A buborékon túl

2023. június 06. 07:38

A valódi erő nem az ellenzéki-kormánypárti buborékokban, hanem az azokon kívül élők köreiben rejlik.

2023. június 06. 07:38
null
Juhász Dániel
Népszava

„A Publicus Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a magyarországi felnőtt népesség 95 százaléka hallott az elmúlt időszak tanár-diák tüntetéseiről, nagy többségük (84 százalék) azzal is tisztában van, hogy a megmozdulások az oktatás javításáért, a tanárok méltóbb anyagi megbecsüléséért, majd a pedagógusok jogait csorbító új státusztörvény ellen indultak. A felmérés arra sajnos most nem tért ki, jelenleg mennyien támogatják – legalább elvben – a tanárok, diákok céljait, akcióit. Talán mindegy is, a lényeg úgyis az, mennyien állnak melléjük testtel és lélekkel egyaránt. Mert akik csak lélekben vannak ott, azokkal nem sokra mennek. Ők lényegében ugyanannyival járulnak hozzá a diákok, tanárok céljainak eléréséhez, mint akik fröcsögő nyállal szidják, gúnyolják a tüntetőket, vagy egyszerűen csak letojják őket. Semennyivel.

Lassan másfél éve tart a tiltakozóhullám, néha visszafogottabban, néha erőteljesebben. Egyértelmű, hogy főként a tüntető, sztrájkoló, polgári engedetlenkedő tanárok, diákok kitartásának köszönhető, hogy az országban szinte mindenki tud róluk, a többség az üzeneteiket, főbb céljaikat is ismeri. A tavaly év elején indult akciósorozatokkal ez az egyik, amit el szerettek volna érni. A következő lépés most az kellene legyen, hogy minél erőteljesebb megmozdulásokat szervezzenek. Ősszel már ebbe az irányba is elindult valami (október 5-én és október 23-án tízezrek vonultak utcára), ám a lelkesedés alábbhagyott. Többen kézzelfogható sikerek híján nyilván belefáradtak, hiábavalónak tartják a sorozatos akciózást. Egyre nyilvánvalóbb az is, hogy a tüntetések összemosása olyan »szimbolikus« politikai akciókkal, mint a budavári kordonbontás, több potenciális résztvevőt tántorított el, mint amennyit tettekre sarkallt.

Félreértés ne essék: a Fidesz-kormány csak az erőből ért. Ám a valódi erő nem az ellenzéki-kormánypárti buborékokban, hanem az azokon kívül élők köreiben rejlik. Mozgósításukhoz pedig kifinomultabb tervezésre, stratégiára van szükség. Erre az útra kellene visszatalálni.”

Nyitókép: Képernyőfotó

***

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2023. június 06. 20:16
Ezt a szokásos süket dumát.
amca
2023. június 06. 18:13
Tschoró prlikám. Nem használod az AI-t ???? Első megjegyzése az volt ,hogy az ilyen senkiházi, írkászok ,firkászok állása teljesen meg fog szűnni. Mehettek kapálni!! Hiiihiih. Azt mondja az AI ,hogy 440 000 000 millió tanár,firkász, telos, ügyfél, mehet a munkaerő piacra : Várunk benneteket. Pont 1 szemétszedő kéne: Várlak.
tapir32
2023. június 06. 17:28
Magyarországon az ellenzék 13 éve mást sem csinál, mint az állítólagos korrupciót vizsgálja, feltételezések, fantázia szülemények, pletykák alapján. Tény alig van vagy nincs, ahol van, azt a hivatalos szervek hivatalból vizsgálták/ják. Akik, bizonyítatlan híresztelések, feltételezések alapján pálcát törnek mások felett, lopással, csalással, korrupcióval vádolnak másokat, azok nem a jogszerű, tisztességes eljárás hívei. Mocskolódók, hangulat keltők, prejudikálók. Becstelenek! Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet! Orbánt és a kormányt is! Az ellenzék korrupcióról, lopásról szóló hangzatos szólamaira a bizonyíthatatlanság a bizonyíték. Így működnek az összeesküvés elméletek! Magyarországon a korrupció elleni harc és a jogállam kiépítése azzal kezdődött, hogy a Fidesz 13 éve kormányt alakított. Kivágták a hatalomból a korrupt, aljas semmirekellőket! Egyetérteni a hatalommal nem szolgaság hiszen, azért kerültek hatalomra mert sokan egyetértettünk velük! Ilyen a demokrácia!
mokány
2023. június 06. 16:56
" potenciális résztvevő "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!