell szorítani Magyarországról a külföldi kiskereskedelmi láncokat, és lehetőség szerint magyarokra cserélni. A két politikus szerint elfogadhatatlan, hogy a kiskereskedelmi láncok itthon termelnek profitot, amit külföldre lapátolnak. 

A magyarok többsége ma már igyekszik úgy szervezni az életét, hogy ne kelljen hazai láncokban vásárolnia, hanem lehetőség szerint a Lidl, az Aldi vagy Spar háromszögben oldhassa meg a heti bevásárlást. Nem idegenszívűségből, az ár/érték arány miatt. Engem rohadtul nem érdekel, ki hova viszi a profitot (na, nem mintha honatyáink nem adóparadicsomokban pihentetnék), az viszont igen, hogy ha van 3000 forintom, mit tudok belőle venni. Míg a Lidlben vagy az Aldiban ennél kevesebbért is négyféle cheddar sajtból vehetek egy kilót, addig a magyar láncban cheddart sem kapok (ha mégis, ötezer körül kezdődnek), csak gumiízű trappistát (jó, ennyiért már legalább szeletelve). Mindig van lazac, és bár nem a legolcsóbb, azért a maga ötezres kilóárán az sem számít már burzsoáziának, mint akár csak 10 éve. Bármilyen meglepő, ezek után kétszer sem fogom átgondolni, külföldi láncba menjek-e vagy az Áfészbe.

Ki kell mondani, a Lidl, az Aldi, a Spar, a Tesco és az Auchan Magyarországon nem csupán cégek, hanem olyan piaci szereplők, akiknek nagyobb népjóléti szerepük van, mint bármilyen politikai erőnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 173 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szotyiratöbbpénzt
2021. március 27. 17:43
Ha kiszorulnak a multik, nyilván nem marad ellátatlanul az ország, helyükbe lépne valami magyar (valószínű egy szúk körből, hatalmas kormányzati dotációval, ebben EU-s forrásra nyilván nem lehetne számítani). Egyszerű. Csakhogy, van több százezer alkalmazott, akiket ugyan olyan feltételekkel kellene átvenni (bér, cafeteria stb.). Több ezer beszállító, akik ezekből a multikból élnek. Ezek a vállalkozások ráálltak bizonyos profilra (hitelekkel, célirányos fejlesztésekkel), hogy tudják teljesíteni a multi által elvárt állandó mennyiség/minőség kvótát. És nem csak a polcokra kerülő árukat beszállítókra kell gondolni, hanem amik a háttérben dolgoznak. Ezek mind megkapják ugyan azokat a szerződési feltételeket, mint amiket most "élveznek"? Kétlem. Az átlag, jellemzően extra árérzékeny "tacskóosanaldi" vásárlóval is nagy kicseszés lenne, mert a magyar önmagában képtelen lenne azt a piaci erőt rákényszeríteni a beszállítókra (nem csak a magyarra ugye) amit a multi, azaz csak drágább tudna lenni. Máskülönben minőséget kellene rontani. Az se jobb. A termékpaletta is sokkal szűkösebb, ill. drágább volna és nem csak az élelmiszer. Sokkal célszerűbb lenne a magyar termékek részarányát tovább növelni a multik szortimentjében. Meg hát tudatos vásárlóként kell viselkedni, akár pl. felkeresni a lakókörnyezetben elérhető termelőket. Igaz, nem lesz decemberben friss eper, meg paradicsom, de a szezonnak megfelelőből tiszta eredetű jó minőség. Nem lesz hűtőpultban "született" vizes csirkemell gombokért, de lesz egészséges, kukoricás, kapirgálós egészben és hosszú a sor. Nem a multira kell haragudni, lehet egyénenként is támogatni és azzal erősíteni a jó minőségű hazait. Plusz a monokultúrás gazdálkodás visszaszorításának is jót tenne, ha esetleg szeretnénk egy kevésbé kiszipolyozott országot hátra hagyni.
nempolitizálok
2021. március 27. 16:37
Ez úgy ahogy van baromság. Ha a külföldiek kivonulnának, szinte azonnal betömnék a piaci rést a hazai cégek. Kapitalizmus van. A piac kb. egyensúlyban van, de a magyarok rovására szilárdult meg, hiszen régebben csak a külföldeknek volt komoly befektetési tőkéjük. Most már lenne itthon is tőke, szóval Lázárék nagyon is jól gondolkodnak. Ha a külföldi kivonulna azonnal alakulna egy magyar lánc, mint mondjuk a lengyeleknél a Katica Egyébként szerintem a külföldi cégek úgy versenyeznek, hogy rengeteg magyar terméket árulnak, ez azt jelenti, hogy a magyarok szívesebben vásárolják a magyar termékeket. Én jellemzően a Sparban és az Auchanban vásárolok, az általam vett termékek is mind magyarok, persze, mondjuk a parmezán olasz. Nem is nagyon értem, minek venne az ember mondjuk a Lidl-ben német joghurtot, amikor a magyar joghurt nagyságrendekkel jobb. A külföldi termékek döntő többsége erősen ipari jellegű, csak így tud versenyezni a hazaival. Nem véletlenül jelentik be hetente, hogy a Lidl, vagy Aldi egyes termékeit "visszaveszik", mert mérgező. Ezeket én amúgy kerülöm is, az Aldiban és a Lidl-ben is kizárólag magyar terméket veszek.
attilahun
2021. március 27. 16:31
A magyar elsősorban drága . A szabolcsi alma 600 a dél-amerikai banán (szállitás, vám) 300. A magyar rögtön harácsolni akar. A kisboltok.. megveszi a Tescoban aztán jóval drágábban árulja.
Eva-Anna
2021. március 27. 16:11
Eleg jol ismerem Daniat meg Nemetorszagot. Daniaban nem tudok sem Metro, sem Auchan cegekröl, de ha elvetve Aldit latni lehet, az emberek NEM IGEN vasarolnak ott, hanem a dan kiskereskedelemben. Peldaul csak friss tej van. Ezt nem külföldröl hozzak, a hütöben eltart 10 napig. Semmi szükseg Magyarorszagon olasz tejre. Ha a vasarlok a magyar lancoknal vesznek, azok bövülnek de a külföldiek veszik a satorfajukat. Ha van egy x szamu lakossag, annak egy y mennyisegü penze, akkor a penz elosztodik a rengeeteg külföldi lanc között, vagy pedig a magyarnal marad. Ezt a lakossag dönti el, mindenfele törveny nelkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!