Nem bírok ki még egy pedagógustüntetést

2023. június 22. 13:43

Reményt csak abban lelhetünk, hogy megérett az idő azok számára, akik kívül állnak az Orbán-centrikus világképen.

2023. június 22. 13:43
null
Lehoczki Noémi
Lehoczki Noémi
Mérce.hu

„Az »általános sztrájk« és a »szakmák összefogása« pusztába kiáltott szavak voltak. Miután az ellenzék utolsó reménye, az összefogás is megbukott, letargia lett úrrá az országon. A társadalom felső rétege a belenyugvást és a menekvést választotta, az alsóbb rétegei pedig eddig is csöndben voltak, és ezután is csöndben lesznek. Üres épületeknek és egy fáradt, reményvesztett társadalomnak ordibáltunk. Az is nehezítő körülmény volt, hogy 2023-ra teljes megyék maradtak nyilvánosság nélkül, ezért a budapesti tüntetések híre egyre kevesebbekhez jut el.

Az egyedüllétből úgy próbáltak kitörni a pedagógustüntetések, hogy színpadra állították civil szervezetek és más szakmák szakszervezeti vezetőit. Nem vették észre, hogy gyakran szellemintézmények és üresen kongó székházak elnökeinek adnak szót. Ez lehet a legfontosabb tanulság a jövőre nézve: nincs rövidített pálya a dolgozók tömegeihez.

Reményt csak abban lelhetünk, hogy megérett az idő azok számára, akik kívül állnak az Orbán-centrikus világképen. Az uniformizálódó gondolatok közepette és a statikus zajban újszerűnek fognak hatni és hangosnak. Amíg a rendszerbe belesüppedt karrieristák minden lépésüket megfontolják, ők gyorsak lesznek és forrófejűek.

»… a könnyelműség és az unalom, amelyek lábra kapnak a fennálló helyzetben, valami ismeretlennek határozatlan sejtelme, előhírnökei annak, hogy valami más van keletkezőben.« (Hegel)”

***

A nyitókép illusztráció. A fotó 2022. október 14-én készült. MTI/Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jooee
2023. június 24. 10:15
Akkor itt az ideje, hogy most már menj el dolgozni! Javaslom a kapálást, bár ahhoz is érteni kell.
imre962
2023. június 23. 10:23
Már megint kiszöktél a nővérpulthoz.
Szürke Testvérek
2023. június 22. 23:23
Gyurcsányi / Hvg elinger,de takarodj!
írmag
2023. június 22. 19:43
Hát akkor dögölj meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!