Büszke vagyok arra, hogy Wittner Mária kortársa lehetek

2022. augusztus 24. 14:55

Mert ő nem egy közülünk, nem. Ő a valaha élt magyarok előkelő sorában is dobogós.

2022. augusztus 24. 14:55
null
Szentesi Zöldi László
Facebook

„Időnként megcsörren a telefonom. Látom a kijelzőn: Mária hív.

A kezdetektől tegeződünk. Egyszer, valamikor mondtam neki, hogy apám és nagyapám 56-os nemzetőr volt. Néhány év múlva magától értetődően felidézte ezt, csak úgy, de nem mellékesen, mintha egy családban élnénk. Nagyot néztem: hát emlékszik? Akkor egy kicsit többet megértettem a varázslatos két hétből, felfogtam végre, hogy akkor valóban testvérré vált minden jóakaratú ember. Úgy lettem 56-osok fiaként, unokájaként én is szabadságharcos, hogy a legnagyobb élő 56-os tessékelt be maguk közé - pedig nem kértem ilyen tisztességet.

Időnként megcsörren a telefonom. Látom a kijelzőn: Mária hív.

Mindig valamilyen fontos ügyben keres. Valamiért, aminek olykor nincs haszna, mélysége, de ha jobban belegondolunk, csakis a kis ügyek a legfontosabbak. Neki az ügyek egyszerűen csak ügyek, nincs kicsi, nincs nagy. Ő ugyanis nem őrzője, hanem alakítója valaminek. Néha azért csörög rám, hogy elmondja: jó cikket írtál, köszönöm. Mindig motorként hajtja a teljes gépezetet, mindig, mindent elvállal, mindenhova elmegy, ha magyarok hívják. Legjobban a humorát szeretem: néha csibészes, néha összekacsintó, de nagyon is fejlett nézőpont az övé - igen, így talán könnyebb elviselni az életet.

Időnként megcsörren a telefonom. Látom a kijelzőn: Mária hív.

Most, hogy kórházban van és nagy a baj, hét órakor közös imára hívnak mindannyiunkat érte. Ha nem szoktál imádkozni, akkor csak gondolj rá fél percig. Gondolj arra, hogy magára vette egész 1956-ot, hogy soha nem hajolt, hogy kemény maradt, minőségi ember mind a mai napig. És hogy az utolsó nagy tanúja a hajdani csodának. Minden magyarnak rá kellene gondolnia ma este hét órakor. Legalább akkor. Mert ő nem egy közülünk, nem. Ő a valaha élt magyarok előkelő sorában is dobogós. Higgyétek el nekem, most, amikor még nincs késő.

Időnként megcsörren a telefonom. Látom a kijelzőn: Mária hív.

Hívjon még sokáig...

Wittner Mária. Büszke vagyok arra, hogy a kortársa lehetek, hogy ismerem és szeretem őt.

Gyógyulj meg!”

Fotó: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gecorbi
2022. augusztus 25. 15:31
Wittner, Wittner? Honnan is kellene ismernem e nevet? Ja, 1956ból, amelyet ez a büdös orosz banda levert, és akiket.most messiaskent imádnak a fidkányok. Wittner, hányszor üvöltötted az elmúlt 10 évben, hogy O1G, állj vissza az 1989es énedhez és zavard el az oroszokat. Egyszer sem? Na, takarodj!
Bogatir
2022. augusztus 25. 11:26
Ízlés dolga hogy mire vagy büszke Zöld Laci. Én is láttam Marcsa nénémet, többször mint szerettem volna. Az a fröcsögő gyűlölet ami áradt belőle állandóan, az valami visszataszító. Hamisítatlan szipirtyó. Ahogy méltatta Horn Gyulát is a halálos ágyán! Voltak példa értékű emberek: Mécs Imre, Vásárhelyi Miklós, minden tiszteletem az övék. Maradj büszke Zöld Laci, megkaptad az élettől amire vágytál.
koronaszepe
2022. augusztus 24. 22:45
Wittner hős, 56 hőse - jobbulást kívánunk neki -, ahogy Göncz Árpád is az volt, ahogy Mécs Imre is az. Sőt, ahogy Nagy Imre is az volt, akinek a megfelelő pillanatban helyén volt a szíve, Saulusból Paulus lett.
BLaci
2022. augusztus 24. 20:39
Wittner Mária 56-s hős. Nem kérdés. Az persze elgondolkodtató, hogy egy 19 éves ember mi az amit tudatosan tesz, és mi az amit csak elésodor az élet. De ettől függetlenül a tény tény marad: végig kitartott, és őszintén küldhette el az összes bolsevik görényt a francba gyurcsanyostul a kiskörmösön át Lendvai Ildikóig, nincs kompromisszum, nincs bocsánat, nincs kegyelem. Na ezért az én hősöm is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!