Nyílt levél Beer Miklós püspök atyának

2022. március 31. 09:53

Biztosan emlékszel, hogy Benedek pápa egy levelében világosan megfogalmazta, hogy katolikusként azt a politikust támogathatjuk, aki a politikai palettán közelebb áll az Egyház tanításához.

2022. március 31. 09:53
null
Puskás Balázs
Puskás Balázs
Facebook

„Megdöbbentem és elkeseredtem, amikor azt láttam, hogy egy olyan emberrel mutatkozol egy politikai promócióban, aki az Egyház tanításával annak legjelentősebb, az emberi élettel, méltósággal, szexualitással és családdal kapcsolatos témaköreiben politikailag szembehelyezkedett. Miközben hangsúlyozza katolicizmusát, az amerikai katolikus politikusokhoz (JF Kennedy, J. Kerry, J. Biden) hasonlóan, őket másolva azt állítja, hogy magánemberként gondolhat mást, mint amit a politikában képvisel. Te püspökként és papként, képzett teológusként pontosan tudod, hogy ez morálisan tarthatatlan álláspont: katolikusként nem támogathatod pl. a homoszexuálisok házasságát és az örökbefogadáshoz való jogukat. Mert a katolikus tanítás azon az antropológiai igazságon alapul, hogy az ember férfinak és nőnek teremttetett, és a házasság egy férfi és egy nő életközössége.

Biztosan emlékszel még, hogy Benedek pápa sok éve, egy levelében világosan megfogalmazta, hogy katolikusként azt a politikust támogathatjuk, aki a politikai palettán közelebb áll az Egyház tanításához.

Erre nem olyan régen Tomka Ferenc atya is felhívta a figyelmünket éppen ezen a felületen. 

Azt is furcsállottam, hogy az állam támogató szerepét károsnak gondolod, miközben láttad és ki is mondtad nem egy átadó ünnepélyen, hogy mennyi jó származott az egyházmegyében abból, hogy lett pénz az iskoláink rendbetételére. Persze ahhoz, hogy sikeresek legyünk, az is kellett, hogy lelkileg, pedagógiailag közösséget építsünk, hogy az épülő-szépülő épületeket töltsük meg lélekkel. Ezt megtettük, együttműködésben veled, a plébánosokkal, igazgatókkal, pedagógusokkal. Mert az nem az államon múlik, hogy megtöltjük-e az épületeinket lélekkel vagy nem. Ez a mi felelősségünk. 

Mivel Püspök atya te nyilvánosan mondtad el véleményedet az ellenzék miniszterelnök jelöltjének reklámfilmjében, én is ilyen módon próbálok most Hozzád fordulni, mert a nyilatkozatod sajnos megzavarhat egyes híveket, hiszen te egy tekintély személy vagy, egy püspök, nem csak egy egyszerű hívő, mint amilyen pl. én vagyok. Egy olyan miniszterelnök jelölttel mutatkoztál egy platformon, aki nemcsak szembehelyezkedett Egyházunk tanításával, hanem olyanokkal szövetkezett, akiktől kifejezetten egyházellenes megnyilvánulásokat is hallhattunk, nem beszélve az emberi élettel, családdal, gyermekvédelemmel kapcsolatos, katolikusként teljesen elfogadhatatlan elképzeléseikről és arról a nyilvánvalóvá tett politikai szándékukról, hogy hatalomra kerülésük esetén a gyermekvédelem tekintetében az angolszász országok gender-normatív mintáját követve fognak eljárni. Ami, még egyszer szeretném hangsúlyozni, minden ízében ellentétes az Egyház és a Szentírás tanításával.

Nem tudom püspök atya, hogy tudod-e, akarod-e kinyilvánítani az Egyház tanításával való közösségedet ezekben a kérdésekben. Én a veled való beszélgetésekből azt szűrtem le, hogy Ferenc pápához hasonlóan te is azt gondolod, hogy a család apa, anya és gyerek. És, hogy az apa férfi. Az anya meg nő. De kérlek azt értsd meg, hogy ha leülsz együtt egy politikai reklámban, egyetértőleg, baráti nexusban beszélgetni valakivel, aki mindezekről pont az ellenkező irányba ható döntéseket ígérte meg választási győzelme esetén, azzal azt üzened, hogy ezekben a kérdésekben is támogatod őt és a mögötte álló erőket. Hogy végsősoron neked az OK, ha ilyen döntések születnek majd Magyarországon.

Annyira jó lenne, ha világossá tennéd, hogy mindezekkel kapcsolatosan egy platformon állsz a Szentatyával és az Egyházzal. És, hogy amikor egy katolikus ember arról dönt, hogy hová szavazzon, akkor ezek a témák bizony kulcsfontosságúak. Nagy jót tennél szerintem sokakkal, ha ebben a kérdésben tisztán és egyértelműen megnyilvánulnál, mert püspökként és ismert, szeretett közszereplőként óriási a hatásod és a felelősséged... Kérlek, hogy fontold meg egy ilyen nyilatkozat megtételét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2022. március 31. 19:30
ez a pali csak pök? one püs!
mokány
2022. március 31. 17:08
youtube - on fenn van . Maky , fennsőbbséges pofával ...
Betonlavor
2022. március 31. 15:57
Ezek szerint KDNP takarodj :)
annamanna
2022. március 31. 13:44
Aki egy kicsit is ismeri a Bibliát, annak pontosan kell tudnia, hogy sem Jézus, sem a tanítványai nem szavaznának egyetlen pártra sem, és pláne nem alapítanának egyetlen politikai pártot sem. A KDNP-nek az égvilágon semmi köze sincs a Bibliához és Jézus Krisztushoz. Ahogyan a többi pártnak sem. Az emberek nősültek és férjhez mentek, gyereket szültek Jézus előtt is és manapság is, ott is, ahol egyáltalán nem hisznek benne. A szexualitás, a nemiség nem keresztény "érték" és "erény", sőt: Mt 24, 37. A miképen pedig a Noé napjaiban vala, akképen lesz az ember Fiának eljövetele is. 38. Mert a miképen az özönvíz előtt való napokban esznek és isznak vala, házasodnak és férjhez mennek vala, mind ama napig, a melyen Noé a bárkába méne. 39. És nem vesznek vala észre semmit, mígnem eljöve az özönvíz és mindnyájukat elragadá: akképen lesz az ember Fiának eljövetele is. Vagy: Jel 18, 23. És szövétneknek világossága többé te benned nem fénylik; és vőlegénynek és menyasszonynak szava sem hallatik többé te benned; mert a te kalmáraid valának a földnek fejedelmei; mert a te bűvöléseidtől eltévelyedtek mind a népek. 24. És abban prófétáknak és szenteknek vére találtatott, és mindeneknek, a kik megölettek a földön. Ezekben az igékben nem paráznaságról és homoszexualitásról van szó, hanem "szent" házasságokról, amiknek még sincs közük az Istenhez. Mert a házassághoz nem szükséges Jézus, erre a kereszténység nélkül is képesek az emberek. A heteroszexualitás nem keresztény hitvallás, és ennek a gyakorlása senkit sem üdvözít. Erre degradálni a kereszténységet szerintem BLASZFÉMIA.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!