Na, ki a Jani?

2022. október 25. 08:02

Sebestyén Balázs megszégyenítéskultúrájának kézigránátja Vadon Jani kezében robbant fel.

2022. október 25. 08:02
null
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Index

„Amit Vadon Jani Kolumbiában a tévécsatorna által neki kiszolgáltatott kölyökkel rendezett, nem rögtönzött mutatvány volt. A verbális legyalázás e művelete egy évtizedek alatt kifejlesztett gyakorlat, mely Sebestyén és Vadon reggeli rádióműsorának fő attrakciója, s mely a kolumbiai dzsungelben annak szelleméhez igazodva a gyarmatosítók arroganciájával párosult.

E verbális megszégyenítés formátumfejlesztője maga Sebestyén Balázs, az alázásra mindig kész playboy, aki a Z+ zenecsatorna riportereként szerzett keserves élményt annak a túlsúlyos lánynak, akinek a legfőbb bűne az volt, hogy rosszkor volt rossz helyen: épp akkor és ott, amikor és ahol a tápláléklánc csúcsragadozója belégázolhatott – az a tény pedig, hogy erről a nyilvánosság is tudomást szerzett, csakis az egykori tévécsatorna egyik alkalmazottjának köszönhető, aki bizonyára Sebestyén verbálfasizmusa iránti ellenszenvből felmondta a médiakaszt véd- és dacszövetségét, s a kompromittáló felvételt nyilvánosságra hozta. A kiszivárgott videó tartalma kellemetlen helyzetbe hozta Sebestyén Balázst: kiderült, hogy a birkák a farkas éles fogait megpillantva visszarettennek – megoldása a problémára mégsem a verbális alázás gyakorlatának felszámolása, hanem a bántalmazott szerepére egy profi szórakoztatóipari szakmunkás, Vadon Jani alkalmazása volt. Az így keltett élmény már nem kisemberek sérelmére folytatott közbotrányokozás, hanem a Mónika és Balázs emlőin sorvasztott közönség szakszerű szórakoztatása lett olyan háziasított áldozat mindennapos megszégyenítésével, akinek az önérzet luxusa munkakörileg nem megengedett.

Vadon Jani kiválasztásakor Sebestyén Balázs arra is figyelmet fordított, hogy sáros bakancsát egy őt kulturálisan messze felülmúló személybe törölje, a szórakozva ébredni vágyók így abban a sajátosan nyugat-balkáni műsorban részesülhetnek, amint egy pénzes proli minden reggel egy kultúrembert aláz. Az élmény a hallgatók tömegeinek ellenállhatatlan: a burzsoá lazaság a félperifériás pakliban úgy üti-vágja az értelmiség kifinomultságát, mint Balázs a Janit, mert aki márkás ruhákban feszít, az menő, aki meg szépirodalmat olvas, az vesztes.

Sebestyén Balázsnak nem lett volna szabad ezt a verbális bántalmazást folytatnia, de legalábbis már rég abba kellett volna hagynia. Legkésőbb a metoo-ügyek jelezhették volna neki, hogy lejárt a vadászidény, de ő annyira régóta művelte már ezt az alázgatást a műsoraiban, hogy az nem pusztán az országszerte ünnepelt mivoltának részévé vált, de ő maga sem hitte már, hogy bármilyen egyéb érdemleges teljesítménye van, ami az őt foglalkoztató RTL Klubnak és Rádió 1-nek értékes lehet. Az osztály legmenőbb csávója az alfák fölényességével söpörte le a tévéképernyőről Dancsó Pétert, aki egykori nimbuszának roncsát szorongatva tért vissza a YouTube-videómegosztóra egy számmal kisebb arccal királykodni – ez a tény pedig arról győzte meg az önmagában amúgy se könnyen kételkedő Sebestyént, hogy az általa fejlesztett köznyilvános alázási franchise eljegyezte magát az örökkévalósággal.

Azzal, hogy Morning Show című műsorát Balázsékra keresztelte át, már olyan fokú dominancia gesztusát gyakorolta, amiből nemcsak a hallgatóknak, de a további két műsorvezetőnek is értenie kellett. Sebestyén Balázs jól számolt a magyar társadalom morális állapotával: a Kárpát-medencében élők nem bírnak szívből a megalázott fél mellé állni, mert mélyen imponál nekik a menő cuccokban flexelő, vagány csávó által gyakorolt bántalmazás önfeledt lazasága. A magyarok legszívesebben maguk is Sebestyén Balázsok lennének, de mert ez nem jött össze, legalább az általa gyakorolt megszégyenítés hangjára akarnak ébredni – azon pedig kár csodálkozni, hogy ennek a szellemi és érzelmi közegében Sebestyén Balázs nem vette észre, hogy baj van a viselkedésével.

Vadon Jani végül annyi alázásban részesült emberi százezrek füle hallatára, hogy a Stockholm-szindróma erejével elsajátította a nyertesként feltüntetett szerep verbális és morális követelményeit – akárcsak a kápó, aki alkalmazkodik a körülötte normálisnak tanúsított abnormalitáshoz, és hogy kiszolgáltatottságát elviselhetőbbé tegye, eltanulja megkínzóinak szerepét a világban: Vadonnak annyira meg kellett mutatnia, ki a Jani, hogy azzal önmagának adta fel a leckét. Aligha űzhetett volna a sors annál kegyetlenebb tréfát, mint hogy a Sebestyén Balázs által fejlesztett megszégyenítéskultúra kézigránátja épp a tíz esetből kilencszer áldozatnak szánt Vadon Jani kezében robban fel. Ilyen egy profi, ha baleknak szerződtetik: bántalmazójának bűnéért is ő felel.

A magát előbb áldozattá, majd pribékké ledolgozó értelmiségi olyan satu szorításában találta magát, melynek egyik pofáját az álkeresztényi képmutatás pártállamilag gyakorolt megbotránkozása, másik pofáját a túlérzékenységével eltörlést diktáló wokeness neoprűd szemforgatása képezi. Az a tény, hogy tettével Vadon Jani egy Bayer Zsoltot meg egy Mérő Verát, akik még soha semmiben nem értettek egyet, egy oldalra bírt állítani, minden másnál egyértelműbben jelzi, hogy a verbális megszégyenítés köznyilvános kultúrája tovább nem tartható.

Sebestyén Balázsnak és Vadon Janinak tudomásul kell venniük, hogy szóval legalább akkorát lehet ütni, mint ököllel – erről a Janinak némi fogalma akár lehet is. Nemcsak a kommunikációt kell újratanulniuk, hanem értékrendet és normákat az alapoktól, kezdve az emberi méltóság tiszteletével – és meg kell próbálniuk hinni abban, hogy a nyilvános jelenlétük alázásélmény nélkül is érdekes. Megpróbálhatnának mondjuk értelmesen és kulturáltan beszélgetni egymással – hátha arra is fel lehet ébredni.”

Nyitókép: képernyőfotó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Saksafar
2022. október 25. 18:45
A retekklub célközönségéhez szólnak, az ezen csatornán szereplők hozzájuk lettek kiválogatva. Nem kell ezen csodálkozni, retekklubot nézni nem egy túl magas szint, soha nem is volt az.
budapesti
2022. október 25. 15:56
Szerintem a valóságshow műfaját be kéne tiltani (vagy szigorúan korlátozni). Az ilyenek nagy része ocsmány baromság. Akik ilyenekért felelősek az RTL Klubnál (ahol az ultramocskos Való Világ ment "bevezetőként" jó másfél évtizede), vagy a TV2-nél (ahol az ugyanilyen mocskos Big Brother), azok mostanában jönnének ki a fegyházból, ha megkapták volna azt, amit erkölcsileg megérdemeltek volna ezeknek a valóságshow-knak a megszervezéséért, közvetítéséért (beleértve ezen adók igazgatóit is). A TV2 valahogy azzal húzta magát félre politikailag a jogos bírálat elől azóta, hogy ők "nem annyira ellenzékiek" (és akkor már, ugye, büntetlenül lehet kutat mérgezni), az RTL Klubért meg a német kormány részéről emeltek szót elég komolyan egy alkalommal, ha jól emlékszem. Úgyhogy a két trágyaokádógép ma is vígan működik. Meddig? Ki és mikor fogja ezeket a mocskos banditákat leállítani? Annak idején azzal a kikötéssel indulhattak el, hogy újfajta, "kereskedelmi" tévéként "megfelelnek a közszolgálatiság követelményének" is - vagyis használnak, nem ártanak a köznek. Amit aztán műveltek, az az ilyen elvárás rendszeres megszegése volt. Annak idején (például 2005-ben) az Országos Rádió és Televízió Testületben (ORTT) szavaztak is arról, hogy maradhasson-e a két szennycsatorna annak ellenére, hogy sok rájuk a panasz, és nagyon úgy néz ki, hogy nem feleltek meg az alapvető kormányzati elvárásnak. Ennek ellenére a testületben az SZDSZ (Timár János) és az MSZP képviselőjének a szavazatával akkor megmenekültek a megszüntetéstől. Az Országgyűlésben is napirendre kerültek (konkrétan a Balázs-show is említtetett) - érdemes átolvasgatni az akkoriban elmondottakat: https://www.parlament.hu/documents/static/biz38/bizjkv38/KSB/0607111.htm Később pedig már a politikusok, az értelmiségi közvélemény is "hozzájuk fásult" - és bár a legmocskosabb valóságshow -kkal egy időre leálltak (talán óvatosságból, vagy mert a lumpenproli közönségük ráunt), az elmúlt években még azokat is újra kezdték.
simonvitéz
2022. október 25. 15:27
Az RTL klub egy tömegszellem pusztító fegyver. De azért tegyük hozzá, sokkal a tv2 sincs lemaradva mögötte...
Nabakker
2022. október 25. 14:31
Ki a sz@r ez a "Balázska" a vízfejű mekegő hülyegyerek? Azaz kinek a kije? Mert magától biztos nem lett volna ekkora "nagy" csávó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!