Ma délután interjút adtam Samiha Shafynak, a Die Zeit tudósítójának

2023. május 22. 21:36

A magyar kormány elhibázott brüsszeli döntéseiről szóló lista lassan olyan hosszú lesz, hogy a Holdról is látszik.

2023. május 22. 21:36
null
Cseh Katalin
Cseh Katalin
Facebook

„Ma délután interjút adtam Samiha Shafynak, a Die Zeit tudósítójának a magyar hozzáállásról az orosz-ukrán háború ügyében. Kérdezett a napokban szárnyra kapott hírről, miszerint Szijjártó Péter az OTP Bank védelmére hivatkozva akarja megvétózni az Európai Békekeret Ukrajna megsegítésére szánt következő részletének elutalását, és azt is, hogy szankciós listára vegyék a háborúellenes véleményéért 25 évnyi büntetőmunkára ítélt orosz politikai aktivista, Vlagyimir Kara-Murza ügyében eljáró tisztségviselőket. De mi is történt valójában?

Magyarország legnagyobb kereskedelmi bankjának orosz leánybankja fenntartja tevékenységét, és ennek következtében Ukrajna a háború nemzetközi támogatóinak listájára tette a magyar pénzintézetet. Az OTP erre hamar reagált is, és készek eladni orosz leányvállalatukat, amely Oroszországban csupán 0,17% piaci részesedéssel rendelkezik, súlya az orosz bankpiacon tehát minimális. Az eladást viszont ellehetetleníti, hogy Putyin a közelmúltban megtiltotta a külföldi tulajdonú bankok értékesítését. A bank az így kialakult helyzetre közeleményben válaszolva elmondta, hogy »saját, politikamentes eszközeivel igyekszik meggyőzni az NAZK-t (Ukrán Antikorrupciós Ügynökség) arról, hogy téves információkon alapul, és ezért indokolatlan az OTP Bankot a háborút támogatók listáján szerepeltetni.«

És itt jön a képbe Szijjártó Péter, akitől ugyan senki sem kérte, mégis vétóval fenyegetőzik az Európai Békeprogram Ukrajnának szánt következő 500 millió eurós részletére.

A külügyminiszter jobban tenné, ha egy technikai kérdés mögé bújva nem kezdene újabb káros külpolitikai manőverekbe Vlagyimir Putyin érdekeinek védelmében. A magyar kormány elhibázott brüsszeli döntéseiről szóló lista lassan olyan hosszú lesz, hogy a Holdról is látszik.”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

***

 ***

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reiblistvan
2023. május 25. 16:02
Miért nincs ez a nő még börtönben? ! Olyan Uniós pénzek ellopásában van benne , ami régen indokolttá tenné , a teljes vagyon zárat , és elzárást ! Már a gyanú esetén is szoktak kényszerintézkedést alkalmazni , ilyen tételeknél nem ?!!
vicomt
2023. május 25. 12:32
Ami cseh katkát illeti, mehet a pics@ba. Annyira sem értékelem, mint a fingot. Az uniót sem. Sajnos. Hogy mit mondanak, magasról leszarom. Ideje lépni. Elsöpörni őket Magyarországról. HAZAÁRLÓ BANDA. Aki belőve hentereg az asztal alatt, az ne jöjjön ilyen dumával. Lehet, hogy az unióban ez megszokott dolog, hogy bedrogozva összejönnek, és eldöntik a magyarok sorsát, de ez nálunk nem megy. Ott brüsszelben vannak már pedofilok, női ruhába öltözött elmebetegek, akik férfiaknak mondják magukat és háborúpártiak, akiket a fegyverbiznisz hajt, meg liba zöldek, mint a fos. Mindezt leszarom. Rohadjanak meg. Az egész korrupt szar: ez az unió. Isten, majd gondoskodik róluk. Cseh katka, Magyarország szégyene, fogd be a tetves pofád.
Kamcsatka5
2023. május 24. 13:33
Primitív belga 3,14-csa!
bonafidesupraman
2023. május 23. 22:13
Ez a ribanc hogy mászott ki az asztal alól?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!