Brutális terjeszkedésre készülhet az Auchan

2021. szeptember 06. 10:18

Partnerünk magyar tulajdonú, ám tevékenységét tekintve nemzetközi. Ez egy win-win helyzet. Interjú.

2021. szeptember 06. 10:18
Dominique Ducoux-Pascal Steens
Világgazdaság

„Az a várakozás, hogy a jövőben a mostaninál több magyar termék jelenjen meg az áruházlánc polcain. Törekednek erre?

Már most is 80 százalék feletti a hazai termékek aránya az élelmiszer kategóriákban, és nyitottak vagyunk rá, hogy aki megfelel a magas minőségi követelményeknek, az a beszállítónk legyen. Eddig sem rajtunk múlt, hogy ez a mutató most még nem magasabb. Fontos, hogy minden áruházunkban elérhetőek legyenek a vonzáskörzetéből származó helyi termékek, és a kistermelők is közvetlenül beszállíthassanak az Auchannak. Ebbe az irányba mutat a Gazdától az asztalig programunk is, melynek keretében szeretnénk megismertetni a tisztán hazai zöldséget, gyümölcsöt termelő és háztáji húst beszállító partnereinket. Nekünk érdemes erre az irányvonalra koncentrálnunk, hiszen míg több helyen az olcsóbb élelmiszerek irányába tolódott a kereslet, addig nálunk értékben és volumenben is nőtt a minőségi áruk forgalma.

Piaci pletykák szerint akár más magyar üzletlánccal is összehangolhatják a beszerzést. Ezt meg tudja erősíteni?

A kiskereskedelmi szektor szereplőiről gyakran röppenek fel pletykák. Ami biztos, hogy a mi célunk most elsősorban az, hogy lezárjuk a folyamatban lévő tárgyalásainkat az Indotek Grouppal. Ettől függetlenül, ha a jövőben egy együttműködés azzal kecsegtet, hogy jobb áron magasabb minőséget tudunk kínálni, azt mérlegelni kell.

Terveznek-e megjelenni az élelmiszeriparban gyártóként, akár húsüzem, pékség vagy zöldség-gyümölcs depó nyitásával?

Az áruházakban kínált, helyben készült termékeken túl nagyobb, központi ellátó üzemekben nem gondolkodunk, viszont a beszállítóink körét szívesen szélesítenénk nagy, magyar élelmiszergyártó vállalatokkal. (...)

A magyar befektetői csoport beszállása sokak szerint nemcsak gazdasági, hanem politikai lépés is, hiszen régóta kormányzati szándék volt a hazai tulajdon előmozdítása a kiskereskedelemben.

D. D. Tisztában vagyunk azzal, hogy a partnerünk magyar tulajdonú, a tevékenységét tekintve viszont nemzetközi. Üzletemberek vagyunk, üzleti alapon tárgyalunk, mindketten a gazdasági céljaink megvalósításához keressük a lehetőségeket a másik félben. Számunkra egyedül az számít, hogy mennyire sikerül megtalálnunk és kihasználnunk a vállalatcsoportjaink közötti szinergiákat, de erre csak évek múltán tudunk válaszolni a konkrét eredmények ismeretében. Az üzleti és a szabályozói környezetben nem számítunk semmilyen megkülönböztetésre, abban viszont hiszünk, hogy együtt nagy dolgokra lehet képes az a minőség, amit az Auchan a kiskereskedelemben, az Indotek pedig az ingatlanportfólió-kezelésben képvisel. Ez egy win-win helyzet.     

P. S. Egyébként az ilyen, és ehhez hasonló vegyes tulajdonosi szerkezet a román vagy a lengyel piacon sem példa nélküli, de Dél-Európában – így Spanyolországban vagy Portugáliában – is bevett gyakorlat. Ingatlanfejlesztő csoportunknál szintén megvalósítás alatt áll. Magyarországon egyébként már létezik jó néhány olyan Auchan bevásárlóközpont vidéken, így Sopronban, Győrben, Zalaegerszegen is, ami tökéletes példa arra, hogy a klasszikus eladótéren kívül is sok vásárlót be lehet vonzani pluszban, ha a korzó üzletei jól átgondolt struktúra mentén működnek. Modern, vonzó környezetet kell teremteni, amely új tereket kínál mind a rekreációra, mind az éttermi szolgáltatásokra. Ez pedig egy irányba mutat azzal a nagyon komoly elkötelezettségünkkel, hogy értéket teremtsünk az ingatlanpiacon, mely érték egyaránt szolgálja az embert és a környezetet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. szeptember 06. 19:08
Madaras teccsó!
balbako_
2021. szeptember 06. 17:17
Télen, ha fent vagyok Pesten, akkor sokszor vásárolok az Auchanban. Zöldséget, gyümölcsöt a piacon veszem, mert nyugdíjasként ráérek vásárolni. De az áruházláncok le is szoktattak az ottani vásárlásról, mert szemrebbenés nélkül kiteszik a cefrének való gyümölcsöt és fonnyadt zöldséget.
Agnieszka
2021. szeptember 06. 15:53
Újpalotán, a Rákos u.-ban van egy halbolt, ott a hal garantáltan friss. Nagyon szeretem a szürke harcsát, ez fehér, szálka nélkül, de sajnos, brutálisan drága lett és egyre nehezebb bemenni érte Újpalotára. Ettem már tőlük pontyot is, halászlébe, nem volt rossz. Magyarországon nincs hal-kultúra. A forró nyarak nem igazán kedveznek a halastavaknak. Bezzeg Lengyelországban! Sajnos, még a Rákos u.-nál is messzebb van. A Sziléziákban sok a halastó, mellette kellemes halfalatozók, megfizethetően. Nem beszélve a Tengermellékről, ami már tényleg a világ vége.
quantum
2021. szeptember 06. 12:02
Egy kis ingyen reklám...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!