Szankciós hatás

2022. szeptember 15. 11:24

A gazdasági szankció nem csodafegyver ugyan, de kényszerítőképessége aligha kétséges.

2022. szeptember 15. 11:24
null
Bonta Miklós
Népszava

„Az orbáni vezérkar naponta vissza-visszatérő mantrájából idézünk Dömötör Csaba megfogalmazásában: »A szankciók nem a háborút kirobbantó országra, hanem az európai gazdaságra pakolnak egyre komolyabb terheket.« S korántsem véletlen, hogy éppen a miniszterelnökségi propaganda-államtitkár kinyilatkoztatását emeltük ki – a több tucatnyi hasonló közül kiemelve –, ugyanis állítását azzal kísérelte meg alátámasztani, hogy »Oroszországban a gazdasági visszaesés kisebb lesz a vártnál.«

Mint az közismert, az Európai Tanács 2022 februárjában Oroszország által Ukrajnával szemben provokáció nélkül indított, indokolatlan háború miatt, hat szankciócsomagot fogadott el az agresszor ellen, melynek célja gyengíteni azt a képességét, hogy finanszírozni tudja a háborút. Az invázióért felelős politikai, katonai és gazdasági elitet célozták. brüsszeli döntéshozók, – akikhez csatlakoztak az Egyesült Államok és más az Európai Unión kívüli államok, amelyek fontosnak tartották, hogy a bevezetett korlátozó intézkedések a helyi lakosság ellen ne irányuljanak, ezért kimaradt belőle az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az egészségügy és a gyógyszeripar.

A Dömötör-féle narráció prognózisát viszont semmi nem támasztja alá. A Világbank becslése szerint ugyanis amíg 2021-ben az agresszorállamban 4,6 százalékos volt a GDP növekedési üteme, addig a pénzügyi intézmény erre az évre 11,2 százalékos visszaesésre számít, vagyis a szankció már érezteti a hatását, s a korlátozásoknak koránt sincs vége, a jelenlegieknél súlyosabbak jönnek, amelyeknek kényszerítő ereje a még kétkedők számára is érzékelhető lesz. Az orosz gazdaság nehézségeit az is jól jelzi – ugyancsak a Világbank becslései szerint, az export volumene 35, az importé pedig 31 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbiakhoz képest. A gépek és berendezések behozatali tilalma már most is nagyot üt, a korszerűsítés gyakorlatilag leállt. Az agresszor jelentős autógyártása szinte teljesen megszűnt. Emellett a tavalyi 6,7 százalékos infláció napjainkra 22 százalékra kúszott fel. Ugyanakkor Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő szerint »a történelmi példák (...) azt mutatják, hogy az autokráciák sokkal inkább készek és képesek a szankcióknak ellenállni, mint a demokráciák. Az utóbbiak többnyire már a kilátásba helyezett büntető intézkedések hatására módosítanak politikájukon, míg az autokráciák beleállnak a küzdelembe. Tehetik ezt azért, mert az ország magatartását kevesek döntése határozza meg.« Mégis rövidesen az egész orosz gazdaság az 1990-es évek szintjére süllyedhet.

Az Oroszországgal szembeni korlátozások célja nem csupán az ingatag béke elérése, hanem annak tudatosítása, hogy a területrabló háború megindítása egy szomszédos ország ellen megengedhetetlen. A Gazprom sokszorosára nőtt profitja sem képes ellensúlyozni a gazdaság folyamatos romlását. S a fellegekben járó földgáz- és kőolajáraknál már meg is indult a mérséklődés. A gazdasági szankció nem csodafegyver ugyan, de kényszerítőképessége aligha kétséges.” 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tuco
2022. szeptember 16. 07:21
Na még egy népszavás nulla.
Rocktoberi
2022. szeptember 15. 18:52
Ez a hülye is úgy okoskodik, hogy a cégcsődök még ezután jönnek egész Európában. Itt is. Ilyen energiaárakat nem lehet kigazdálkodni.
Türelem
2022. szeptember 15. 18:37
Miklós! A csepeli üzemi laptól jól felküzdötted magad, csak az olvasók hiányoznak. Egyik utolsó olvasótok, egy rendes komcsi barátom nemrégen vásárolta meg az utolsó Népszavát, még azt hitte, hogy él Kádár. majd elment. Ti mikor zártok?
XTRO
2022. szeptember 15. 18:19
Sorolhatod a számokat faszfej, de a gazdasági mutatok az EU-ban azért nem fognak változni mert belefagynak a sötét monitorba.. Akkor majd magyarázhatod , hogy milyen faszán működnek a szankciók !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!