Nem, a gyermek szexuális nevelése nem kizárólag a szülőre tartozik

2021. június 20. 15:02

Jó, ha rögtön leszögezzük: a gyerek nem a szülőé.

2021. június 20. 15:02
Pósfai Orsi
Mérce.hu

„Jó, ha rögtön leszögezzük: a gyerek nem a szülőé. A gyerek önálló, teljes értékű ember, aki senkinek a tulajdonát nem képezi.

Az ENSZ Gyermekjogi egyezménye, amelyhez Magyarország 1990-ben csatlakozott, leszögezi a gyermek részvételhez való jogát, ami az aktív cselekvésen (hogy például részt vegyenek az őket érintő döntések meghozatalában) túl azt is jelenti, hogy a gyerekek megnyilvánulhatnak, egyénenként és csoportban is, elmondhatják véleményüket, kifejezhetik érzéseiket. A gyerekek ellátása, táplálása, tanítása, testi-lelki védelme pedig nem csak a szülők dolga az egyezmény szerint, hanem a teljes társadalomé: a családé, a közvetlen közösségé, az intézményeké és szakembereké, valamint a törvényeket alkotóké és az államé is.

Az egyezmény értelmében a gyerek legfőbb érdeke az, hogy minden őt érintő helyzetben az érte felelős felnőtteknek olyan döntést kell hozniuk, ami neki a legjobb. Tehát ha például, tegyük fel, egy gyerek bizonytalan a szexualitásában, akkor a szüleinek és a vele kapcsolatba kerülő intézményeknek biztonságos teret kellene teremteniük számára ahhoz, hogy kérdéseket tehessen fel és ezekre lehetőség szerint válaszokat is kapjon – függetlenül attól, hogy a szüleinek amúgy mi az értékrendje.

Mert nem az az elsődleges, hogy mi volt a szülő elgondolása a gyermeke »helyes szexuális neveléséről«, hanem a rá bízott kiskorú fizikai és mentális jólléte.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2021. június 23. 14:47
A kifogásolt törvényt nem ismerem, nem olvastam. A normális eloszlást ismerem, és annak a sokaságot érintő jellegét elfogadom. Ez a törvény szerintem azt mondja ki, hogy ebbe a sokaságba bele tartoznak a sokaság szélsőségei is. Magyarán, a sokaság nem csak a jó és a nagyon jó emberekből áll, hanem ennek a sokaságnak részei azok is, akik ránk és a gyermekeinkre is veszélyt jelentenek. A veszélyes helyzetekre fel kell készülnünk, és fel kell készítenünk a tőlünk függőket. Ez a felkészítés, szerintem, nem állami, hanem nevelői feladat.
Biivisz
2021. június 21. 14:21
"... nem az az elsődleges, hogy mi volt a szülő elgondolása a gyermeke »helyes szexuális neveléséről«, hanem a rá bízott kiskorú fizikai és mentális jólléte." Ezzel a mondattal egyetlenegy hiba van - drágaságom. Pontosan az hiányzik belőle, ami a legfontosabb lenne: Ki dönti el és hogyan, hogy mi a "kiskorú fizikai és mentális jólléte"? Ők maguk? - Ha már - az ENSZ Gyermekjogi egyezménye alapján - "részt vesznek az őket érintő döntések meghozatalában"? (És akkor majd ők mondják meg azt is, mikor kell lefeküdni és mennyi csokit szabad enni, stb.) Vagy "az intézmények és szakemberek"? - akiket esetleg már kellően "érzékenyítettek" egy újmarxista őrület mentén? Vagy a "törvényeket alkotók"? - akiket mindenféle jogi, pénzügyi és médiafurfanggal a többség által választottnak hazudnak (ld. Biden)? (És majd a gyerekek nulla-akárhány ezrelékére hivatkozva - akiknek, majd egyszer tényleg el fog térni a pubertáskori nemi késztetésük a testükbe kódolttól - minden egyes gyerek szexuális orientációját összezavarják? Persze kizárólag a "fizikai és mentális jólléte" érdekében.)
alcatalca
2021. június 21. 12:07
Fullba nyomják a kretént. Pedig fullba sosem szabad nyomni a kretént.
Krupp Skya
2021. június 21. 11:50
Géczy Zsoltin is jól látszik, hogy nem lett szexuálisan felvilágosítva, nem tudta, hogy kis kivert faszt nem teszünk ki a Netre. Ja Orsi téged is kitettek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!