Egy választás, három „gyurcsány”, öt hatás

2022. április 27. 12:41

A NER-t elsöpörheti egy súlyos gazdasági válság, a jelenlegi parlamenti pártok biztosan nem fogják.

2022. április 27. 12:41
null
Vona Gábor
Index

„Lassan egy hónapja, hogy választásokat tartottak Magyarországon, és valahogy olyan érzése van az embernek, mintha az előtte lévő kampány már a régmúlt ködébe veszne. Hihetetlen, hogy néhány hete még Gyurcsány Ferenc a »kapitány« követésére kérte a híveket (persze volt abban számítás rendesen), vagy hogy Jakab Péter megígérte, egy seregként állnak Márki-Zay mögött. Esetleg emlékszik még valaki a tiszták szövetségére, a felcsúti perre vagy egymilliós nyomravezetői díjakra? Na mindegy, nem is nosztalgiázni szeretnék, csupán számtalan gyorselemzés után meg ennyi idő távlatából levonni néhány olyan konzekvenciát, amely a következő években meghatározza a magyar belpolitikát.

1. A három »gyurcsány«

Gyurcsány Ferencet még saját szavazói nagy része is a választási vereség egyik felelősének tekinti. A többi párt részéről pedig ciklusokon átívelő régi igény mutatkozik arra, hogy a DK elnöke – legalább egy időre – felhagyjon a politizálással. A Fidesz közben minden ellenfelét »összegyurcsányozással« igyekszik kompromittálni, és jó párszor láthattuk, hogy ezzel a teherrel egyszerűen nem lehet nyerni. Persze az is jogos felvetés, hogy miért kellene visszavonulnia éppen annak a pártvezetőnek, aki az összes közül egyedüliként tudott értékelhető pártot felépíteni? Miért nem a többiek vonulnak vissza, akik logóparazitaként vagy listás potyautasként mentették át magukat? Gyurcsánynak egyébként esze ágában sincs távozni, sőt néhány napja saját politikai tevékenységét harcias szimbólummá nemesítette, amely szerint a »gyurcsány« nem is egy név, hanem egy fogalom. A jelentése szerinte: »az ember, aki nem adja fel«.

(Látom magam előtt, ahogy Jakab Péter elismerően csettint egyet.) Én a definícióval csak félig értek egyet. Teljes és helyes formájában szerintem így hangzik: »A gyurcsány olyan ember, aki nem adja fel, pedig nagyon sokat segítene vele.« Mert maradásával nem az ellenzéknek, de még nem is a DK-nak tesz szívességet, hanem Orbán Viktornak. Ők ketten egymásból élnek: elég a másikat felfesteni a falra, de legalább egy óriásplakátra, és minden mehet tovább. A Fidesz számára nincs is egyszerűbb kommunikációs stratégia, mint Ferivel ijesztgetni. Sokan azt hitték, ez már nem működik, de a valóság az ellenkezőjét bizonyította. És mostantól a Fidesznek már nem csak egy »gyurcsány« áll rendelkezésére, hanem egyenesen három. A névadó mellett ugyanis a Jobbik elnöke és Márki-Zay Péter is nagyjából hasonló helyzetbe került: nem adja fel, pedig sokat segítene vele. Jakab Péter április 3-a óta agresszív kismalacként dúlja a veteményest, Márki-Zay Péter pedig olyan pártot kezdett építeni, amelyben rajta kívül nincsenek résztvevők. Orbán meg csak nézi, nézi a bőség zavarát, és el sem hiszi, hogy létezik ekkora jackpot. A NER a következő években ugyanis már nem csak azzal tud riogatni, hogy jaj, ha visszatér a »kommunista« Gyurcsány, hanem hogy jaj, ha jön a »dühöngő« Jakab vagy az »alkalmatlan« MZP.”

Nyitókép: Mandiner/Mátrai Dávid

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2022. április 28. 01:18
Tudom, hogy rettentően jólesik Orbán szerepét az ötszöri miniszterelnökség ellenére annyira leegyszerüsiteni, hogy Gyurcsány segiti hozzá a győzelemhez..ha ez Vonát vigasztalja, hát csak meritsen ebből..de ez persze nem igaz. Orbán jó politikus, európai szinten is nagyon jó. Ezért nyert ötször..
amca
2022. április 28. 00:38
Vonaglógábor nevű pig. Megmondta a székely. A disznó !!! ólat sem bizná rád. Nem vetted észre ,hogy Matolcsy 1 spermiciliuma 1000 vonaglógáborral felér. Húzd már le magad a WCn.
AndyP
2022. április 27. 22:12
Nem kellne mar Vonat eltakaratini
David Lindenwald
2022. április 27. 20:28
Azt hiszitek ti szarfaszú gecik, hogy a magyarok Orbán ellen fordulnak, ha válság lesz? Reménykedtek-megint! - hogy szar lesz az országnak?? 1.Elárulom: válság MÁR van, de NEM Orbán miatt-hanem a háború és a koronavírus miatt! Mégsem fordult ellene senki! 2. Orbán TESZ azért hogy a lehető leg elviselhetőbb legyen a helyzet(pl. árstoppok). TI hatalomra kerülve mit tennétek? Azt, amit Brüsszel diktálna:csupa olyasmit, amire már többször határozott NEM-et mondtunk: migránsok be, gender propaganda, rezsicsökkentés elvétele, családtámogatás alig lenne, fizetős egészségügy stb. Hányunk tőletek... És ti még csodálkoztok hogy nem rátok szavazunk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!