Ki a multikkal?

2021. március 24. 07:45

A magyarok leginkább a Tescoban, az Auchanban, az Aldiban, a Lidlben, a Pennyben, a Sparban szerzik be az élelmiszert.

2021. március 24. 07:45
Bauer Tamás
Facebook

„Lázár János már néhány hónapja meghirdette egy interjúban, hogy ki kell szorítani a kiskereskedelemből a multikat, protekcionizmusra van szükség. Most ezt Nagy István földművelésügyi miniszter ismételte meg: szerinte »olyan mértékű nyereség képződik a szektorban, majd hagyja el ezt követően az országot, amit nem lehet annyiban hagyni«, és részük van a magas élelmiszerárakban is. Csak hogy mindenki tudja, hogy miről van szó: a magyarok leginkább a Tescoban, az Auchanban, az Aldiban, a Lidlben, a Pennyben, a Sparban szerzik be az élelmiszert és napi cikkeket, a műszaki cikkek piacán a MediaMarkt a piacvezető, az építőanyagokat és barkácsárut ma leginkább az OBI, a Praktiker, a Bauhaus árulja.

Amikor 2010-ben megalakult a második Orbán-kormány, Orbán meghirdette a külföldi tőke kiszorítását a bankrendszerből, az energetikából, a médiából és a kiskereskedelemből. Tíz év elteltével elégedetten állapította meg, hogy három területen sikerült a dolog: a bankrendszerben sikerült ötven százalék alá szorítani a külföldi tulajdont, az energetikából eltűnt a külföldi tőke, mindent visszavásároltak, és a médiában is radikálisan csökkent a külföldi tulajdon. Jobb lett ettől a magyaroknak? Attól biztos nem, hogy a magán-nyugdíjpénztárak államosításával szerzett pénz jelentős részét adósságcsökkentés helyett a külföldi tulajdonba került közműcégek visszavásárlásra költötték, és adóbevételekből is rengeteget költöttek erre. A bankok »nemzeti« tulajdonba vétele lehetővé tette a fideszes nagyvállalkozók kétes üzleteinek finanszírozását, a bankolás azonban nem lett olcsóbb, sőt a tranzakciós illetéktől drágult.

Az energetika nemzeti kézbe vételétől sem lett olcsóbb az áram, a gáz, a híres-neves »rezsicsökkentés« egyszeri kampányakció volt, de amikor a világpiacon zuhantak az árak, Magyarországon nem csökkentek a tarifák. A külföldi médiatulajdonosok kivásárlása független lapok eltűnéséhez vezetett. Vajon jó lenne nekünk, ha a kiskereskedelemben is sikerülne visszaszorítani a külföldieket?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2021. március 24. 16:11
Igen és a magyarok régen Trabanttal. meg Wartburggal jártak, netán a tehetősebbek Zsigulival. Az sem volt jó. Ez sem.
kiss.istvan770
2021. március 24. 13:43
Te Nagyon Hülye! Ha a nyugati multikat kiszorítjuk az élelmiszer piacról, akkor előnybe kerül a magyar mezőgazdaság és élelmiszer ipar. Mindkét területen nő a munkahelyek száma. Persze nektek az lenne jó ha jobboldali vezetés alatt több lenne a munkanélküli, mert többen rátok szavaznának és a húsosfazekat újra kirámolhatnátok.
békalepcse
2021. március 24. 13:14
Azé' ott szerzik be Tompika, mert az internáci fajtád az összes többi beszerzési lehetőséget kinyírta módszeresen!!! Érted hülyegyerek?
Box Hill
2021. március 24. 13:07
A Közért nem bírta a versenyt, mert pártalapon kiválasztottak vezették. Így lett az ország kirabolva a vörös gazemberség nyomán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!