Mongólia 1. rész – Indulás az ismeretlenbe

2023. június 28. 15:00

Körülnézve először a vadnyugat jut eszembe, és ha belovagolna a Harmonikás, nem lennék különösebben meglepve.

2023. június 28. 15:00
null
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Nemzet

„Mi, magyarok, szoktuk mondogatni, hogy azt tudjuk, mi lesz, de addig mi lesz?

Ilyesmi jár a fejemben itt, Mandalgoviban.

Még azt sem tudják, hol van? Akkor mondom: Mongóliában. Pontosabban Mongólia Dundgovi tartományában, mert annak a fővárosa. Ulánbátortól nagyjából háromszáz kilométerre délre, a Góbi sivatag szélén. Bár amikor azt mondtam kísérőnknek, tolmácsunknak és barátunknak, Tulgának, hogy »Góbi desert«, vagyis Góbi sivatag, felnevetett és elmondja, hogy náluk a Góbi jelentése sivatag, tehát mikor azt hallja, hogy »sivatag sivatag«, akkor jól szokott szórakozni.

De mindezen mellékes körülményektől eltekintve itt vagyunk tehát, Mandalgoviban. A Góbi szélén. Körülnézve először a vadnyugat jut eszembe, és ha belovagolna a Harmonikás, nem lennék különösebben meglepve. Másodjára pedig Rejtő Jenő-idézetek rémlenek fel. Például ez:

»Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban.«

Idő: délután hét óra.

Színhely: Afrika, Rakhmár, egy távoli, eldugott garnizon a Szahara valamelyik oázisában, ahol néhány ottfelejtett légionista és egypár nyomorult arab tengődik.

Személyek: személytelenek.

Történik: semmi.”

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Élő Éva
2023. június 29. 11:58
"Lélek s szabad nép lát csuda dolgokat. ..." Bocs az elferdített Berzsenyi idézetért.
pipa89
2023. június 29. 07:48
Számomra Mongólia = Két film + 1 zenekar. 1. A pityergő teve története. A film, ami hozzásegített a "megvilágosodáshoz", és a kvantumfizika abszurditásának megérzéséhez. 2. Aravt - Dzsingisz kán tíz katonája, ami 1xre jeleníti meg az általános emberit és a mongol néplelket. 3. The HU - Vissza a megtartó hagyományhoz.
bagira
2023. június 28. 21:41
Zsóti valami szuvenírt ne felejts el hozni , egy marék homokot :)
jánosbácsi
2023. június 28. 20:49
Zsótika a büdös picsába ne próbálkozz az újságírással mert az nem megy neked .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!