Orbán a saját játékában kaphat mattot az EU-tól

2022. november 25. 20:14

Navracsics Tibor és Gulyás Gergely reakciója arra, hogy az Európai Bizottság elégedetlen a magyar jogállamisági vállalásokkal, jól jellemzi azt a kétszínűséget, amellyel az elmúlt 8 hónapban kommunikálták az alkudozást.

2022. november 25. 20:14
null
Nagy Iván László
HVG

„Miközben minden hír arról szól, hogy 3000 milliárd forintot bukhatunk, a kormány állítja: nincs itt semmi látnivaló, minden a terv szerint halad. Orbán Viktor és két minisztere, Navracsics Tibor és Gulyás Gergely reakciója arra, hogy az Európai Bizottság elégedetlen a magyar jogállamisági vállalásokkal, jól jellemzi azt a kétszínűséget, amellyel az elmúlt 8 hónapban kommunikálták az alkudozást: pár tucat törvénnyel palira vehető kincstárnoknak beállítani az Uniót, hízelegni a színfalak mögött, közben pedig a legmocskosabb EU-ellenes propagandát folytatni. A valóságban azonban úgy fest, nem a Fidesznek áll a zászló.

Alig egy héttel a bizottsági döntés és két héttel a tagállami pénzügyminiszterek szavazása előtt minden jel arra mutat: Magyarország elveszíthet 7,5 milliárd eurót a kohéziós alapból, és a helyreállítási alapból felvehető 5,8 milliárdos összeg is csak később érkezhet – már ha egyáltalán érkezhet. Ez összesen 3000 milliárd forint elvesztését és 2300 milliárd forint megcsúszását jelenti, ugyanis utóbbi összeget is az úgynevezett jogállami mérföldkövek teljesüléséhez köti a Bizottság, a magyar lépésekkel pedig elégedetlen az Unió. Ettől a magyar helyreállítási tervet a hírek szerint el fogja fogadni a Bizottság, a pénzek azonban csak akkor érkeznek majd, ha Magyarország teljesíti az ehhez szükséges feltételeket.  

Persze utolsó mentsvárként még ott a zsarolás, ugyanis december 6-án egy napon dönthetnek a magyar ügyek mellett az Ukrajnának nyújtandó közös uniós kölcsönről és a globális minimumadóról is: a kormány mindkét ügyben vétót lebegtet, de ha beadja a derekát, talán meg tudja győzni a tagállami miniszterek több mint egyharmadát arról, hogy ne szavazzanak a magyar pénzek kiutalása ellen. Ha ez sem sikerül, búcsút inthetünk a 2021–2027-es uniós költségvetés három operatív programjában Magyarországnak szánt pénzek 65 százalékának (3000 milliárd forintnak) és a helyreállítási alap pénzei sem garantáltak. Sőt: indirekt módon ennél sokkal több is veszhet.”

Nyitókép: Benkő Vivien Cher/MTI

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vonyisz
2022. november 27. 20:42
Szebb napokat megélt hvg ma leírná, hogy ezeket a pénzeket nem kapjuk meg. Ez már rég eldőlt. Ez a "tánc" már nem rólunk szól, hogy kapunk vagy sem pénzt. Nem kapunk pénzt, ez már tavaly ilyenkor tudható volt. A kérdés az, hogy ki vezeti az EU-t, az EB vagy az EP. Hamarosan kiderül. De pénzt azt egyik esetben sem fogunk kapni...
Mediaworks Hungary
2022. november 27. 12:57
.
Mediaworks Hungary
2022. november 27. 12:56
.
Mediaworks Hungary
2022. november 27. 12:55
.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!