Néhány gondolat a kötelező maszkviselésről és az oltatlanok felelősségéről

2021. november 03. 11:00

A tömegközlekedésben kötelező maszk csak apró, a járványszámok és a közhangulat által kikényszerített korrekció, nem hátraarc.

2021. november 03. 11:00
Kohán Mátyás
Mandiner

Heti kétszer teszem meg vonattal a távot Soprontól Bécsig, az Ausztriának is becézett Covid-diktatúra fővárosáig. Ismernek már a kalauzok – én vagyok a barna kabátos, szemüveges srác, aki tüntetőleg nem veszi fel a maszkot az ffp2-esekkel teliplakátolt, kocsinként három fő által használt sopronkeresztúr-pozsonyligetfalvi Regioexpressen mindaddig, amíg Sopronkertesnél át nem lépjük a határt, mert onnantól az osztrák törvények szerint már kötelező. Visszafelé pedig én tépem le először az utálatos ffp2-t, szintén tüntetőleg, szintén a sopronkertesi zöldhatáron, mert

Magyarország egy szabad ország, amely a józan ész és az egyéni felelősség Covid-politikáját viszi

nyár eleje óta – s a tegnap óta a tömegközlekedésben kötelező maszk csak apró, a járványszámok és a közhangulat által kikényszerített korrekció ezen a pályán, nem hátraarc.

Ausztriából ismerem a Covid-diktatúrát, ahol nyolcvan százalék feletti átoltottság mellett szigorúbbak a maszkviselési szabályok, mint akkor voltak, mikor még senki nem volt beoltva. Ahol egy fémmel megerősített cafatnyi műanyag a védekezés elsődleges eszköze,

a Szputnyik vakcina meg törvényen kívüli kuruzslás. 

Ahol a finnóráim négy kétszer oltott emberfő részvételével ffp2-es maszkban, távolságtartva zajlottak egy kisebb belvárosi lakásnak megfelelő teremben. Igen, van, ahol a maszknak van értelme. És lehet, hogy a 4-6-os villamos meg az M3-as metrópótló ez a hely.

De eddig a maszkkal, és ne tovább.

Ez már nem ugyanaz a maszk, ami oltás híján úgy-ahogy védett minket az első három hullámban. Ez már egy másik maszk, egy politikai szimbólum, a végtelenségig fenntartott járványtudat szimbóluma.

A maszk az oltás óta nem járványügyi kérdés, hanem szabadságkérdés.

S a kötelezővé tételére is így érdemes tekinteni.

Mióta akárki akárhol akármelyik oltásból felvehet akármennyit, a járvány jelentette halálos veszély alól bárki szabad akarata szerint kiiratkozhat. Az oltás nem véd meg a fertőzéstől, de a lélegeztetőgéptől és a haláltól szinte teljes biztonsággal igen. Az ezután fennmaradó rizikóról pedig felnőtt állampolgárként már magam szeretnék dönteni – ha félek, szeretném a magam józan belátásából felvenni a maszkot. Ha pedig nem félek, netán másodmagammal utazom egy kétemeletes vonaton, akkor nem. A vírus rám nézve már nem halálos, ha tehát megfertőznek, nem zavar. Ha egy másik oltottat megfertőzök, jó eséllyel őt sem zavarja. 

Nem, a maszk nem nagy kényelmetlenség. De sokszor felesleges. Rossz benne vonatra futni, húzza a fület, nyomja az orrot, fejfájást okoz – vagy textilből van és semmit nem ér. El lehet viselni, persze, ahogy minden mást is. De ha semmi értelme, ha az általa elérhető járványvédelmi cél az oltott embert a legkevésbé sem motiválja, minek elviselni? Szűk két éve van velünk a járvány, és mivel inkább lesz még a következő pár évben hatszáz különböző mutánsa, mint vége, mivel senki nem rajzolt fel reális forgatókönyvet arról, hogy miként is fogunk mi ebből kikecmeregni, kénytelenek vagyunk a járványhelyzetet az új normalitásnak tekinteni, valaminek, amivel együttélünk. Innentől kezdve nem járványvédelmi intézkedésekről döntünk, hanem az új normalitás kereteiről. És ennek az új normalitásnak lehet a maszk marginális szereplője, de kötelező része nem. Mert kényelmetlenség ez, ami sokszor semmit nem hoz, húzogatva, orr alatt hordva, tapizva, ezerszer újrahasználva – s ráadásul a baloldali járványkezelés politikai szimbóluma.

A baloldal szereti a tüneti kezelést:

a lakbérplafont, ami egészen addig működik, amíg el nem fogynak a megplafonolható lakások, az adóemelést, ami egészen addig működik, amíg minden nagyvállalkozó el nem menekült az országból, meg a segélyt minden sarokra, ami egészen addig emeli az életszínvonalat, amíg el nem fogyott a másik pénze. De a jobboldal nem ilyen. Nem szeret tünetet kezelni. A probléma gyökerének szeret nekimenni, és fenntartható megoldásokat keresni. Lakbérplafon helyett lakást épít, adóemelés helyett fehéríti a gazdaságot, segély helyett munkát ad. És maszk helyett oltást.

Nem laposítja a járványgörbét évről évre, amíg bele nem gebedünk, hanem kilábal a járványból.

Erre pedig egy megoldás van: az oltás, annyiszor, ahányszor kell, meg az azt követő enyhe lefolyású átfertőződés.

Ha tartósan feladunk valamit a szabadságunkból, akkor kapnunk kell cserébe valamit. A lemondásnak értelme kell, hogy legyen. Nem nőhet a maszk az arcunkhoz úgy, ahogy a reptéri biztonsági ellenőrzés, a biztonsági öv vagy a sebességkorlátozás, társadalmi konszenzus nélkül, úgy, hogy senki nem lett róla soha megkérdezve. Tevőlegesen küzdeni kell azellen, hogy a politika egy szép napon, a 42. hullám végén egyszerűen rajtunk felejtse a maszkot. Nincs a világon olyan oltás, ami a felsőlégúti Covid-fertőzéstől megóvna. Egyszer ezt mindenki meg fogja kapni. Az első, második, harmadik, sokadik oltás lényege, hogy ez a fertőzés minél kevésbé folyjon le súlyosan. Tehát mi a célunk a maszkkal? Késleltetni azt, ami előbb-utóbb így is, úgy is bekövetkezik? Kitolni a járványt? Akarjuk ezt? Akarjuk annyira, hogy feladjunk a szabadságunkból egy mégoly csekély részt is?

Nem is beszélve arról, hogy az általános szabály definíció szerint buta és rugalmatlan.

Nincs és nem is lehet tekintettel arra, hogy egy vasúti kocsiban egyedül, hárman vagy hatvanöten foglalnak helyet,

hogy fülkés vagy termes kocsiról van szó, hogy a tömegközlekedési eszköz az M3-as metrópótlót jelenti, vagy a hajnali 4 óra 48 perckor induló Fertőhomok-Kópháza helyközi autóbuszjáratot. A maszk innentől kezdve mindegyiken kötelező lesz – függetlenül attól, hogy az adott helyzetben van-e értelme vagy sem. Márpedig Fertőhomok és Kópháza között járvány legyen a talpán, ami átfertőz a buszsofőrtől a néptelen utastéren keresztül a hátsó sorba. De a valóság meg a józan ész az általános szabály hatályba lépésétől kezdve irrelevánssá válik – a kalauz szemrebbenés nélkül fel fogja szólítani a fülkéjében egyedül utazó, háromszor oltott utast is a maszkviselésre, hogy védekezzen az önmaga jelentette járványveszély ellen. Tudom, mert tegnap engem is sikeresen felszólítottak egy kongóan üres IC-n Budapestről Sopron felé. Az általános szabály átveszi a józan ész helyét.

Velünk marad a járvány, efelől szemernyi kétségünk ne legyen – megszüntetni hatalmunkon kívül áll. A maszk pedig mindig csökkenteni fogja a fertőzés rizikóját, legyen szó a Covidról, egy földszintes influenzáról, bármiről.

Soha nem lesz olyan járványhelyzet, amin a maszk ne tudna javítani.

A szakértők ezért mindig, mindenre javasolni fogják, és könnyes szemmel, vágyakozva fognak nézni az okos kelet-ázsiaiakra, akiknél már úgyis évtizedek óta a mindennapok része a maszk.

De az oltás óta ez már nem érv amellett, hogy a maszk kötelező is legyen. Az oltás után visszamaradó rizikóról igenis dönthessen maga az állampolgár – és ha úgy dönt, hogy kiszáll a Covidból, igenis legyen joga úgy dönteni! Az oltatlanok felelőtlenségéért ne bűnhődjenek az oltottak. Aki egészségét veszélyben érzi, magáért vagy másokért aggódik, hordja a maszkot bátran, bárhol, bármikor. De nem mehetünk tovább a sehová nem vezető lezárások útján, amelyek miatt most drága a benzin, nincs gáz és magas az infláció. Eddig a maszkkal, és ne tovább!

Összesen 273 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csöncsön
2021. november 04. 10:51
Aki szemüveges, annak hidegebb időben még egy komoly plusz kényelmetlenség a maszk: bepárásodik a szemüveg. Így nem lehet látni, és nem lehet például olvasni sem szemüvegben. De mindezen praktikus kényelmetlenségeken túl valóban van egy mélyebb, szimbolikus üzenete, amely szerintem normális embernek nem tetszhet: fogd be a szád. És ne mutasd meg az arcodat. Hosszú távon ezzel nem lehet, nem szabad együttélni. Természetesen nagyon fontos védekezni a járvány ellen, ha éppen tombol (most például éppen újra tombol, ezért van értelme a maszkviselésnek), de a súlyos időszakon kívüli pár héten (esetleg hónapon) túl minden ép lelkű ember csak örül neki, ha eldobhatja.
redgreg
2021. november 04. 10:18
Szólt már valaki ennek az idiótának, hogy nézze meg a két ország járványügyi adatait?
C.Dömötör
2021. november 03. 23:28
Az Európai Parlament: ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY... a Covid19 elleni oltóanyagok áldozatainak nyújtott kártérítést biztosító európai alap létrehozásáról https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2021-0475_HU.html
Rugo
2021. november 03. 21:00
https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2635
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!