Az ukrajnai háború miatt komoly krízis formálódik a világban

2022. augusztus 19. 14:15

A neheze viszont még hátravan.

2022. augusztus 19. 14:15
null
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Facebook

„Minden energiahordozónak megugrott az ára, az orosz szállítások kiesése pedig súlyosan érinti a piacokat. A szektor már a háború előtt is teher alatt volt (pl. európai termelési problémák, az olaj- és a gázszektorba való befektetések hanyatlása, a COVID okozta fennakadás, a zöldpolitika nyomása stb.).

A neheze viszont még hátravan. A további szankciók csak súlyosbíthatják a krízist, ami már jelenleg is rendkívül összetett. Az európai országok a szén felé fordultak az elmúlt hónapokban, ezért annak az ára is emelkedett, súlyos gondokat okozva az árérzékenyebb Indiában és Pakisztánban; a földgáz drágulása pedig a műtrágya és így az élelmiszerek árát is megemelte.

A Foreign Affairs szerzői szerint ezen egymást fokozó veszélyek miatt újra kell gondolni az állami szerepvállalást, ugyanis a magánszektor nem eléggé érdekelt az olyan infrastruktúra-fejlesztésekben, melyek az állam energiabiztonságát szolgálják. Emellett nem eléggé érdekeltek az olyan kibocsátások csökkentésében sem, amelyeknek költségét a teljes közösség viseli. A kibocsátás csökkentését célzó politika egyben az energiabiztonság céljait is teljesítheti, mint például az energiafelhasználás racionalizálása (kisebb olaj- és gázfogyasztás).

A jelenlegi energiaválság megoldásának egyik kulcstényezője tehát a nagyobb állami szerepvállalás, ezt pedig a magyar kormány már korábban is felismerte.

Hazánk energiabiztonságának megőrzése érdekében:

  • elrendeltük, hogy a cégek növeljék a hazai földgázkitermelést, és fokozzák a szénbányászatot,
  • kiviteli tilalmat hirdettünk az energiahordozókra és a tüzifára,
  • kezdeményeztük a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását és a mátrai erőmű újraindítását, és betároltuk az éves lakossági fogyasztás 82%-át.
  • A magyar családok és háztartások megélhetésének biztosítása érdekében pedig továbbra is fenntartjuk a rezsicsökkentést.

Nekünk Magyarország biztonsága és a magyar családok védelme a legfontosabb!”

Nyitókép: Jens Buttner / DPA / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2022. augusztus 19. 18:53
Az ukrajnai háború miatt komoly krízis formálódik a világban - köszönd az oroszoknak köcsög, meg a gané kormányodnak faszszopó!
Laceh
2022. augusztus 19. 18:16
A neheze még hátra van! Értettük! És sejtettük!
fideszes2022
2022. augusztus 19. 17:44
Az eszetlen lezárások után jöttek az eszetlen szankciók: a Fidesz mindkettőben partner volt az álcájukkal ellentétben.
csulak
2022. augusztus 19. 16:44
a Krizis nem a haboru miatt van, hanem az esztelen szankciok miatt, es ezert elsosorban a zUSA, az EB es a z EP felelos ! Ideje oket buntetni !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!