Ne abból induljon ki a kormány, hogy mindenki olyan jól él, mint ők

2021. március 23. 22:26

Az egyszülős családok valósága a nélkülözés valósága. Illene ehhez igazítani a családtámogatásaikat.

2021. március 23. 22:26
Szél Bernadett
Facebook

„Orbán Viktor feltűnő aktivitásba kezdett az egyszülős családokkal kapcsolatban. A kormányzati oldalon rögtön meg is jelent, hogy mi mindennel segíti a kormány az egyszülősöket. Nézzük a tényeket!

– Azt írják, »az egyszülős családokat is megilleti a legtöbb, családoknak járó adókedvezmény és otthonteremtési támogatás« — megilleti, csak éppen sokan nem tudják igénybe venni. Az egyszülősök jellemzően alacsonyan fizető állásokban dolgoznak, amiben nem tudják maximálisan kihasználni az adókedvezményt. A kormány családtámogatásai tipikusan a jól kereső, megtakarításokkal rendelkező, hitelképes családoknak nyújtanak segítséget — az egyszülős családoknak viszont közel fele szegénységben él.

– »A magasabb összegű családi pótlék mellett az egyszülős családok gyermekei, a nagycsaládosokhoz hasonlóan előnyt élveznek a bölcsődei felvételnél« — Igen, a 13 éve (!) nem emelkedő, azóta értékének egyharmadát elveszített családi pótlék, ami 1500 forint pluszt jelent az egyszülősök esetében. A bölcsődei előnyben részesítést pedig — hasonlóan más nagycsaládos kedvezmények egyszülősökre való kiterjesztéséhez — én javasoltam a kormánynak. Csak előbbit vették át. Legutóbb a bölcsődei gondozási díjat sem törölték el az ő esetükben.

– »Ugyancsak elérhető számukra a családvédelmi akcióterv legtöbb eleme: élhetnek a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával, a családi otthonteremtési kedvezménnyel, a falusi csokkal, illetve a csokhoz kapcsolódó kölcsönnel« — ez mind-mind olyan támogatás, amihez jelentős önrész kell. Az egyszülősök döntő többsége nem tudja igénybe venni ezeket a támogatásokat, mert nagyon alacsony jövedelemmel rendelkezik — ismétlem, a családok közel fele szegénységben él.

– »Új ingatlan építése vagy vásárlása esetén igénybe vehető 5 millió forintos áfa-visszaigénylés lehetősége« — ld. előző pont. Erről csak annyit, hogy a járvány alatt olyan egyszülősök fordultak hozzám, akik nemhogy új lakást nem vásárolnak vagy építenek, de konkrétan a lakhatásuk van veszélyben, mert nem tudják fizetni az albérletet az állásuk elvesztése miatt. Mennyire érzékelik az egyszülősök valódi problémáit? Új lakás, új autó — hol él a kormány?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
certus
2021. március 24. 13:15
Egészen arcátlanul csinálja. A norma amit kifogásoltak úgy szól, hogy a család alapja a leszármazás és a házasság. Na most ebből kitalálták azt a hazugságot, hogy a jobboldal kirekeszti a csonka családokat és a gyermekeiket egyedül nevelő szülőket. Mintha az nem leszármazáson alapulna. Most meg az a baja ennek a nőnek, hogy mégsem, és megvádolja azzal a jobboldalt, hogy most meg foglalkoznak velük. Hazug narratívákat építenek. Csak egyszer olvasnék tőle valami olyat, ami köszönőviszonyban van a valósággal. Csak egyszer!
nyugalom
2021. március 24. 13:08
Ez a sarki ugynök, soros fizeti!
Rugán
2021. március 24. 12:52
Le kéne szállni erről a populista vonatról. Bernike! A baloldal mikor uralmon volt, nem hogy nemzeti tőkét gyarapította volna, hanem baksisért hagyta a globális tőke szabad rablását. Persze azt folytatták, amit hülye vörösök háta mögött már rég kiépítettek. A családi pótlék segéllyé silányult, reprodukáltatták állam pénzen az igénytelenséget a nihilt. Ebben a csoda akcióban roppant bele a nemzet gerince, a középosztály. Ne játsszad itt az irgalmas nővért, mert a Soros vezénylése mellett a fenti világot hoznátok vissza, amit fentebb leírtam.
bagira
2021. március 24. 11:36
Berni igazán megoszthatnád az 1000 négyzetméteresnél nagyobb házad az általad említett rászorulókkal. Rossz nyelvek beszélik nem csak egy nagy tulajdonú odú birtokosa vagy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!