Rácz András Oroszország-szakértő: Már látszik az orosz gazdaságon a szankciók hatása!

2022. július 19. 19:55

A szakértő szerint még az orosz előrejelzések szerint is gyorsan romlik a helyzet, és a legbizakodóbb jelentések is 8 százalékos éves visszaesését jósolnak.

2022. július 19. 19:55
null

Rácz András Oroszország-szakértő az Infostartnak adott interjújában úgy fogalmazott, már látszik az orosz gazdaságon a szankciók hatása, hiszen még a saját előrejelzéseik szerint is gyorsan romlik a helyzet. A legoptimistább orosz szervezet is nyolcszázalékos visszaesést jósol. 

Az orosz gazdaság már a háború kezdete után lejtmenetbe került. A több száz nemzetközi cég kivonulása, a nyugati technológiáktól való elszigetelődés, valamint a szankciók hatásai gyorsuló ütemű recessziót eredményeznek, ami már az orosz előrejelzéseken is látszik

–  jelentette ki, majd azzal folytatta, hogy az orosz állami statisztikai hivatal az első negyedévben kezdetben még 3,5 százalék környékére tette a visszaesést, ami májusra 4,3 százalék lett, júniusban pedig már 7,8 százalékos gyengülést prognosztizált. Rácz András ismertette, hogy már maga Putyin is elismerte, nehézségekbe ütközik a modern technológiákhoz való hozzáférés.

 

Az európai szénimport augusztusi leállása, valamint a jövő év elejétől esedékes olajembargó további kieséseket okoz majd az orosz gazdaságnak”

– fogalmazott.

 

A szakértő kiemelte, hiába kell az energiáért rubelben fizetni és ezáltal hiába erősödik a fizetőeszköz, ez nem segít az ország gazdasági problémáin. 

 

A szankcióktól nem reális – és soha nem is volt az – elvárni, hogy a háború a következő hónapokban véget fog érni. Ha elindult egy hadművelet, akkor ott már a katonai logika érvényesül, és muszáj végigvinni, vagy legalábbis valamilyen fix pontig elvinni”

– szögezte le, majd úgy folytatta, az év végig feltehetően el fog tartani a háború, és ha sikerül is elérni egy fegyverszünetet, azzal legfeljebb csak a nagy intenzitású harcok érhetnek véget.

Rácz szerint az elérhető reális maximum a felek között a fegyverszünet, nem pedig a béke, ugyanis a béke politikai rendezést jelentene, az orosz–ukrán konfliktusban a Krím félsziget, Donyeck és Luhanszk kérdése – amiket Oroszország már függetlenként ismert el –, viszont nem igazán rendezhető ilyen módon.

Kiemelt kép: Sergei Savostyanov/AFP 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 341 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Varga László és akkor mi a picsa van
2022. július 21. 00:35
Ez a szakértő is hülye, mint a setét éjszaka. A rubel árfolyama: 54 rubel 1 dollár. A rubel 120-ról erősödött 4 hónap alatt 54-re. 2014-ben volt utoljára ilyen erős a rubel. Ha nem tűnt volna fel, a rubel megszüntette a petrol-dollár világuralmát. Az USA megy a levesbe.
zuriktodor
2022. július 20. 21:20
Csak ők már nem erre készülnek. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy kicsi a világ és a nyugat megkerülhetetlen. Az orosz gazdaság kevésbé színes, a bányakincsek, ipari nyersanyagok és energiahordozók aránya igen jelentős. De vajon milyen mértékben sebezhető egy olyan gazdaság, amelyik csupa nélkülözhetetlen dologgal van jelen a világpiacon? Mit nem kapnak meg, amit Kína ne tudna biztosítani? Milyen kulcsfontosságú tudással nem rendelkezik a születőben lévő Moszkva-Peking tengely? Hiányzik bármi Oroszországból? Tudja-e nélkülözni a világ az ukrán mezőgazdasági kibocsátás visszaesését az orosz kapacitások nélkül? Egy csomó racionális kérdésre nincsen válasz, de még a kérdések is lapítanak.
luisbathhelena
2022. július 20. 09:00
Ja értem. Már csak egy kicsit kell kibírni és az oroszoknak rossz LESZ. Az EU már most szopoagon van pedig csak július van..
Mandolini
2022. július 20. 07:53
Az ukrán nép nagyon át lett verve. Ott is voltak gyurcsány-félék 2014.-ben. Soha többé haza - és nemzetárulókat!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!