Amerika és az ukrajnai háború

2022. december 01. 10:59

Ha Washington túl messzire megy az »orosz medve« ingerlésében, Kína kijátssza a tajvani kártyát,  és könnyen odáig fajulhat a dolog, mint 1914-ben.

2022. december 01. 10:59
null
Gyetvai Mária
Moszkva tér

„Az ukrajnai háborút nem az Egyesült Államok kezdeményezte, de kihasználja az amerikai típusú demokráciának ellenálló Oroszország ellen. Méghozzá úgy, hogy Kína is értsen belőle.

Változatlanok a fennen hangoztatott szabadság ideálok és a demokrácia védelme, továbbá a mögöttük megbúvó gazdasági érdekek. Az Egyesült Államok itt számíthat az akár öngyilkosságra is hajlandó Európa támogatására, más földrészeken azonban nem áll ilyen jól. Mindamellett visszaüthet az Európa, főként Ukrajna iránti bizalom is, mert egy maffiaállamot hízlal fel a fegyver lobby nagy örömére, amely ellenőrizhetetlen viszonyokat teremthet a kontinensnek ebben a részében. Vélhetően ennek a kivédésére törekszik olyasféle kétes regionális együttműködések összekovácsolásával, mint amilyen a „Nyitott Balkán”,  vagy a Grúzia, Moldávia és Ukrajna előtt megcsillantott uniós tagság ígérete.

Vagy mégis csak van valamiféle hallgatólagos megállapodás Oroszországgal és Kínával az érdekszférák elhatárolásáról, amit Putyin javasolt két évvel ezelőtt? Bárhogy is legyen, ha Washington túl messzire megy az »orosz medve« ingerlésében, Kína egészen biztosan kijátssza a tajvani kártyát,  és könnyen odáig fajulhat a dolog, mint 1914-ben.”

Nyitókép: ANATOLII STEPANOV / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. december 01. 16:33
az ukran -orosz haborut az USA szervezte mar 2014tol, azert is nezte el 8 evig hogyan bombazza az ukran fasizmus az orosz kisebbseget
istvanpeter
2022. december 01. 13:36
Végeredményben csak egy nyitott kérdés van még pedig az, hogy a háttréhatalom akar-e világháborút.
Szabó Tamás
2022. december 01. 12:57
Sok mindennel egyet lehet érteni, és mégis: "...„Az ukrajnai háborút nem az Egyesült Államok kezdeményezte, de kihasználja az amerikai típusú demokráciának ellenálló Oroszország ellen. Méghozzá úgy, hogy Kína is értsen belőle..." Ha minden mondatrész ellentettjét vesszük, úgy is igaz lesz. :)) És akkor igaz, hogy az ukr. eset tanulságos üzenet azoknak, akik hasonló "demokratizálódásban" gondolkodnának - Oroszo., vagy Kína szomszédjaként..
madar299
2022. december 01. 12:53
A v. háborútól nem kell félnünk, a Lengyel o.-ba csapódó rakétát is elsőnek "Biden semlegesítette" míg a "csahosok az aggodalmukat fokozták", amerika is fél az orosz rakétáktól , nincs 100 %-os pajzs. Félnek elmenni még a falig is , ha túlfeszíti Zs. a húrt, előbb lövik ők szét "véletlenül" az Ukrán "harcálláspontot" mint az oroszok. Remélem tanultak O. Bin L. esetéből , akit Ők képeztek ki , majd mutatott nekik , egy "fügét" .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!