A szaki felemelkedése az elitbe – így szorul ki az értelmiség a legjobban keresők közül

2023. február 01. 11:34

A legjobban kereső húsz százalékban megnövekedett a szakmunkások, betanított munkások aránya.

2023. február 01. 11:34
Élő Anita
Válasz Online

„Ritkán fordul elő, hogy a kutató nem hisz a szemének. Huszár Ákossal most megesett. A magyar társadalom legmagasabb és legalacsonyabb jövedelmi ötödét vizsgálva azt találta, hogy a 2010-es évek végére a legjobban kereső húsz százalékban megnövekedett a szakmunkások, betanított munkások aránya, a legrosszabbul kereső húsz százalékában viszont egyre nagyobb súllyal jelennek meg értelmiségi csoportok.

A rendszerváltást megelőző időszak óta eltelt évtizedekben ezzel pontosan ellentétes folyamatok zajlottak Magyarországon. A felső jövedelmi csoportban folyamatosan növekedett a vállalkozók, a vezetők, illetve az értelmiségi csoportok aránya, a munkások viszont egyre inkább az alsó jövedelmi kategóriában koncentrálódtak. A legfrissebb adatok szerint megfordultak a trendek: a szaki megérkezett a jövedelmi elitbe, az értelmiség meg a szegények közé. (...)

Három tényezőt azonosítottunk:

1. Az állam által finanszírozott értelmiségi pályákon nagyfokú jövedelemvesztés zajlik, mert a gazdasági felfutás éveiben a nagy szolgáltató, gondokoskodó értelmiségi csoportok közül csak néhányét, például az orvosok bérét rendezték.  

2. Az állami támogatással pörgetett szektorokban (például az építőiparban) igen jelentős jövedelemnövekedés történik, ami a szakik világára is kihat. A világban zajló termelékenységi forradalomba bekapcsolódó cégek (a gazdasági centrumokban tervezni és értékesíteni, a periférián termelni tudók), szintén magas profitra tesznek szert, és ez az alkalmazottjaik jövedelmére hatással van. A szakik felemelkedése nem minden kétkezi munkást érint, a legszegényebbek zöme továbbra is ebből a rétegből kerül ki, mert a kékgallérosokra nagyfokú jövedelmi differenciálódás a jellemző. Más értelmiségi csoportokat is érint a lecsúszás, például a szociális munkásokat.

3. A folyamatokra döntő hatással van a garantált bérminimum fogalma, amit a hétköznapokban szakmunkás minimálbérnek neveznek. Valójában a szakmunkás minimálbért alkalmazzák a diplomásokra is, és ennek ma már legalább akkora hatása van a közszolgálati értelmiség életére, mint a szakikéra. A következmény az értelmiség és a szakmunkástömegek bérének összecsúszása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 193 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yes_we_can
2023. február 02. 00:46
És velük beszabadult a minőség is. Ja,az mégse'.
csulak
2023. február 01. 19:59
frocsog a baloldali ertelmisegg !
fonak
2023. február 01. 19:51
Látom beszabadult ide valaki leszavazó scripttel.
olajfa1
2023. február 01. 18:43
Nem ismerem a "kutatás" aprólékosságát... /"AZ IGAZÁN FONTOS DOLGOK SZEMMEL NEM LÁTHATÓK"/ de már a 90'-es években sem volt arányban a "felső tanulmányokat végzettek" fizetése a közép tanulmányokat végzettekkel és a termelékenységük -hasznosságuk, dollárkitermelési képességük- arányával! Ez a -dollárkitermelési aránytalanság- mutatkozik /mutatkozott/ meg -szerintem ebben a kutatásban. Az államháztartási fizetéseket, és alkalmazottakat nem minősítem, de sok "közgazdász" --szocialista érzelmű is!...- nagyon alacsony "hatékonyságúnak" minősítette, és tartok tőle hogy -bár sokat javulhatott a helyzet- de továbbra sincs igazán összehasonlítható a "versenyszféra" hatékonyságával... Visszatérve a versenygazdaságba... szerintem NEM AZ "ÉPÍTŐ IPAR" az ami ezt a "váratlan eredmény" hozta, hanem a FELDOLGOZÓ IPAR! Szerintem az autógyárak, és az azokba "beszállító háttéripar" hozta ki ezt az eredményt! Mert ott aztán nincsen: "MAJD ÉN MEGMAGYARÁZOM NEKED HOGY TE VAGY KIRÚGVA MERT EL MERÉSZELTED MONDANI HOGY SEMMIT SEM ÉR A MUNKÁM"... Mert az említett helyeken keményen a VILÁGPIAC és a világpiaci munka színvonala KÖTELEZTE A KÜLFÖLDI MENEDZSMENTET!!! arra hogy a ténylegesen dolgozókat keményen, és a világpiacnak megfelelően fizesse meg! No és a "külföldi menedzsment"-nél nincs az hogy "majd én elmagyarázom neked külföldinek, hogy téged rúglak ki és nem te engemet!"... mert a külföldi menedzsment mondja a tutit... és nem a kommunista menedzsment... Szóval megváltozott a munka értéke! Igen! értékelik a tudást! de a külföldi menedzsment a VALÓSÁGOS TUDÁST ÉRTÉKELI! és a valóságos MEGBIZHATÓSÁGOT! Ezt pedig nem mindig!... -sőt legtöbbször nem...- a felsőfokú végzettségű személyektől kapják meg! Sőt! sok esetben tőlük a minimálisan -elvárható- tudást sem kapják meg! meg a képességeket sem! és hiába van nekik papírjuk a tudásaikról ha a tudásaik megbízhatatlanok, és a munkafegyelmük meg -hogy finom legyek- nem éppen a nyugati munkamorálnak megfelelő... Ezek a Magyar felsőoktatás szintjét is minősítik... /erről inkább nem mondok többet... pedig lenne mit... és elsősorban a külföldi munkaadók véleményét mondanám, de jobb ha nem tudják az illetékes illetők/ Szóval én egyáltalán nem csodálkozom ezen a "kimutatáson" ami csak azt bizonyítja hogy a magyar valóság messze van még mindíg a nyugatit értékektől...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!